Πρώτος καιρός στην Ελευθεροτυπία. Ανέφελος. Πήγαινα –έκανα τη δουλειά μου, έφευγα- πήγαινα σπίτι για «γυμναστική» στο κρεβάτι, ή σε σινεμά, θέατρο, για φαγητό με παρέα… Ήρθε όμως  η αλλαγή ξαφνικά, από τον Σερ. πάντα με την ψυχρή ευγένειά του: «θα είσαι από αύριο ο νυχτερινός συντάκτης Ύλης, δίπλα στον αρχισυντάκτη Δημήτρη Κ., εξωτερικό δελτίο ο Γ. Τσ.» Καμιά αντίρρηση. Θα ξέφευγα κι από τα διερευνητικά μάτια ορισμένων, που περίμεναν το πρώτο φάλτσο μου.

Η δουλειά των «νυχτερινών» γινόταν στο ισόγειο της Κολοκοτρώνη. Παραδίπλα το τυπογραφείο. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους τεχνίτες, λινοτύπες, μαρμαράδες, πιεστές, μεταφορείς… κάτι συνηθισμένο στις σχέσεις δημοσιογράφων – τυπογράφων. Το «πάνω χέρι», τότε, το είχαν οι δεύτεροι. Παραπάνω από καλοπληρωμένοι. Δύναμή τους το συνδικάτο. Γροθιά το σωματείο τους, ΕΤΗΠΤΑ. Όταν κατέβαζε τον κλάδο σε απεργία όλα νέκρωναν…  (Μέχρι που ήρθε εκείνον τον καιρό η καινούρια τεχνολογία, η φωτοσύνθεση, και τους διέλυσε. Βγήκαν στη σύνταξη, σχεδόν όλοι, σε ηλικίες για γέλια. Το δέχτηκαν, αφού καλοπληρώθηκαν κι ορισμένοι μπήκαν στα «νέα κόλπα» ως προϊστάμενοι.)

Εξοντωτικό το ωράριο, ελάχιστη για μένα η εργασία. Υπομονή μαζί με κρυφή στενοχώρια. Μια μέρα, στην είσοδο βρίσκονταν σε ντάνες τα σώματα παλιού Έθνους, από τη δεκαετία του ‘10! Σ’ ερώτηση, «που πάνε αυτά;» η απάντηση ήταν «βόμβα»: «Εντολή τ’ αφεντικού, αδειάσαμε το υπόγειο και την ταράτσα. Θα τα …πετάξουμε.» Τρέλα. «Δεν είσαι καλά –απευθυνόμενος στον αρχικλητήρα. Δεν πάνε πουθενά. Βάλ’ τα στο δωμάτιο της σύνταξης, θα τα φυλάμε εμείς. Ρε συ, αυτό είναι θησαυρός…» Έτσι κι έγινε. Άρχισα να ξεφυλλίζω τα σώματα. Δεν ξεκόλλαγα… Και τι δεν διάβασα.

Το πιο θλιβερό υπήρξε η εξαφάνιση των τσίγκινων φωτογραφιών που είχαν φυλαχτεί στην «ταράτσα». Μάλλον ρίχτηκαν σε χωματερή. Και το αρχείο φωτογραφιών; Λαφυραγωγήθηκαν… (Με την επέμβασή μου διασώθηκαν τα σώματα του Έθνους. Αποτέλεσαν στη συνέχεια πηγή δημοσιευμάτων από άλλους συναδέλφους και… βασικό περιουσιακό στοιχείο της Εταιρίας. Αγνοώ το τέλος.)

Βράδυ εκλογών του ’81. Στους δρόμους έχουν ξεχυθεί οι «Πράσινοι». Χάος. Πηγαίνοντας από την Ομόνοια προς την Κολοκοτρώνη, για τη δουλειά, βλέπω ένα τσούρμο με κόκκινες σημαίες και περίεργα συνθήματα να ξεμπουκάρουν από την οδό Αθηνών. Κόμπος στο λαιμό μου. «Τι ‘ναι αυτό;» Στο γραφείο καταφτάνει ο θορυβώδης συντάκτης του εξωτερικού δελτίου. Ανοίγει μια χάρτινη φωτογραφία του νικητή αρχηγού, την κολλάει πίσω από την καρέκλα του και αναφωνεί … «Νικήσαμε» ! Τον κοιτάμε, τι να πούμε; Κωλοτούμπα είναι αυτή.

Εκείνο τον καιρό στον εκδοτικό ορίζοντα πολλά ακούγονταν για νέες εφημερίδες. Τα πάντα έδειχναν ν’ αλλάζουν. Το ΄΄μπουμ΄΄ το έκανε ένας …άγνωστος επιχειρηματίας που είχε αντικαταστήσει τον εκδότη της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας και θα εξέδιδε ημερήσιο φύλλο, με τίτλο ΕΘΝΟΣ ! Το γεγονός θορύβησε των εκδότη της Ε. Σκεφτόταν να αντιδράσει με τον τρόπο του. Στο τέλος ο φόβος του καταλάγιασε, παρόλο που η απήχηση στο αγοραστικό κοινό του ΕΘΝΟΥΣ ήταν εντυπωσιακή. Ακόμη και η θορυβώδης επίθεση που δέχτηκε από ελληνοαμερικάνο δημοσιογράφο –περί «ρουβλίων», έπεσε στο κενό.

-Το Έθνος του κυρ Γιώργου υπήρξε δημιούργημα του κυρ Αλέκου Φιλιππόπουλου –σ’ αυτή την έκδοση συμμετείχε με ειδική συμφωνία με την εταιρία του «ΦΙΛΙΠ ΕΠΕ» (αν το γράφω σωστά). Ήταν η φωτοσύνθεση. Οι εγκαταστάσεις στη Μιχαλακοπούλου.

-Όμορφη εφημερίδα. Μικρό σχήμα, τετράχρωμη, καλοδιαλεγμένες φωτογραφίες, σχετικά μικρά κείμενα με την ουσία της είδησης, άρθρα από «καλά παλιά χέρια». Με λίγα λόγια, σωστό πανομοιότυπο στο μοντέλο των αγγλικών ταμπλόιτ ! Εγγυητής της εφαρμογής ο αρχισυντάκτης Ν.Νικ.

Η αποχώρηση από την Ε. αποφασίστηκε βράδυ, στο γραφείο, μετά από πρόταση του Δημήτρη Κουμπιά. «Θα πάω στο Έθνος. Αναλαμβάνω την Κυριακάτικη έκδοση. Θέλεις να ρθεις;» Χωρίς πολύ σκέψη είπα το Ναι. Τον ένιωθα έμπιστο φίλο, η εφημερίδα ήταν στεριωμένη πλέον καλά, οι συνθήκες καλύτερες. Ο μισθός;  Κανονίστηκε στα διπλάσια απ’ ότι έπαιρνα στην Ε. Τι άλλο ήθελα; Η τελευταία κουβέντα με τον Δημήτρη ήταν, «θα χαιρετίσεις τον Σερ. ;» ( *Η συνέχεια : Στο Κυριακάτικο Έθνος )

 

 

 

Αλλαγή ώρας 2019: Πλησιάζει η χειμερινή ώρα – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω μια ώρα

Previous article

Κάτω Αχαΐα: Σύλληψη 48χρονου – Είχε καταδικαστεί για παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς και κυκλοφορούσε ελεύθερος

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Featured