Σε τρεις διαφορετικές αλληλοεξαρτώμενες φάσεις, με χρονική απόσταση μεταξύ τους από 7 έως 10 και σε ορισμένες περιπτώσεις και 15 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος να αποτυπωθεί το επιδημιολογικό φορτίο κάθε μεταβολής θα υλοποιηθεί το σχέδιο επαναφοράς από το lockdown του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο γενικός κανόνας , όπως αναμένεται να πει και στο αυριανό του διάγγελμα με το οποιο θα εξηγεί το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι «ανοίγει νωρίτερα ό,τι δεν έχει συνωστισμό και ό,τι είναι έξω».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που αναμένεται να υλοποιηθούν  «εάν για παράδειγμα το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων προκαλέσει μη διαχειρίσιμη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, τότε είναι πιθανό να καθυστερήσει το επικείμενο άνοιγμα των πολυκαταστημάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα αποκλειστεί -στο δυσμενέστερο, πάντως, σενάριο- ακόμη και η εκ νέου αναστολή λειτουργίας ορισμένων κλάδων, εάν διαπιστωθεί πως προκάλεσε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Υποχρεωτική μάσκα στα καταστήματα

Ημερομηνία -ορόσημο για την άρση των περιορισμών θα είναι η 4η Μαΐου, όταν και προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ήτοι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Βάσει του σκεπτικού του Μεγάρου Μαξίμου, στα προαναφερθέντα καταστήματα είναι ευκολότερο να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Μάλιστα, η ομάδα λοιμωξιολόγων έχει ήδη ετοιμάσει τα πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σαφής οδηγία για υποχρεωτική μάσκα στους υπαλλήλους και τους εργαζομένους σε κλειστούς χώρους, για τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας αλλά και για την ύπαρξη αντισηπτικών.

Η κατάργηση των sms

Το πρώτο κύμα σταδιακής άρσης των περιορισμών πιθανότατα θα προκαλέσει και την κατάργηση του 13033 αναφορικά με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ οι αντίστοιχοι για την υπεραστική κίνηση πριν από τις αρχές Ιουνίου.

Τα σχολεία

Ζωηρός προβληματισμός και αντικρουόμενες απόψεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στην κοινότητα των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί μερίδα της ομάδας επιστημόνων, υπό τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, εξέφρασε αρχικώς σοβαρές αντιρρήσεις στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξουν έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όλες οι βαθμίδες του συγκεκριμένου χώρου, πλην των πανεπιστημίων.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν με νόημα πως η επαναλειτουργία στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά και μόνον πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προετοιμάσει πλάνο με εναλλακτικά σενάρια, είτε για το σταδιακό άνοιγμα όλων των βαθμίδων, πλην των πανεπιστημίων, είτε για το σταδιακό μόνον του λυκείου και του γυμνασίου, σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και την παράταση του σχολικού έτους, ώστε να υπάρξει χρόνος να ανοίξουν και τα δημοτικά.

Το επικρατέστερο σενάριο -όχι όμως το τελικό- που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η επαναλειτουργία… σε δόσεις και με τη χρονική ακολουθία «Λύκειο – Γυμνάσιο – Δημοτικό – Νηπιαγωγείο», ήτοι από τις μεγάλες στις μικρές τάξεις, αρχής γενομένης από τη Γ’ Λυκείου σε ένα χρονικό διάστημα από την 11η Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, με τις απαραίτητες βεβαίως προσαρμογές στις τάξεις, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Δημόσιες συγκοινωνίες, πτήσεις και εστίαση

Από τα μέσα Μαΐου και μετά σχεδιάζεται η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα οποία έως τώρα λειτουργούν με το 60% των δρομολογίων τους σε μετρό, ηλεκτρικό , λεωφορεία και τρόλεϊ. Από τα τέλη Μαΐου και μετά αναμένουμε και την αποκατάσταση των εσωτερικών πτήσεων.

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και ο κλάδος της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), αξιοποιώντας, πάντως, αποκλειστικά και μόνον εξωτερικούς χώρους και με την υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στα τραπεζάκια.

Εκκλησίες, παραλίες, πολυκαταστήματα και αθλητικοί χώροι

Κατά τον Ιούνιο προσδιορίζεται το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ, πάντα υπό τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα malls και πολυκαταστημάτων, χώρων ομαδικής άθλησης, πολιτιστικών χώρων και μουσείωνΑρχές Ιουνίου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις εκκλησίες, ενώ από τα μέσα του μήνα και μετά προγραμματίζεται η επανέναρξη των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα ισχύσει η άρση των περιορισμών στις καθημερινές μετακινήσεις.

Από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και μετά αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, αρχής γενομένης από τα 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξαναλειτουργήσουν και τα εποχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται καμπάνια υπό τον τίτλο «Μένουμε Ελλάδα», χάριν της τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ διερευνάται η δυνατότητα διείσδυσης σε εναλλακτικές αγορές, πάντα με έμφαση ότι η Ελλάδα αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.

Μελετώνται, επίσης, φορολογικά κίνητρα, όπως η απάλειψη του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020 και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό προϊόν και στην εστίαση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

*Με στοιχεία από ethnos

Όταν η ΕΡΤ μετέδωσε την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ στην Ελλάδα

Previous article

Καιρός: Με λιακάδα ξεκινάει η Δευτέρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured