Οι συνθήκες του κορωνοϊού επηρέασαν άμεσα την αγροτική παραγωγή, αλλά κυρίως την αγορά των προϊόντων της, με δεδομένες τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η χώρα μας, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στον εξαγωγικό τομέα.

Το γενικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξάγει κανείς από το διάστημα της πανδημίας, σχετικά πάντα με την πρωτογενή παραγωγή, είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έπαθαν σημαντικές ζημιές που όμως δεν είναι καταστροφικές και ούτε αποκλείουν τους ορίζοντες για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Ο αντιπεριφερειάρχης του αγροτικού τομέα στην Δυτική Ελλάδα Θεόδωρος Βασιλόπουλος όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας παρακολουθεί το ζήτημα από κοντά, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του, αλλά και γιατί είναι ένας από αυτούς που προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά, είχε άμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα.

Ο ίδιος μιλώντας στις «7 Μ» κάνει ανάλυση των κυρίαρχων αγροτικών ειδών της παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας, και της πορείας τους  στην πανδημία: «Υπήρξε σημαντική ζημιά, αυτό είναι γεγονός, όμως όχι τόσο μεγάλη για να μην μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας όσο γίνεται πιο άμεσα και σε μία κανονικότητα, έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να μας οδηγήσουν εκεί που ήμασταν» αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος.

Άλλωστε, ήδη έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται μία ισορροπία, ανάλογα βέβαια με το είδος της καλλιέργειας και της παραγωγής, ενώ το αρνητικό πρόσημο δεν ήταν πάντα ο κανόνας ακόμα και στο διάστημα της πανδημίας.

Κέρδη και ζημίες ανά προϊόν

Για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή ή τα φρούτα με κάποια βιταμίνη που θα μπορούσαν να προφυλάξουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον ιό πήγαν και στην περιοχή μας αρκετά καλά, τόσο στον εισαγωγικό τομέα, όσο και στον εξαγωγικό.

Αντίθετα ζημιά, σε ότι έχει να κάνει με τα κηπευτικά έπαθαν οι παραγωγοί σπαραγγιών (κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία) αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους απευθύνεται στην Ιταλία, ενώ ζημιά είχαν και τα υπόλοιπα κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια κτλ) στην αρχή της πανδημίας καθώς στη συνέχεια βρήκαν μια ισορροπία.

Τη μεγαλύτερη ζημιά πάντως στα κηπευτικά την έπαθαν οι καλλιεργητές πατάτας αφού η πανδημία τους πέτυχε στο φόρτε της παραγωγής τους, τότε που τα διόδια ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στις αποθήκες και στα φορτηγά. Ακόμα και τώρα υπάρχουν  τόνοι από πατάτες, σε μία χρονιά που από πλευράς παραγωγής ήταν αρκετά καλή.

Μεγάλη ζημιά έπαθαν στην αρχή της πανδημίας οι φραουλοπαραγωγοί που αναγκάστηκαν να πετάξουν τόνους από φράουλες πληρώνοντας εργάτες γης και στη συνέχεια λόγω της ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας να προχωρήσουν σε νέα έξοδα για την παραγωγή της .

Ο μεγαλύτερος όγκος των φραουλών δεν πήγε ποτέ στην Βόρεια Ιταλία – ένα από κύρια εξαγωγικά μέρη του είδους-  που εκείνο το διάστημα την θέριζε ο κορωνοϊός και η ζημιά παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των παραγωγών να διοχετεύσουν το είδος στην αγορά σε άλλες μορφές (μαρμελάδα κτλ) ήταν μεγάλη. Ωστόσο, πλέον το προϊόν έχει ξεκινήσει να βρίσκει και πάλι την ισορροπία του.

Στην αντίπερα όχθη το καρπούζι ένα ακόμα είδος της γης της Δυτικής Ελλάδας πάει αρκετά καλά και όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στην αγορά, καθώς σε αυτό βοηθάει και ο καλός καιρός που επικρατεί στην χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Κρασί και λάδι κινήθηκαν σε ένα μέτριο επίπεδο. Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα των ειδών αυτών πήγαν σχετικά καλά, όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά αποθέματα, ενώ τα μη τυποποιημένα, δεν ξέφυγαν από τον κανόνα της ζημίας της πανδημίας.

 Η κίνηση των κτηνοτροφικών προϊόντων και των αλιευμάτων

Αν μιλήσουμε τώρα για τα κτηνοτροφικά προϊόντα το βοδινό κρέας πήγε αρκετά καλά και υπήρξε ενδιαφέρον, το χοιρινό στην αρχή της πανδημίας παρουσίασε μία σημαντική πτώση στην τιμή του, ενώ στα γάλατα το πρόβιο κινήθηκε σε ένα χαμηλό επίπεδο, σε αντίθεση με το αγελαδινό η κίνηση του οποίου ήταν ικανοποιητική.

Τέλος, μεγάλες και σημαντικές ζημιές έπαθαν οι ιχθυοπαραγωγοί και γενικότερα οι αλιείς, με πολλά από τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών και των άλλων ειδών που υπάρχουν κυρίως στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, να μην εξάγονται φέτος στις χώρες του εξωτερικού, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, με κάθε τρόπο, είτε με την μορφή επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με την μορφή παροχής σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και καλλιέργειας για την άμεση αποκατάσταση των όποιων ζημιών» τονίζει κ. Βασιλόπουλος.

Συμπερασματικά ο αγροτικό; Κόσμος πληγώθηκε μεν από τον κορωνοϊό, αλλά έμεινε όρθια και η πρωτογενής παραγωγή με  αυτόν τον τρόπο αφήνει για ακόμα μία φορά ένα μήνυμα ελπίδας για την εθνική οικονομία εν μέσω πανδημίας. Οπότε είναι καιρός να την στηρίξει ακόμα περισσότερο το κράτος και η ίδια η οικονομία.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”)

Διεύθυνση Περιβάλλοντος: Δεν προκύπτει περιβαλλοντική επιβάρυνση από τον βιολογικό της ΒΙΠΕ

Previous article

Πατρών – Πύργου: Επίσημα στην Ολυμπία Οδό το έργο – Ποια τα επόμενα βήματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured