FeaturedΑπόψεις - Αρθρα

Τα κεντρικά πρόσωπα της Ελευθεροτυπίας και η πολιτική | Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

0

Πρώτη εντύπωση από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Καμία σχεδόν σχέση από το ημερήσιο φύλλο.  Άλλα πρόσωπα, άλλη νοοτροπία έκδοσης. Κυριαρχία του Κώστα Σκούρα. Νομικός, και δημοσιογράφος με περάσματα από επιτελικές θέσεις ημερήσιων εφημερίδων –όπως το ΒΗΜΑ και την Καθημερινή. ΠΑΣΟΚος  Ανδρεοπαπανδρεϊκός, της εμπιστοσύνης του εκδότη Κίτσου Τεγόπουλου (τον απέσπασε από τις εκδόσεις Τεγόπουλος-Νίκας).

 

Γνώστης των κανόνων της σωστής δημοσιογραφίας, δίκαιος στις επιλογές προσώπων και γρήγορος στις αποφάσεις… Διέφερε από τον άλλο διευθυντή, του καθημερινού φύλλου, τον Σεραφείμ Φυντανίδη. Όταν απομακρύνθηκε οικειοθελώς από την έντυπη δημοσιογραφία, διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και γενικός διευθυντής της ΝΕΤ. Στο έργο του πιστώνεται η δημιουργία του διεθνούς διαγωνιστικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και η συγγραφή δύο βιβλίων. Ο θάνατός του το 2012 με λύπησε βαθύτατα.

Το τρέξιμο της δουλειάς στον «σκελετό» της το είχε αναλάβει ο Πάνος Κολιοπάνος, που είχε μετακομίσει από την ημερήσια έκδοση, όπου διεκπεραίωνε βασικά το «κλείσιμο» της 1ης σελίδας. Νομικός, ως δημοσιογράφος προερχόταν από την Απογευματινή, μεταπήδησε στην Ελευθεροτυπία (στο κλίμα Φυντανίδη)…κι όταν αναδύθηκε από το ΚΚΕ η εφημερίδα ΠΡΩΤΗ (θα αφιερώσω ιδιαίτερο κείμενο, λόγω του ότι έπαιξα ρόλο στη γέννησή της) σε μια φάση έκδοσής της ο Π.Κ. ορίστηκε διευθυντής της (με την ευλογία μου…) Από εκεί και πέρα η πορεία του ήταν διευθυντική: στην Επικαιρότητα, στον FLASH FM 96,1 κ.ά. Φυσικά, αναμίχτηκε στην πολιτική ως διευθυντής του γραφείου του Θ. Πάγκαλου, πολιτεύτηκε ανεπιτυχώς με το κόμμα του Κουβέλη, τη ΔΗΜΑΡ, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, λειτούργησε το Γυμναστήριο του  Hilton, και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αποδεδειγμένα πολύπλευρος.

Άλλο στέλεχος της Κυριακάτικης που ανελίχτηκε δικαιωματικά στην αρχισυνταξία υπήρξε ο Μάκης  Γιομπαζολιάς. Πέρασαν χρόνια πολλά από τότε και συναντώ πολλούς που το όνομά του δεν είναι άγνωστο, αντίθετα θα σου πουν και κάτι από το πέρασμά του από τη δημοσιογραφία ή την πολιτική. Κι αυτός, βλέπετε, χρωματίστηκε έντονα, στα πράσινα, και συνέβαλε στη σημερινή πολιτική ζωή… Ο ίδιος, σε αυτοβιογραφικό σημείωμά του (σε ηλεκτρονικό Μέσο), γράφει:

«Είναι δημοσιογράφος γεννημένος στο Περιστέρι Αττικής. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία από διαφορετικά πόστα: ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης, και διευθυντικό στέλεχος σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια της δημόσιας και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Υπήρξε συνδικαλιστής στην ΕΣΗΕΑ. Αναμείχτηκε στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση (δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής). Συμμετέχει στον Όμιλο κοινωνικού και πολιτικού προβληματικού ΑΚΤΙΔΑ.» Στεγνό κείμενο που τον αδικεί.

Θυμάμαι από τη συνεργασία μας, την επαγγελματική του περιπλοκότητα. Προλάβαινε «τα πάντα». Όλα ρυθμισμένα. Μέρα νύχτα. Τηλεόραση, εφημερίδα, γραψίματα …και νυχτέρια στο «Ρεπορτάζ», Αγάπες…  Κρυφά τον θαύμαζα και συγχρόνως φοβόμουν για την υγεία του. Άντεξε για χρόνια. Μέχρι που κλονίστηκε από τη στάση  του Περιστεριώτη συμπολίτη και νεανικού φίλου, του Σερ. Τα δεδομένα στην εφημερίδα έπρεπε ν’ αλλάξουν, ερχόταν το «νέο»…  Αποχώρησε. Εγώ, επιφανειακά ακλόνητος, εργασιομανής βλέπετε από τη φύση μου.

^ Ένθετον, στο σημερινό κείμενο, τοποθετώ τον Πότη Παρασκευόπουλο. «Πολιτικό νου» της Ελευθεροτυπίας. Φίλο του Κίτσου από τα τέλη του Εμφυλίου. Αρχές της δεκαετίας του ’50 ήταν από τους κορυφαίους του νεολαιίστικου κινήματος της Αριστεράς (με τις ονομασίες που είχε πάρει…) Ο πιο τολμηρός, ο Κίτσος, τράβηξε το δρόμο του εμπορίου στο δημοσιογραφικό χαρτί και τις εκδόσεις, έχοντας δίπλα του τη συντρόφισσα και της ζωής του πολύτιμο καθοδηγητή ! Ο άλλος, ο Πότης, δημοσιογράφησε μέχρι το βιολογικό τέλος του από θέσεις διευθυντή εφημερίδων της Αριστεράς, αρθρογράφου και ιστοριογράφου. Και οι δύο «ξεστράτισαν» από το κομμουνιστικό Κίνημα, αναθεώρησαν και έφτασαν …στην Ελευθεροτυπία, όπου ο λόγος και η γραφή του Πότη «ήταν νόμος». Ιδιαίτερα τα Πολιτικά κείμενα περνούσαν από τη ματιά του…

Ο άλλος πόλος ισχύος στο συγκρότημα της «Ε» ήταν ο Διονύσης Αυγουστινιάτος. Παλαιός λογιστής, συντηρητικός στην εξουσία του, είχε τον τελευταίο και τελεσίδικο λόγο στο Χρήμα και τη διαχείρισή του. Αυτός έστησε τις πάμπολλες θυγατρικές, αυτός ,έβρισκε πάντοτε λεφτά για τις πληρωμές , ήταν εκείνος που είχε τον «παραπάνω λόγο» κι από τον Τεγόπουλο. Έως το θάνατο του τελευταίου, γιατί μετά οι απόγονοι έβλεπαν τα πράγματα με άλλο μάτι. Πώς αλλιώς θα έφτανε η κραταιά «Ε» στη διάλυση;

*Στο επόμενο, ο ερχομός του Ντένη Αντύπα, η αλλαγή της τεχνολογίας και στο βάθος ο Γιάννης…  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε την Χούντα…

Η επαφή με Πασαλάρη και Χατζηνικολάου | Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Κοροναϊός: 132 τα κρούσματα στην Ιταλία

Previous article

Αχαϊκή 7 αστέρων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured