13 C
West Greece
Αρχική Απόψεις - Αρθρα “Ντίνος ο Γάλλος” του Κώστα Δεληγιάννη

“Ντίνος ο Γάλλος” του Κώστα Δεληγιάννη

- Advertisement -
Γράφει ο Κωνσταντίνος Α. Δεληγιάννης // 
«Οι παρακάτω γραμμές, δεν είναι αποτέλεσμα οργιώδους φαντασίας. Είναι ένα σημείωμα μνήμης, προκειμένου να τιμήσω έναν ουμανιστή. Έναν άνθρωπο με μια απόλυτα ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο του. Μερικοί από τους συμπολίτες του, λόγω της διαφορετικότητας των επιλογών της ζωής του, θέλησαν να τον υποβιβάσουν στο επίπεδο του τρελού, θυμίζοντάς μου τους στίχους της ποιήτριας Σώτιας Τσώτου:
“Θε’ μου, τι ομορφιά, τι φως
της γειτονιάς μας ο “τρελός”.
Γλυκαίνεσαι να τον ακούς.
Να ’χαμ’ ακόμα άλλους δυο τέτοιους ”τρελούς”».

Ο Ντίνος γεννήθηκε, στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα, στην Αχαΐα, λίγο μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Δύσκολες εποχές για όλους, γιατί η φτώχια και η πείνα ήταν ένα καθημερινό βίωμα. Ο κόσμος συνέχιζε να πεινάει, μέχρι και την Κατοχή, χωρίς να υπάρξει καμία διαφορά. Πείνα είχε πριν την Κατοχή, πείνα είχε και μετά.

Ένας ακόμα που μεγάλωνε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήταν και ο Ντίνος. Κατάλαβε από πολύ μικρός ότι είχε ένα ταλέντο. Να μαθαίνει με απίστευτη ευκολία, ξένες γλώσσες και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν γλωσσομαθείς στην περιοχή, για να του δείξουν τον τρόπο. Είχε σαν βοηθήματα, τις μέθοδος εκμάθησης ξένων γλωσσών «άνευ διδασκάλου», που τις δανειζόταν από τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες της περιοχής.

Διάβαζε με πάθος, στα χρόνια του μεσοπολέμου και έφθασε μέχρι την Κατοχή, να μιλάει πέντε ξένες γλώσσες, γιατί τόσα βιβλία μπόρεσε να βρει κι αυτά με μεγάλη δυσκολία. Ήταν σίγουρο ότι αν έβρισκε δεκαπέντε μεθόδους, θα είχε μάθει άριστα δεκαπέντε γλώσσες. Ο Ντίνος μιλούσε και έγραφε σε Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά απταίστως. Και όπως απέδειξε στο μέλλον, με την κατάλληλη προφορά. Όταν έβρισκε κάποιο ραδιόφωνο, έψαχνε στα βραχέα, για να ακούσει να μιλούν τις γλώσσες που μάθαινε και ίσως έτσι αποκτούσε και την προφορά της κάθε γλώσσας. Φανταστείτε την αξία του Ντίνου σε μια κοινωνία, που δεν μιλούσε καλά καλά ούτε Ελληνικά, και που οι εννέα στους δέκα υπέγραφαν με σταυρό.

Ήταν ένα φιλήσυχος και ευγενικός άνθρωπος, που έτρεφε τα καλύτερα αισθήματα για τους συνανθρώπους του. Όλοι είχαν μια καλημέρα γι αυτόν, που την ανταπέδιδε με πολλαπλάσια διάθεση και ειλικρινές χαμόγελο. Ήταν μοναχικός και προσπαθούσε να ασχοληθεί μόνο με αυτό, που τον ευχαριστούσε. Το να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Του έβγαλαν παρατσούκλι και τον έλεγαν «Ο Ντίνος ο Γάλλος» γιατί η Γαλλική γλώσσα, ήταν τότε η πιο δημοφιλής στην Ελληνική κοινωνία και μάλιστα οι «πολύφερτες» νύφες των πλουσίων, έπρεπε να γνωρίζουν Γαλλικά και πιάνο. Από την άλλη η «Γαλατική» ευγένεια και η ευφράδεια που τον διακατείχαν, του έδωσαν αυτόν τον προσδιορισμό, που ήταν από τα σπάνια παρατσούκλια, που δεν είχε τίποτα το δεικτικό. Γι αυτό με τα χρόνια το υιοθέτησε και ο ίδιος, υπογράφοντας τα γραπτά του. Μερικοί, ίσως από αυτούς που έβαζαν την υπογραφή τους με σταυρό, θέλησαν να τον υποβαθμίσουν στο επίπεδο ενός τρελού, αλλά ο Ντίνος δεν ήταν τρελός. Ήταν διαφορετικός, αλλά οι μικρές κοινωνίες της επαρχίας, καμία ιδιαιτερότητα δεν συγχωρούν.

Τον βρήκε η Κατοχή, στην ηλικία των 23 ετών. Η περιοχή είχε Ιταλούς και Γερμανούς, με Ιταλό διοικητή. Τους άκουγε ο Ντίνος που μιλούσαν, τελειοποιώντας την εκμάθηση αυτών των γλωσσών. Οι ρουφιάνοι δεν τον άφησαν στην μοναχικότητά του και όταν οι Γερμανοί ζήτησαν διερμηνέα, υπέδειξαν σαν τον πιο κατάλληλο, τον «Ντίνο τον Γάλλο», που δεν μπαινόβγαινε στην «κομαντατούρα», αλλά πήγαινε όταν τον χρειάζονταν και έφευγε αμέσως μετά, γυρίζοντας πάλι στην απομόνωσή του και στην ενασχόλησή του με τις ξένες γλώσσες. Πολλοί λένε ότι ο «Ντίνος ο Γάλλος», έσωσε πολλούς συντοπίτες του, από τα αντίποινα που ήθελαν να επιβάλλουν οι κατακτητές, τότε που σκότωσαν τον ανεψιό του στρατιωτικού διοικητή της περιοχής, του Ιταλού Τζιουζέπε. Ήταν κάτι που δεν υπερηφανεύτηκε ποτέ του, αν και αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι αλήθεια.

Στην κατοχή, αλλά και μετά, μπόρεσε και προμηθεύτηκε περισσότερες μεθόδους εκμάθησης και μέχρι το τέλος της ζωής του, λεγόταν ότι ο αριθμός των ξένων γλωσσών που μιλούσε απταίστως, ήταν τουλάχιστον δώδεκα, με τελευταία την Κινεζική. Το νοητικό του μέγεθος, δεν εξαντλείται μόνο στην απλή γνώση τόσων γλωσσών, αλλά παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αν αναλογιστούμε τα λόγια του καθηγητή κ Μπαμπινιώτη, σχετικά με τον ορισμό μιας γλώσσας:

«Η ελευθερία που παρέχει κάθε γλώσσα, είναι ένα φάσμα επιλογών, λεξιλογικών, συντακτικών, γραμματικών, το οποίο προσφέρει στην οικοδόμηση της επικοινωνίας…, αφού γλώσσα είναι η σκέψη, ο πολιτισμός, η ιστορία, η παράδοση, η ιδιοπροσωπία και η ταυτότητα ενός λαού».

Όμως το πάθος του «Ντίνου του Γάλλου», δεν ήταν μόνο η εκμάθηση των ξένων γλωσσών, αλλά το μεράκι του ήταν, να μεταδώσει σε νέους ανθρώπους τον πλούτο, που κουβαλούσε μέσα του. Έτσι μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, άρχισε σιγά σιγά να αναλαμβάνει μαθητές και να τους διδάσκει την γλώσσα που επιθυμούσαν. Είχε έμφυτη, μια απίστευτη μεταδοτικότητα, που έκανε τον μαθητή του να αντιμετωπίζει το μάθημα με ευκολία, σημειώνοντας παράλληλα απίστευτη πρόοδο. Εργαζόταν πολλές ώρες, που όμως δεν τον έφταναν για ν’ αναλάβει και νέους μαθητές. Δεν αισθανόταν ίχνος κούρασης, αντίθετα άρχισε να ξαναγεννιέται, γιατί μπορούσε να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του. Αυτό τον έτρεφε. Η οικονομική του κατάσταση ήταν όπως πάντα. Μέτρια. Ζούσε λιτά, μέσα σε ένα δωμάτιο, μαζί με τα ζώα του που λάτρευε, ακόμα και όταν, λόγω πείνας, του έφαγαν την μέθοδο της αγαπημένης του γλώσσας. Της Γαλλικής. Τον πλήρωναν ελάχιστοι γονείς, αλλά δεν τον ενδιέφερε. Ποτέ του δεν ζήτησε χρήματα. Του αρκούσε το ότι δίδασκε κι αυτό ήταν που μετρούσε.

Πέθανε στο τέλος της δεκαετίας του ογδόντα, μαζί με τα ζώα του και τις μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών, που αναγνώριζε σαν τα μόνα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Το πρόσωπό του στο φέρετρο, ήταν γαλήνιο και χαμογελαστό, έτσι όπως το γνώριζαν όλοι στην καθημερινότητα, όσο ζούσε. Ίσως ο «Ντίνος ο Γάλλος» ήταν από τους ευεργέτες, στον τόπο του, λόγω της άφθονης παιδείας που έδωσε με απόλυτη ανιδιοτέλεια. Ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν κάποια ξένη γλώσσα, έχοντας μαθητεύσει δίπλα του.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα για τον «Ντίνο τον Γάλλο», θέλω να τονίσω, ότι η σχέση του με τις γυναίκες ήταν Πλατωνικά Ερωτική. Τις αγαπούσε τόσο, που έγραφε στίχους και αποφθέγματα γι αυτές. Έτσι μερικά γραπτά του, που έφθασαν στα χέρια μου, χρόνια μετά, ήταν ύμνος για τα θηλυκά.

Ήμουν σε κάποια παμπ στο Λαύριο και ο φίλος καταστηματάρχης, έγραφε ένα ρητό κάθε μέρα, σε έναν μικρό διαφημιστικό μαυροπίνακα, που είχε στον τοίχο. Του ζήτησα να γράψει ένα απόφθεγμα του Ντίνου και το έκανε. Μου ζήτησε να του πω, αν τον ρωτήσουν, ποιος ήταν αυτός και τον πληροφόρησα, ότι ήταν ο πιο ευγενικός ουμανιστής, που υπήρξε ποτέ.
Μόλις έφευγα, γύρισα, να δω και να χορτάσω το περιεχόμενο του πίνακα, που έγραφε:
«Στον έρωτα και στον πόλεμο,
μόνο οι μάχες σώμα με σώμα,
φέρνουν αποτέλεσμα»

Ντίνος ο Γάλλος

//O Κωνσταντίνος Α. Δεληγιάννης (Delis), γεννήθηκε στην Δυτική Αχαΐα, κάνοντας την βασική του εκπαίδευση στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό, με το μυθιστόρημά του, “ΓΚΑΓΚΑΝ”. Στο τυπογραφείο βρίσκεται μια έμμετρη προσπάθειά του, με τίτλο “Ηδυσμένος Λόγος”. Διαμένει μόνιμα, στην Νέα Πέραμο Αττικής.

Ακολουθήστε μας

6,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Newsroom

Με τα πόδια από την Κ. Αχαΐα για τον Άγιο Ανδρέα – Προσαγωγές και πρόστιμα

Ομάδες ρομά είχαν ξεκινήσει από την Κάτω Αχαϊα για να έλθουν στην Πάτρα με τα πόδια, προκειμένου να φθάσουν στον Ιερό  Ναό του Αγίου...
- Advertisement -

Ιερά Μητρόπολις Πατρών: Διαδικτυακή μετάδοση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για τον Άγιο Ανδρέα

Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών θα μεταδώσει ΔΩΡΕΑΝ ζωντανά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Πολιούχο Πατρών, Άγιο Ανδρέα, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Τα...

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (27/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει μεταβολή...

Σας ενδιαφέρουν

Με τα πόδια από την Κ. Αχαΐα για τον Άγιο Ανδρέα – Προσαγωγές και πρόστιμα

Ομάδες ρομά είχαν ξεκινήσει από την Κάτω Αχαϊα για να έλθουν στην Πάτρα με τα πόδια, προκειμένου να φθάσουν στον Ιερό  Ναό του Αγίου...

Ιερά Μητρόπολις Πατρών: Διαδικτυακή μετάδοση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για τον Άγιο Ανδρέα

Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών θα μεταδώσει ΔΩΡΕΑΝ ζωντανά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Πολιούχο Πατρών, Άγιο Ανδρέα, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Τα...

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (27/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει μεταβολή...

Μυλωνάς σε Μπάγεβιτσ: Ας πάψουν επί τέλους οι θεατρινισμοί στο διαδίκτυο

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας εκδόθηκε το παρακάτω σχόλιο-απάντηση σχετικά με ανάρτηση στο διαδίκτυο του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μετοχίου: «Ο ρόλος...

Το παράπονο του Μπάγεβιτσ…

Το παράπονο του εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινότητας Μετοχίου Γιώργος Λαγός (Μπάγεβιτσ), σχετικά με τη μη ενημέρωση του για τα rapid τεστ που έγιναν...
);