Της Ασπασίας Ρηγοπούλου*

Τον εορτασμό κάθε εθνικής επετείου δεν θα πρέπει να τον περιορίζουμε στο στενό πλαίσιο υπενθύμισης της ένδοξης ιστορίας μας και στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στους προγόνους μας.

Μαζί με τα παραπάνω, θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία ανασκόπησης των δικών μας πράξεων και ευκαιρία αυτοκριτικής για το εάν ως σύγχρονοι Έλληνες πάμε τη χώρα μας ένα βήμα πιο μπροστά πατώντας στα υγιή θεμέλια που έχτισαν οι πρόγονοί μας. Εάν με τις ενέργειές μας γράφουμε στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, λαμπρά γεγονότα που θα επιτρέψουν στους νεότερους να ζουν με ψηλά το κεφάλι και με βλέμμα που θα εκπέμπει υπερηφάνεια, αισιοδοξία και μαχητικότητα.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι λίγες θα είναι οι φωτεινές σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας. Και μία από τις αιτίες είναι ο εσωτερικός διχασμός που διαχρονικά έχει σημαδέψει τη χώρα μας και συνεχίζει να κατατρώγει τα σωθικά της. Κι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία που η μάχη της διάσωσης της χώρας μας απαιτεί συμπαγές μέτωπο, ομοφωνία και ομόνοια. Μόνον αυτό διαθέτει τη δυναμική της απομάκρυνσης πάνω από την Ελλάδα των σύννεφων της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αναξιοκρατίας που αποτελούν αιτίες για να περπατάμε με σκυμμένο το κεφάλι.

Ας αναλογιστούμε τι χώρα θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η πατρίδα μας δεν ζητάει από εμάς σήμερα να πάρουμε τα όπλα και να χύσουμε το αίμα μας. Ζητάει εργατικότητα, συνέπεια, εντιμότητα, ήθος, αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, αξιοκρατία, σύνεση, ευθυκρισία, διαλλακτικότητα και συνεργασία. Αν υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας πρακτική όλα αυτά τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να φωτίσουμε το σκοτεινό σήμερα και να ανοίξουμε διαδρομές που θα μας οδηγήσουν στο αύριο της δημιουργίας και της ανάπτυξης που όλοι μας ελπίζουμε και αναμένουμε.

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

 

 

Μυλωνάς για τη φιλοξενία μεταναστών στην Δυτική Αχαΐα: “Θα δούμε τι θα αποφασίσουμε”

Previous article

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ- Δυτική Αχαΐα: Γιόρτασε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Μπάδα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply