4 C
West Greece
Αρχική Δυτική Αχαϊα Για τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας στους χώρους του Κέντρου...

Για τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας στους χώρους του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων

- Advertisement -

Του Τάσου Γιακουμή*

O Κοροναϊός είναι εδώ, στην Κοινότητα, στα σπίτια μας.

Δε θέλουμε να υποστούμε τα ίδια μέτρα που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Δε θέλουμε να κινδυνεύσει κανένας δικός μας άνθρωπος, είτε μικρός (όπως φαίνεται να είναι η τάση σε αυτό το δεύτερο κύμα) είτε μεγάλος.

Κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό.

Τα όπλα που έχουμε σαν κοινωνία είναι ανεπαρκή.

1. Εμβόλιο δεν υπάρχει και δε θα υπάρχει για καιρό ακόμα.
2. Το Υγειονομικό μας σύστημα είναι πληγωμένο από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια και δε θα αντέξει αν αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλούς ασθενείς με την -πολύ σοβαρή- νόσο COVID 19.

Για τους άπιστους Θωμάδες που διασπείρουν σενάρια φαντασίας (πχ δεν υπάρχει νόσος ή είναι κατασκεύασμα ή συγκρίνεται με τη γρίπη κ.ο.κ.) θα δώσουμε ένα νούμερο: 650.000 νεκροί σε ένα εξάμηνο με τις κοινωνίες κλειστές και τον κόσμο εν πολλοίς στα σπίτια του. Στην Ελλάδα, προλάβαμε να πάρουμε τα μέτρα που πήραμε αφού είδαμε την ατέλειωτη σειρά των φερέτρων στο Μπέργκαμο της γειτονικής Ιταλίας. Κι έτσι περάσαμε το πρώτο κύμα σχετικά “ήρεμα”
Να μάθουμε να διακρίνουμε: άλλο η πραγματικότητα της πανδημίας και άλλο το ζήτημα της διαχείρισης που κάνει το κάθε κράτος για να πάρει μέτρα για άλλους σκοπούς.
Πρέπει να μείνουμε υγιείς και ζωντανοί και να είμαστε ταυτόχρονα ενεργοί πολίτες.

Άρα; Τί κάνουμε;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε σαν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας:

Για όσο διαρκέσει αυτή η δύσκολη περίοδος, έχουμε τη μέθοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να μας προστατέψει.

Αποφεύγουμε την άμεση επαφή. Ο ιός μεταδίδεται από συνανθρώπους μας που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα σε αντίθεση με τη γρίπη που μεταδίδεται με συμπτωματικούς φορείς.

Για του λόγου το αληθές, σε έρευνα του Κέντρου Υγείας Κ. Αχαΐας, την περίοδο της καραντίνας καταγράψαμε ότι σχεδόν εκμηδενίστηκαν όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι γαστρεντερίτιδες. Αυτό έγινε επειδή είχαν μειωθεί οι επαφές στο ελάχιστο δυνατόν.

Τώρα λοιπόν, που έχουμε χαλαρώσει επικίνδυνα, ταυτόχρονα με την αθρόα εισαγωγή κρουσμάτων μέσω του τουρισμού και των ταξιδιών, οι μέθοδοι που έχουμε είναι συγκεκριμένες:

1. Υγιεινή των χεριών, σχολαστική…
2. Αποφυγή συνωστισμού και
3. Μάσκες.

Έχει προκαλέσει εντύπωση σε αρκετούς επισκέπτες του ΚΥΚΑ η επιμονή μας να μην εισέρχεται κανείς χωρίς μάσκα στους χώρους του, μήνες τώρα.
Νομίζουμε ότι τα γεγονότα μας δικαιώνουν.
Έτσι κατορθώσαμε -μαζί με την καταγραφή των εισερχομένων- να διατηρήσουμε το ΚΥΚΑ ανοιχτό για τις ανάγκες των πολιτών.
Στην παρούσα περίοδο, η διατήρηση της αυστηρότητας των μέτρων είναι μονόδρομος. Γι αυτό λοιπόν χρειάζεται σεβασμός προς τους υγειονομικούς υπαλλήλους όταν επιμένουν για τα αυτονόητα. Οι μάσκες που έχει στη διάθεσή του το ΚΥΚΑ είναι περιορισμένες και χορηγούνται μόνο στο προσωπικό, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στις ελλείψεις που άρχισαν πάλι να παρουσιάζονται.

Η χειρουργική μάσκα είναι απαραίτητη για το υγειονομικό προσωπικό. Μαζί με άλλα ατομικά μέσα προστασίας κατά περίπτωση.
Η απλή πάνινη μάσκα τουλάχιστον, είναι απαραίτητη -και υποχρεωτική- για το κοινό. Καθαρή και με τη σωστή χρήση. Με ταυτόχρονη υγιεινή των χεριών -επαναλαμβάνουμε!- και την απαραίτητη απόσταση από το διπλανό μας.

Έτσι περιορίζεται δραστικά η μετάδοση μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων, μιας και όλοι φορούν μάσκες.

Οι ασπίδες προσώπου έχουν νόημα μόνο αν συνδυάζονται με τη μάσκα. Αλλιώς είναι άχρηστες και επικίνδυνες, ιδίως οι ασπίδες στόματος που βλέπουμε στα καταστήματα εστίασης, οι οποίες είναι παράνομες βάσει εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας.

Εν όψει του υπόλοιπου του καλοκαιριού και ενός δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που έρχονται, ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας με τα όπλα που έχουμε: Αποστασιοποίηση-Υγιεινή χεριών-Μάσκα.

Το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας βρίσκεται στη διάθεση του κάθε πολίτη της Δυτικής Αχαΐας, κάθε διερχόμενου για οποιαδήποτε ανάγκη και πληροφορία.

* Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Διευθυντής ΕΣΥ
Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΥΚΑ

Ακολουθήστε μας

6,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Newsroom

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

);