Μετά από 15 χρόνια συστηματικής προσπάθειας γεννήθηκε η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (MIYA) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόκειται για μία Μονάδα με κοινωνική αναφορά καθώς έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό του δημόσιου συστήματος υγείας βοηθώντας ετησίως, 500 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας να αποκτήσουν παιδί.

 

Ξεφυλλίζοντας κανείς τον τοπικό Τύπο θα εντοπίσει δεκάδες ρεπορτάζ που αφορούν στη δημιουργία της συγκεκριμένης Μονάδας και καταγράφουν τις προσπάθειες που έκανε η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου για τη λειτουργία της.
«Πλέον η Μονάδα αυτή είναι γεγονός. Δεν είμαι εγώ αυτή που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια. Ο προηγούμενος διοικητής ο κ. Πισιμίσης είχε ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό κι εγώ πήρα μία κληρονομιά κι εγώ έτρεξα τις διαδικασίες ώστε να την ολοκληρώσουμε» ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με σκοπό την παρουσίαση της Μονάδας η διοικήτρια του ΠΓΝΠ Παναγούλα Μαμμή. Επίσης βοήθησαν ο πρώην γγ του Υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ Κώστας Μάρκου, οι πρώην ηγεσία της 6ης ΥΠε. Παναγιώτης Νικολόπουλος και Δημήτρης Κωστακιώτης.

 

Η ίδια τόνισε ότι το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο είναι το τελευταίο πανελλαδικά Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που απέκτησε τη συγκεκριμένη Μονάδα.

«Η Μονάδα αυτή απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας. Ενα 20% περίπου των ζευγαριών που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ένα πρόβλημα γονιμότητας που είναι ισομερισμένο σε άντρα και γυναίκα».

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Την επιστημονική ομάδα της Μονάδας, τα μέλη της οποίας έχουν όλα εξειδίκευση σε κέντρα του εξωτερικού, αποτελούν ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, διευθυντής της Κλινικής και υπεύθυνος της Μονάδας Γιώργος Αντωνάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής υπεύθυνος της Μονάδας Απόστολος Καπώνης η Κλινική Εμβρυολόγος Δρ. Μαρία Κεραμιδά και ο καθηγητής αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας του ΠΓΝΠ Νεοκλής Γεωργόπουλος ο οποίος ήταν και από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Ο κ. Αντωνάκης ανέφερε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι κύκλοι γυναικών που θα υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η προσπάθειά μας για την ίδρυσή της ξεκίνησε από το 2004 και σήμερα φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο να σας ανακοινώσουμε τη λειτουργία της». Οπως εξήγησε ο κ. Αντωνάκης η Μονάδα για να λειτουργήσει πέρασε από πολύ αυστηρή επιθεώρηση για το ISO και από την Αρχή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η οποία αδειοδοτεί σε τελική φάση όλες τις Μονάδες.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Μονάδας θα παρέχεται η δυνατότητα σπερματέγχυσης, κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και μικρογονιμοποίησης καθώς και κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο ίδιος εξήγησε ότι: «Η Μονάδα αυτή είναι εξαιρετικά αναγκαία για τη Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και ολόκληρη την Πελοπόννησο που είναι η περιοχή ευθύνης που καλύπτει το ΠΓΝΠ. Δηλαδή αφορά περίπου 1 εκατομμύριο του πληθυσμού μας. Θα καλύπτει 500 ζευγάρια ετησίως. Πλέον τα υπογόνημα ζευγάρια στην περιοχή μας και τα οποία είναι 1 στα 5 ή 1 στα 6 ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τα έξοδα των μετακινήσεων στην Αθήνα». Αναφερόμενος στις αιτίες ο κ. Αντωνάκης τόνισε ότι στο 35% – 40% ευθύνεται η γυναίκα γύρω στο 30 – 35% ευθύνεται άντρας και για το υπόλοιπο ποσοστό είναι η μεικτής αιτίας υπογονιμότητα. Δηλαδή σε ποσοστό 35% είναι η κατηγορία της ανεξήγητης υπογονιμότητας που δεν βρίσκεται σαφής αιτία». Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην ψυχολογική επιβάρυνση που εμφανίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. «Θέλουν έναν ειδικό χειρισμό με ευαισθησία απ όλους μας. Για τον σκοπό αυτό έχουμε τρεις μαίες επιπλέον.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ. Γεωργόπουλος απευθύνοντας δημόσια έκκληση. «Η σύγχρονη τάση είναι πολλά νέα ζευγάρια να αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών προκειμένου να κάνουν καριέρα κλπ αυτό επιβαρύνει πολύ σημαντικά τη διαδικασία της αναπαραγωγής και αυξάνει δραματικά τα ποσοστά υπογονιμότητας. Κάνουμε έκκληση προς τα νέα ζευγάρια ότι όλα μπορούν να τα κάνουν και να μην αναβάλουν τη μητρότητα διότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι «το Δημόσιο κατέβαλε για τη λειτουργία της Μονάδας κάτι περισσότερο από 400.000 ευρώ. Η λειτουργία όμως της Μονάδας δεν θα είναι κοστοβόρα. Εάν προσμετρήσουμε τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ και αφαιρέσουμε τα έξοδα του νοσοκομείου για τα αντιδραστήρια υπολογίζουμε ότι η λειτουργία της θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 20.000 ευρώ ετησίως στο νοσοκομείο. Ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε την επιστημονική επάρκεια των μελών της ομάδας υπογραμμίζοντας ότι και οι τέσσερις έχουν υψηλή εξειδίκευση σε κέντρα του εξωτερικού. Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της κ. Κεραμιδά επισημαίνοντας ότι επιμελήθηκε και οργάνωσε τα πάντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

Ο κ. Καπώνης τόνισε από την πλευρά του ότι η Μονάδα διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. «Η Μονάδα μας φτιάχτηκε τα δύο τελευταία χρόνια επομένως ο εξοπλισμός της και τα εργαλεία μας είναι από τα πιο σύγχρονα που μπορούν να αγοραστούν. Αρα και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών θα είναι άριστη. Στελεχώνεται από άτομα εξειδικευμένα στη γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητά και οφείλω να τονίσω ότι όλοι είμαστε άτομα που θα εκτελούμε το καθήκοντά μας με αξιοπρέπεια και εντιμότητα».

ΜΑΡΙΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ

«Το εργαστήριό μας είναι άρτια εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό» πρόσθεσε η κ. Κεραμίδα εξηγώντας: «Περιλαμβάνει και δύο μηχανήματα που δεν βρίσκει κανείς αλλού. Είναι η φορητή Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με την οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να μεταφέρουμε έμβρυα με αυτονομία πάρα πολλών ωρών εντός και εκτός του χώρου. Επίσης διαθέτουμε το πλέον αυτοποιημένο σύστημα μικρογονιμοποίησης. Πιλοτικά το εργαστήριο λειτουργεί κάποιους μήνες και παρακολουθούμε με υψηλά όργανα διακριβωμένα όλες τις μετρήσεις θερμοκρασίας, πίεσης και αερίων 24 ώρες το 24ωρο και αυτή η παρακολούθηση γίνεται ακόμα κι όταν δεν βρισκόμαστε στο νοσοκομείο».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΩΓΟΣ

Μιλώντας ο κ. Γώγος ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, επισήμανε ότι «το νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή έχει ιδρυμένα και αναπτυγμένα όλα τα γνωστικά αντικείμενα της ιατρικής που υπάρχουν. Η ανάπτυξη της Μονάδας αυτή αποτελούσε προτεραιότητα για το νοσοκομείο μας. Η επιστημονική ομάδα της Μονάδας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει με πλήρη εξειδίκευση».

ΡΑΝΤΕΒΟΥ – ΚΟΣΤΟΣ
Τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια θα πρέπει να απευθύνονται στο νοσοκομείο και να κλείνουν ραντεβού στο ιατρείο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο: 2611100281. Σε ότι αφορά το κόστος για τους ασφαλισμένους καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και το ίδιο ισχύει και για τους ανασφάλιστους που έχουν ΑΜΚΑ.

 

*Από την ΈΝτυπη Έκδοση – Της Μαρίνας Ριζογιάννη – rizogianni@pelop.gr

ΦΩΤΟ -Ο σύλλογος Ριόλου «ζωντάνεψε» το ερείπιο του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού

Previous article

Ο ιδεολογικός καθρέπτης της «Ελευθεροτυπίας»… | Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Featured