Σε τροχιά επαναλειτουργίας μπήκε πλέον το Ιχθυοτροφείο «Πάπα» του Ναυτικού Οχυρού Αράξου της Δυτικής Αχαΐας, αφού η εκ νέου μίσθωσή του σε ιδιώτες, θεωρείται πως είναι θέμα ολίγων ημερών.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Μετά από αρκετά χρόνια διακοπής της εκμετάλλευσης στο Διβάρι, αλλά και τους δύο άγονους διαγωνισμούς του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, μόλις προχθές, υποβλήθηκε στη Διεύθυνση του Ταμείου Εθνικού Στόλου ολοκληρωμένη προσφορά ενδιαφερόμενου συνεταιρισμού, που φαίνεται να καλύπτει τα νομικά σημεία, τους απαράβατους όρους και την οικονομική απαίτηση του κράτους.
Η προσφορά επαναλειτουργίας υπεβλήθη από τον «Συνεταιρισμό Aγιος Ιωάννης», ο οποίος άλλωστε είχε πάρει μέρος και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς, ασχέτως κατάληξης.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Με γνώση στα «μυστικά» του Διβαρίου, η κλειστή οικονομική προσφορά είναι – κατά πληροφορίες – πάνω και από το ζητούμενο της ιδιοκτησιακής αρχής, με καλά καταρτισμένο σχέδιο ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, με χρέη και αναγκαστικό λουκέτο.
Τώρα ελέγχεται η νομιμότητα των εγγράφων και μέσα το πολύ σε ένα 10ήμερο, θα υπάρχει η τελική έκβαση της διαδικασίας.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, η μίσθωση θα είναι για 10 χρόνια (5 χρόνια συν 5 υπό όρους, όπως η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών άνω των 200.000 ευρώ), κάτι που σημαίνει πως ο συνεταιρισμός θα φθάσει χρονικά να το εκμεταλλεύεται μέχρι το 2029.
Για ν’ αρχίσει ωστόσο η κανονική του λειτουργία, δεν αρκεί μόνο η κατάθεση της εγγυητικής και η υπογραφή του συμβολαίου, αλλά ένα μεγάλο «λίφτινγκ» (2 περίπου μηνών) σε σπίτια, πύλες, πλαστικά, ξυλεία, σίδερα, οικοσκευές και άλλα που σήμερα είναι «ξεχαρβαλωμένα».
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέοι μισθωτές θα είναι καθόλα έτοιμο το Διβάρι μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και αρχίζει ουσιαστικά το ψάρεμα, αλλά και η περίοδος που θα υπάρξουν εισπράξεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, από παράνομους αλιείς, να υπάρχει ησυχία και να μη διώχνονται τα ψάρια κ.ά., ασχέτως των περιπολιών του Πολεμικού Ναυτικού καθ’ υπόδειξη και μόνο του μισθωτή.
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η επαναλειτουργία του Ιχθυοτροφείου, με μεγάλο ετήσιο κύκλο εργασιών, αναμένεται να ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή 20 περίπου νέες θέσεις εργασίας, ενώ στις περιόδους ακμής αυτές θα αυξάνονται.
Την εποχή των αχιβάδων -που κρατάει περί τους 6 μήνες- οι απασχολούμενοι θα φτάσουν τους 30, ενώ το μέλλον φαντάζει ανοιχτό για την αξιοποίηση ευκαιριών, αφού δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, με σύγχρονα εργαλεία και προγραμματικά μέσα, που μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες.
Κατόπιν αυτών, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, που επιδίωκε να του παραχωρηθεί το Διβάρι και να το μετατρέψει σε ένα καλά οργανωμένο Φυσικό Ιχθυοτροφείο (στα πρότυπα του Μεσολογγίου και της Ανδραβίδας-Κυλλήνης) «παγώνει», μαζί και η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης και αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την Αλιεία.
Πελοπόννησος