- Advertisement -
23 C
West Greece
ΑρχικήΑθλητισμόςYAWARA: Αυτή είναι η απόλυτη ιαπωνική τέχνη αυτοπροστασίας! (Εικόνα)

YAWARA: Αυτή είναι η απόλυτη ιαπωνική τέχνη αυτοπροστασίας! (Εικόνα)

- Advertisement -spot_img
YAWARA: Αυτή είναι η απόλυτη ιαπωνική τέχνη αυτοπροστασίας! (Εικόνα)

Γιαβάρα


14/12/2020 – 15:41

Πολεμικές τέχνες, όπως έχει συνηθιστεί να λέγονται υπάρχουν πολλές. Λίγες όμως είναι πραγματικά αποτελεσματικές και μπορούν να εφαρμοστούν σε μια πραγματική συμπλοκή. Παρακάτω θα δείτε μία πραγματική τέχνη, η οποία συνδυάζει τα πάντα!

Ιστορικό

Ήταν το 1946, μέσα στα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου, όταν ο Άγγλος ταγματάρχης, Stanley Leon Vaos, ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να εκπαιδεύσει το προσωπικό της Αστυνομίας Πόλεων, της Βασιλικής Χωροφυλακής και του Λιμενικού. Καθώς διαδιδόταν η προέλευση και η αποτελεσματικότητα της Τέχνης του, άρχισε να γίνεται αρεστή σε μέλη της υψηλής κοινωνίας, θέλοντας να την διδαχθούν από τον ίδιο. Ανάμεσά τους ήταν και ο ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Αντιβασιλέα Δαμασκηνού, Δημήτρης Δαμιανού.

Η Τέχνη αυτή δεν είναι καμία άλλη από το YAWARA. Μία πανάρχαια Τέχνη άγνωστη στο σύνολο του πληθυσμού, ακόμη και σήμερα, προερχόμενη από τα βάθη της Ανατολής, από το μεγάλο νησί του Ειρηνικού, την Ιαπωνία. Ψάχνοντας στο Internet δεν θα βρεις πολλά πράγματα γι αυτήν. Η ιστορία της όμως φαίνεται από τα χιλιάδες συστήματα των σύγχρονων πολεμικών τεχνών, των οποίων οι ρίζες τους και η ίδια τους η ύπαρξη οφείλεται στο ΥΑWARA.

Η «Τέχνη της Ευστροφίας» (στα Ελληνικά) πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Κίνα και πέρασε στην Ιαπωνία τον 7ο αι. Ως όπλο των Samurai, αποτέλεσε την απόλυτη Ιαπωνική Τέχνη Μάχης για πολλούς αιώνες, σκοπεύοντας στην άμεση και καθολική εξουδετέρωση των αντιπάλων τους. Μάλιστα, η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία της ως σύστημα αυτοάμυνας γίνεται στην πόλη Nanbu το 1750, όπου Samurai, A και B τάξης, με μέλη της Αυτοκρατορικής οικογένειας, εκπαιδεύονταν στις άοπλες και ένοπλες τεχνικές του YAWARA για την προστασία τους από τους πάμπολλους εχθρούς τους.

Το ταξίδι της μέσα από όλα τα μέρη των ιαπωνικών νήσων, βιώνοντας τις αλλαγές και τις εξελίξεις της κάθε εποχής, έφεραν τον διαμελισμό της και σταδιακά την χρήση στοιχείων της από μεταγενέστερες τέχνες που σήμερα είναι γνωστές παγκοσμίως, όπως το judo, το karate, το aikido και πολλές άλλες, με το όνομα της ίδιας να χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο kontranews ο sensei, Μάνος Δασκαλάκης, ο μοναδικός Yawara sensei στην Ελλάδα, “η αποτελεσματικότητά της δεν συγκρίνεται με την όποια «αθλητική πολεμική τέχνη», μιας και το πρώτο που ενεργοποιεί στον μαθητή – χρήστη είναι η Αντίληψη, ώστε να αναλύει κάθε δεδομένο ανά πάσα στιγμή και να το χρησιμοποιεί υπέρ του στην όποια συνθήκη. Οι τεχνικές του, αθόρυβες μα ακαριαίες, δίνουν στον χρήστη την ικανότητα να ελέγχει πλήρως τις κινήσεις – αντιδράσεις του αντιπάλου, προσβλέποντας στην απόλυτη ελεγχόμενη υποταγή, επιδιώκοντας την προστασία του εαυτού και συγχρόνως την ακινητοποίηση του επιτιθεμένου, χωρίς τον παραμικρό σοβαρό τραυματισμό του. Κι όμως γίνεται!”.
“Tίποτα δεν είναι αδύνατο και απίθανο για ένα γνώστη της Τέχνης. Γνωρίζοντας πλήρως τους πυλώνες και τους κανόνες τoυ YAWARA, μπορείς να επιτύχεις τα πάντα, από την εξουδετέρωση του αντιπάλου, μέχρι και την εφαρμογή της στην καθημερινότητά σου, ώστε να επιτύχεις όποιον στόχο ζωής έχεις”, συμπληρώνει ο κ. Δασκαλάκης.

fff

ΤΟ YAWARA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Στους πρόποδες του Υμηττού με θέα την θάλασσα, σε ένα όμορφο και φιλικό στενό, στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα στην Αργυρούπολη, βρίσκεται το «Club Hikarikwai – EλληνοΙαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο».

Εκεί θα βρεις τον «Δάσκαλο» όπως τον αποκαλούν όλοι, τον «sensei», είτε να διδάσκει με ένα μεγάλο μπαμπού στο χέρι για τους… «απρόσεχτους» μαθητές του, είτε στο μπαλκόνι, μελετώντας κάθε λογής βιβλίο από την Βιβλιοθήκη της Σχολής.

Με όψη αυστηρή και με την βροντερή φωνή του θα τον ακούσεις να λέει «Μην λες Μακάρι. Δεν υπάρχει αυτό. Να λες, Γένοιτο!», δηλώνοντας όλη την φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του, που πηγάζει από την διδαχή του στην Τέχνη YAWARA.

Από μικρός στον χώρο του judo ως μαθητής του Πανελληνίου Γ.Σ και αργότερα του Wim Van Vorstenbos sensei, στην Ολλανδία, κατάλαβε από νωρίς την βρομιά του Αθλητισμού και απομακρύνθηκε από αυτήν, αφιερώνοντας τον εαυτό του στη μελέτη και στην μαθητεία του, δίπλα στον Δάσκαλό του, Μπάμπη Λυκούδη (μαθητή του Δ. Δαμιανού), πάνω στην Τέχνη του YΑWARA. Eίναι ιδρυτής του δημοτικού judo Αργυρούπολης (νυν ΑΟΝΑ) και η αρχή πολλών τμημάτων judo γενικότερα στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι αφιερωμένος στους μαθητές του, επιδιώκοντας να προσφέρει την πολύχρονη γνώση του πάνω στο YAWARA, διδάσκοντας την «Παραλλαγή για Αποτελεσματικότητα» (motto YAWARA) και το … Γένοιτο!

Αξίζει δε να τονιστεί, ότι η Τέχνη του YΑWARA, η οποία διδάσκεται ήδη και σε στελέχη της ΕΛΑΣ, από το Ελληνοιαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, είναι η πιο κατάλληλη και για την Αστυνομία, κάθε χώρας, καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω: “Οι τεχνικές του, αθόρυβες μα ακαριαίες, δίνουν στον χρήστη την ικανότητα να ελέγχει πλήρως τις κινήσεις – αντιδράσεις του αντιπάλου, προσβλέποντας στην απόλυτη ελεγχόμενη υποταγή, επιδιώκοντας την προστασία του εαυτού και συγχρόνως την ακινητοποίηση του επιτιθεμένου, χωρίς τον παραμικρό σοβαρό τραυματισμό του”.

 

kontranews.gr

Newsroom

spot_img

Σας ενδιαφέρουν

);
error: