- Advertisement -
11 C
West Greece
Αρχική Focus Μόβρη: Ξέρεις πως πήραν το όνομά τους οι οικισμοί και τα χωριά...

Μόβρη: Ξέρεις πως πήραν το όνομά τους οι οικισμοί και τα χωριά ;

- Advertisement -

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΒΡΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Ο οικισμός έχει πάρειτ’ όνομά του από κτηματία της περιοχής αρβανίτικης καταγωγής.

ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΑ ΣΑΓΑΙΙΚΩΝ: Οι κάτοικοι του οικισμού κατάγονται από το Βραχνί Καλαβρύτων και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μετά την κάθοδό τους στα γνωστά Βραχναίικα.

ΓΕΡΟΥΣΑΙΙΚΑ : Ο οικισμός πήρε τ’ όνομά του από τον Θεμιστοκλή Γερούση, με απώτερη καταγωγή από τη Σμύρνη, που ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιοχής.

ΓΟΜΟΣΤΟ: Σύμφωνα με τον Κ. Τριανταφύλλου η ετυμολογία του ονόματος σχετίζεται με τη λέξη “γόμορ”, που σημαίνει είδος μέτρου. Υπάρχει και η άποψη ότι αναφέρεται σε σημαντική οικογένεια της περιοχής (“του Γομοστού”), που έχει καταγραφεί σε οθωμανικά κατάστιχα.

ΓΙΟΥΛΑΙΙΚΑ: Κατοικούν οικογένειες με το επώνυμο Γιούλης, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Ζουμπάτα του Παναχαϊκού.

ΚΑΛΑΜΑΚΙ(ΒΙΔΟΒΑ): Το όνομά Βίδοβα προέρχεται είτε από το σλαβικό όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη έκτασης στην περιοχή του Παναχαϊκού, απ’ όπου και προέρχονται οι κάτοικοι του οικισμού, είτε από την αλβανική λέξη, που σημαίνει βελανιδότοπος, με τη σημείωση ότι στο Παναχαϊκό δεν υπήρχε βελανιδότοπος.

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ: Το όνομα παραπέμπει στην ύπαρξη λιμανιού, μάλιστα στα μέσα του 19ου αιώνα αναφέρεται η ύπαρξη τελωνειακού φυλακίου.

ΚΑΡΑΙΙΚΑ: Ως πρώτος οικιστής αναφέρεται ο Αντώνιος Καράς, κτηνοτρόφος από το Γκέρμπεσι Καλαβρύτων, ο οποίος πηγαινοερχόταν από τα ορεινά στα πεδινά με τα πρόβατά του. Ουσιαστικά ο οικισμός δημιουργήθηκε από τους απογόνους της οικογένειας Καρά.

ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΑΙΙΚΑ: Πήραν τ’ όνομά τους από τον Σπύρο Καραμεσήνη από τη Βλασια (ή το Καρνέσι), ο οποίος, ενώ διατηρούσε κτήματα στην περιοχή, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ μόνιμα.

ΚΑΡΑΤΣΙ ΣΑΓΑΙΙΚΩΝ:Η ονομασία του σχετίζεται με την έκταση (τιμάριο), που ονομαζόταν Καρά Αγάτς τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και εκτεινόταν από το Γομοστό και τους Αποστόλους ως τον Ριόλο.

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΙΙΚΑ: Από την οικογένεια Κουτσουρόπουλου, από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, ιδιοκτήτες γης, που αγόρασε ο Ν. Σαγιάς.

ΚΡΙΝΟΣ(ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ): Το παλαιό όνομα του οικισμού παραπέμπει στην αλβανική λέξη bukura (=ωραίος). Σχετίζεται όμως και με το όνομα του Νικολάου Μπούκουρα, οπλαρχηγού του Κολοκοτρώνη, που έδρασε εκεί. Μετονομάστηκε σε Κρίνο, λόγω του λουλουδιού, που φύεται στην περιοχή.

ΛΙΜΝΟΧΩΡΙ(ΣΤΡΙΓΚΛΑΙΙΚΑ): Το όνομά Στριγκλαίικα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη στργκλός(=ανάποδος, σφιχτός) και ήταν το επώνυμο του πρώτου ιδιοκτήτη έκτασης στην περιοχή του Παναχαϊκού, απ’ όπου και προέρχονται οι κάτοικοι του οικισμού.Μετονομαστηκε σε Λιμνοχώρι, εξαιτίας των νερών που λιμνάζουν στην περιοχή.

ΜΠΟΥΤΑΙΙΚΑ (ΜΠΟΝΤΑΙΙΚΑ): Ιδρύθηκαν από οικογένειες, που ήρθαν από τον Μποντιά Καλαβρύτων.

ΜΥΡΤΟΣ(ΜΕΡΤΕΖΑ):Συνδέεται με την αρβανίτικη καταγωγή των πρώτων κατοίκων, μιας και πρόκειται για την ελληνική λέξη μυρτιά (μερτιά) με την αλβανική κατάληξη -ζα. Από τις μυρτιές της περιοχής προήλθε και το σύγχρονο όνομα.

ΠΟΥΡΝΑΡΙ:Ονομάστηκε έτσι από την έντονη παρουσία αυτοφυών θάμνων στην περιοχή.

ΡΑΧΗ:Την ονομασία του την πήρε από το ύψωμα πάνω στο οποίο είναι χτισμένος ο οικισμός.

ΣΑΓΑΙΙΚΑ: Από τον δικηγόρο/μεγαλοκτημονα Νικόλαο Σαγιά, με καταγωγή την Περιστέρα Νωνάκριδος, ο οποίος από το 1876 ξεκίνησε να αγοράζει γη στην περιοχή, που τη μετέτρεψε σε σταφιδοφυτείες.

ΣΠΑΝΑΙΙΚΑ: Δημιουργήθηκαν από κατοίκους που ήρθαν από το Παναχαϊκό και ονομάστηκαν έτσι από τον πρώτο οικιστή τους.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΓΑΙΙΚΩΝ: Δημιουργήθηκε μετά τη μεταφορά του σιδηροδρομικού σταθμού από τους Αποστόλους στη σημερινή του θέση, κατόπιν ενεργειών του Ν.Σαγιά.

ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ: Ο οικισμός δημιουργήθηκε από μια οικογένεια, που ήρθε στην περιοχή από την Τσακωνιά Κυνουρίας το 1865 για την καλλιέργεια της σταφίδας και πήρε το όνομά του από τον τόπο προέλευσής της.

ΦΡΑΓΚΑ: Οι κατοικοι προήλθαν από το ομώνυμο χωριό του Παναχαϊκού και μετακινήθηκαν στην περιοχή. Μάλιστα αρχικά ονομαζόταν Κάτω Φράγκα. Η λέξη σχετίζεται με τον ιδιοκτήτη της περιοχής αρβανίτικης καταγωγής.

(Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Θεόδωρου Η. Λουλούδη ” ΑΧΑΪΑ: Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση” (Ν.Ε.Π.Α.Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010).

Ακολουθήστε μας

6,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Newsroom

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

);