Μοιάζει απίστευτο αυτό που έχουν καταφέρει, ως τώρα, στην Κάτω Αχαϊα. Μοιάζει μ’ ένα μικρό θαύμα. Με ηθικό και ψυχικό αυτουργό του εγχειρήματος τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο και με φυσικό αυτουργό και μπροστάρη τον πατέρα Απόστολο Δημητρόπουλο, που ζει και ονειρεύεται για να καμαρώσει τον νέο Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαϊας, οι πιστοί έχουν συγκεντρώσει μέσα σ’ έξι-εφτά χρόνια το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 ευρώ!!!
Και μ’ αυτά τα χρήματα, έχει φτάσει ένα βήμα πριν την τελική ευθεία του το ημι-υπόγειο τμήμα του νέου Ναού. Ουσιαστικά, ο προθάλαμος του Ναού. Ενας ναός, όμως, 600 τμ, που θα υποδεχθεί για κάποια χρόνια τους πιστούς, μέχρι να ετοιμαστεί, μετά από χρόνια, και ο κυρίως Ναός.
Τα Χριστούγεννα που έρχονται ενδέχεται να ‘ναι για τον πατέρα Απόστολο και για τους αχαγιώτες τα πιο όμορφα και χαρμόσυνα Χριστούγεννα της τελευταίας 10ετίας: θα φανεί, από την πορεία των εργασιών ως τότε, αν το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Ποιο είναι το όνειρο; Να λειτουργήσει για πρώτη φορά επίσημα ο ημι-υπόγειος Ναός το Πάσχα του 2020. Την Κυριακή των Βαϊων του 2020!
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πρώτον, αν συγκεντρωθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες 100.000 ευρώ ακόμα και δεύτερον, αν δεν παρουσιαστεί άλλο εμπόδιο της τελευταίας στιγμής.
«Ναι, τα Χριστούγεννα θα μπορώ να πω με σιγουριά αν θα γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα, αν δηλαδή θα ολοκληρωθεί ο Ναός τέλη Φεβρουαρίου, ώστε το Πάσχα να λειτουργήσουμε και επίσημα. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε. Αφού φτάσαμε ως εδώ, θα πάμε και μέχρι το τέλος, θα το δείτε», εκμυστηρεύτηκε  ο πάτερ Απόστολος Δημητρόπουλος.
Τι λείπει; Χοντρικά ένα ποσό γύρω στις 100.000 ευρώ. Γι’ αυτό είναι αισιόδοξος ο πάτερ. Αφού μαζεύτηκαν 650.000 σε περίπου 6 χρόνια, δεν γίνεται να κολλήσουν στις 100.000…
Και αν απορείτε πώς μαζεύτηκαν ως τώρα τόσα λεφτά, υπάρχει απάντηση: εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, πιστοί ακολούθησαν κατά γράμμα το πλάνο, εδώ και χρόνια:
-Μηνιαίες συνδρομές της τάξης των 20, των 30, των 50 ευρώ.
-Κατάθεση χρημάτων στο ταμείο του Ναού αντί για στεφάνια στις κηδείες.
-Δωρεές πιστών.
«Είμαι πραγματικά συγκινημένος με την ανταπόκριση του κόσμου, με την προσφορά των πιστών. Το ‘καναν απ’ την καρδιά τους, απ’ το υστέρημά τους οι περισσότεροι», έλεγε ο πατέρας-Απόστολος.
Τα είπαμε μαζί του την περασμένη Δευτέρα, κι ενώ μια μέρα πριν ο τέως Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος είχε αποκαλύψει ότι ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος αναλαμβάνει προσωπικά να χρηματοδοτήσει το έργο πλήρους αποκατάστασης των ζημιών στον Ιερό Ναό των Εισοδίων.
Θα ευχόσασταν κι εσείς, υποθέτω, να βρισκόταν και για την Κάτω Αχαϊα ένας αντίστοιχος Μαρτίνος, έτσι δεν είναι, τον ρωτήσαμε.
Απάντησε άμεσα, αλλά το δεύτερος σκέλος της απάντησής του έκρυβε και αρκετή δόση πικρίας: «Ναι, αν βρισκόταν και για εμάς μια τέτοια λύση, θα ήταν βάλσαμο. Μακάρι… Αλλά να σας πω κάτι; Δεν είναι και πολλοί οι οικονομικά έχοντες που κάνουν τέτοιες πράξεις…Ξέρετε πόσες φορές έχω χτυπήσει προσωπικά την πόρτα πολύ ισχυρών οικονομικά παραγόντων σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας μια βοήθεια για τον Ιερό Ναό μας; Τις βρήκα όλες κλειστές. Με τη δικιολογία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους να βοηθάνε Εκκλησίες…».
Οσο για τον κανονικό, τον ισόγειο, Νέο Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου; Αυτός μπορεί να πάρει χρόνια ακόμα. Από τη στιγμή που το αρχικό κόστος για την κατασκευή του αγγίζει περίπου το 1 εκατομμύριο ευρώ, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολος στόχος είναι.
Για την ώρα, λοιπόν, ο διακαής καημός και πόθος όλων στη Δυτική Αχαϊα, και ειδικά στην Κάτω Αχαϊα, είναι η ολοκλήρωση ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο του ημι-υπόγειου Ναού, με την προοπτική να λειτουργήσει από το Πάσχα και μετά.
·* Ο ιερός Ναό του πολιούχου της Κάτω Αχαΐας καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 2008. Μέσα στον Σεπτέμβριο, πριν λίγο καιρό δηλαδή, και ύστερα από τουλάχιστον 7μηνη διακοπή, ξανάρχισαν τα έργα στον ημι-υπόγειο Ναό.
Η τοποθέτηση, και συνάμα ευχή από καρδιάς, του πατέρα Απόστολου Δημητρόπουλου για την τύχη του ΙΝ του Τιμίου Προδρόμου στην Κ. Αχαϊα: «Επιδιώκουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το ημιυπόγειο τμήμα του Ι. Ναού μας, ώστε -πρώτα ο Θεός- να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα εκεί. Απευθύνω έκκληση, μέσω της εγκρίτου εφημερίδος σας, σε κάθε χριστιανό να βοηθήσει οικονομικά τον αγώνα μας και με τον τρόπο αυτό να γίνει κτήτωρ του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κάτω Αχαΐας. Σημειώνω ότι κάθε προσφορά για τον σκοπό αυτό θα είναι ένα «δάνειο» προς τον Άγιό μας. Και Αυτός θα επιστρέψει στους δανειστές του «αντί των επιγείων τα επουράνια και αντί των προσκαίρων τα αιώνια». Ευχαριστούμε θερμά για το βήμα που μας δώσατε στην έγκριτο Εφημερίδα σας ώστε να δημοσιοποιήσουμε τον αγώνα μας και να παρακαλέσουμε για βοήθεια το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό σας».
Εφημερίδα Πελοπόννησος

Αύριο οι κηδείες του Νίκου και του Δημήτρη, σε Αχαϊκό και Λάππα

Previous article

Η κλήρωση Κυπέλλου Ερασιτεχνών: Οι “μάχες” των ομάδων της Δυτικής Αχαΐας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Featured