του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Η θητεία μου στο ΕΘΝΟΣ κυλούσε ανέφελα. Ιδιαίτερη μεταχείριση δεν είχα, αλλά ούτε κι εγώ έκανα προκλητικά αισθητή την παρουσία μου. Οι ρεπόρτερ, έφερναν την ύλη τους,  χωρίς προβλήματα –πολλά ήταν σε συνεννόηση με τον ουσιαστικά διευθυντή σύνταξης, Δημήτρη Κουμπιά, ή με εντολή Φιλιππόπουλου (ο οποίος δεν μας τιμούσε με επισκέψεις του. Διεύθυνε τους πάντες από το γραφείο του). Όλοι στο μισθολόγιο, για το ημερήσιο, με κάποια προσαύξηση μισθού όταν έδιναν κείμενο σε εμάς.   Οι ειδικοί συνεργάτες και οι έκτακτοι πληρώνονταν με «μπλοκάκι» (απόδειξη), καθεστώς και τότε στις εφημερίδες.

Πάντα είχα στην προσοχή μου για το πώς βγαίνανε τα «πρώτα θέματα», ο κεντρικός τίτλος (το μεγάλο δόλωμα για τους αναγνώστες). Διαπίστωση, αντλούνταν από την τρέχουσα ειδησεογραφία ή από πληροφορίες συντακτών… Προσθέτω, κι από διαρροές  του πρωθυπουργικού κύκλου, υπουργούς ή άλλους ιμάντες της εξουσίας. Σπανίως ήταν κατασκευές από την «κοιλιά» του διευθυντή ή «ιδέες» των αρχισυντακτών… Και το κύριο άρθρο –από το έμπειρο χέρι του παλιού τυπογράφου και στη δημοσιογραφία, Χρ. Θεοχαράτου, διαβαστερό πάντα, φυσικά σε προσυνεννόηση με τον κυρ Αλέκο. Την Κυριακάτικη 1η σελίδα την έκλεινε ο Κουμπιάς με προσωπική ευθύνη του, το Σάββατο, αφού ενημέρωνε τον Φιλιπ. τηλεφωνικά, ο οποίος ξεκουραζόταν σπίτι του.

Ο Γ. Μπόμπολας πότε έβλεπε την εφημερίδα που εξέδιδε (τύπωνε)από την «Πήγασος», με τη συνεργασία της «ΦΙΛΙΠ ΕΠΕ» η οποία την ετοίμαζε στη Μιχαλακοπούλου και τη συνέχιζε στο Χαλάνδρι;.. Οι πληροφορίες λένε «μόνο σε ειδικές περιπτώσεις» συζητούσε με τον διευθυντή! Η ιδιότυπη αυτή συνεργασία (ας πούμε και κάτι που δεν έζησα γιατί είχα αποχωρήσει προ πολλού) παρουσίασε σοβαρή «διάρρηξη» όταν τα ’σπασε ο κυρ Αλέκος με το ΠΑΣΟΚ (το περιβάλλον του Ανδρέα Π. –  Για προσωπικά του θέματα ; ) κι εμφανίστηκε ο κεντρικός τίτλος «Πέφτει ο φαύλος»… Σεισμός. Χειροτέρευσε η κατάσταση από εξώφυλλο του περιοδικού του συγκροτήματος, «Εικόνες», όπου εμφανίστηκε η κεφαλή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού… επί πίνακι, με Ηρωδιάδα και Σαλώμη την Μιμή και την Μαργαρίτα. Ξεχείλισε το ποτήρι.

Στο τέλος η διαπροσωπική ιστορία τους κόπηκε οριστικά, ξηλώθηκε η ΦΙΛΙΠ ΕΠΕ από το Χαλάνδρι και τα μηχανηματά της στη συνέχεια δημιούργησαν τις «Αττικές Εκδόσεις» -που συνεχίζουν την ύπαρξή τους από τον υιό του Αλ. Φ., τον Θεοχάρη. (Και κάτι παρένθετο: Η έκδοση της εφημερίδας «Πρώτη» χάλασε το υπαρκτό παράλληλο ειδύλλιο Έθνους-ΚΚΕ, εκείνη την εποχή. – Για την «Πρώτη» θα γράψω σε προσεχή συνέχεια γιατί με αφορά.)

Επανέρχομαι στις σημειώσεις μου, για πρόσωπα και την επαγγελματική τους λειτουργία. Ποιοι ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν πολιτικά-οικονομικά και κοινωνικά το «ΕΘΝΟΣ»;

^ Πολιτικοί συντάκτες ήταν, όπως μου έρχονται στο νου: ο Κώστας Γερονικολός, ο Αχιλλέας Χατζόπουλος, ο Γιώργος Γάτος , ο Αντώνης Καλαμαράς και  ο Γιώργος Λεονάρδος.

^ Οικονομικοί συντάκτες: ο Γ. Κατσώνης, ο Αντ. Δαλίπης, ο Κυριάκος Λειβαδίτης, ο Μ. Ανδρονόπουλος, ο Δημ. Καλαντζής, ο Αναγνωστόπουλος και ο Λυρτσογιάννης.

^ Οι άλλοι τομείς ρεπορτάζ ήταν πλημμυρισμένοι από νιάτα. Σε ποσοστό 60-65% ήταν νέοι στο επάγγελμα και την ηλικία. –  Ο γυναικείος πληθυσμός ήταν πολυπληθέστερος σε σχέση με τις άλλες εφημερίδες.

Οι παλαιότεροι στην αγορά του Τύπου θα θυμηθούν και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό με αυτά που εντοπίζω: Το «ΕΘΝΟΣ», η «κοντόχοντρη μοσχοβίτισα που εκδίδεται με ρούβλια…» πέρασε ταλαιπωρία από την επίθεση του ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Πολ Αναστάς, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά για όσα ισχυριζόταν στο βιβλίο του…

# Στο επόμενο, η μεταπήδησή μου στο ΠΑΣΟκικό εκδοτικό συγκρότημα, (του Βολιώτη) Πόπωτα, στις …αντικειμενικές «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» και το τραγικό τέλος των εφημερίδων του.

Κάτω Αχαΐα: Νέες συλλήψεις αλλοδαπών

Previous article

Τροχαίο στην είσοδο για Λάππα – Σύγκρουση οχημάτων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.