Συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, με θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να περιορισθούν οι συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των Ρομά (Δυτ. Αχαΐας).

Σε σχετικής ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Αναγνωστοπούλου αναφέρονται τα εξής: “Η βουλευτής αναφέρθηκε στην επισιτιστική κρίση που βιώνουν, ειδικά αυτήν την περίοδο, οι Ρομά του νομού Αχαΐας και συγκεκριμένα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Επεσήμανε πως έχουν σταλεί επανειλημμένα επιστολές τόσο από τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά-ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, από τον τοπικό σύλλογο Νεολαίων και Γυναικών Ρομά Κάτω Αχαΐας  «Άγιος Γεώργιος», ‘όσο και από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι στερούνται τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Επιπλέον, οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, από τα τέλη Μαρτίου, έχουν αναδείξει το θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του υποσιτισμού, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν περιορίσει σημαντικά το πλανόδιο μικρεμπόριο, τις εργασίες των ρακοσυλλεκτών και των εργατών γης, που είναι οι κύριοι τομείς δραστηριότητας τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες κυρίως για τα παιδιά, τα οποία στερούνται πλέον τα σχολικά γεύματα αλλά και γενικότερα για τους συγκεκριμένους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε έκκληση στην Πολιτεία προκειμένου να παρέμβει άμεσα καθώς το θέμα είναι υψίστης σημασίας τόσο για τον ευάλωτο πληθυσμό των Ρομά όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Από την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών αναδείχθηκε η έλλειψη κεντρικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες όπως οι Ρομά, καθώς επίσης και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών. Τουλάχιστον, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την έλλειψη σχεδίου και δεσμεύτηκε να συντονίσει την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας προκειμένου να υπάρξει άμεσα επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.”

 

Στα γραφεία της ΔΕΥΑΔ θα βρίσκεται καθημερινά ο Δήμαρχος

Previous article

Κάτω Αχαΐα: Τα υπαίθρια γλέντια συνεχίζονται στη συνοικία των Ρομά…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.