0

του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Η μεταπολίτευση, που επανέφερε τον Καραμανλή τον γηραιό με την πιστή ομάδα του, για να «αλλάξει» το πολιτικό τοπίο – και να διαμορφώσει σε μια τελική μορφή το Κυπριακό, το οποίο «έβραζε»… έφερε ανακατατάξεις και στον Τύπο: Έντυπο και ραδιοτηλεοπτικό (στα κρατικά-κυβερνητικά Μέσα. Στο ΑΠΕ; Εκεί επικρατούσε το ίδιο καθεστώς. Σκληρά συντηρητικό κι ελεγχόμενο από τους «παλιούς». Όλα άλλαξαν, έχοντας στο παιχνίδι τα ίδια πρόσωπα σε νέους ρόλους! (Εδώ μπορείτε να γελάσετε).

Μα δεν καταργήθηκε η Λογοκρισία; Στον Τύπο «ναι». Οι λογοκριτές έσβησαν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.. Κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις «τις έκαναν ντα ντα…» οι δημοκρατικοί,  που επιτέλους είχαν ξυπνήσει. Η  Γενική Γραμματεία Τύπου και …Πληροφοριών εξακολούθησε να επιτελεί το ποικίλο προπαγανδιστικό «έργο» της. Όλα υπό έλεγχο. Ο Ηγέτης πριν χαράξει η μέρα πληροφορούνταν τα πάντα. Και οι κεραυνοί του στη συνέχεια έπεφταν επί δικαίων και αδίκων.

Ουσιαστικά στις εφημερίδες τη λογοκρισία τη συντηρούσαν πλέον οι «άνωθεν κυβερνητικές εντολές» μέσω υπάκουων διευθυντών και αρχισυντακτών, και οι μεταβαπτισμένοι χουντικοί συντάκτες που έγραφαν μόνο «αυτά που έπρεπε», και οι πρακτορίσκοι που έγκαιρα προλάβαιναν το «λάθος» στην εφαρμογή της γραμμής, και το χρήμα που συνεχίστηκε να ρέει σε φιλοχρήματους εκδότες (για να τοποθετείται στην πρώτη σελίδα «το θέμα που έπρεπε» και με τον κατάλληλο τίτλο.

Και η διανομή; Α, εκεί η θηλιά ήταν καλά φτιαγμένη.  Πουλούσαν εκείνοι οι οποίοι ήταν «καλά παιδιά». Οι άλλοι; Εξαφανίζονταν …μαγικά. Τόσο καλά. (Εδώ μπορείτε να συνοφρυωθείτε).

Τα εκδοτικά όργανα της Χούντας εξαερώθηκαν αλλά οι συντάκτες τους βολεύτηκαν «άλλος εδώ κι άλλος εκεί» (φταίγανε αυτοί σε τίποτε; Λένε ορισμένοι). Η εφημερίδα που έπαιξε πρώτη απ’ όλες με τον Ηγέτη στη μεταπολίτευση –στην 7ετία η «κακή» Χούντα την έκλεινε προσωρινά, έσκιζε πλέον κυκλοφοριακά –εκεί οι δημοσιογράφοι που υπηρέτησαν φανερά και ιδεολογικά τη δικτατορία, σε καίριες θέσεις, συνέχισαν την εργασία τους ανενόχλητοι… Η γνήσια «αντικαραμανλική» – κεντροαριστερή  ξαναεκδόθηκε μ’ ένα ετερόκλητο τσούρμο, όπου έγραφε ο καθένας ό,τι γουστάριζε –κι αυτή έπιανε μεγάλες κυκλοφορίες, μέχρι που ο εκδότης της «κουράστηκε» και την έκλεισε (αν είναι δυνατόν… Τότε πολλά ειπώθηκαν).

Η Κυρία της οδού Σωκράτους, η οποία έζησε στας  Ευρώπας όταν «όλα τάσκιαζε η φοβέρα» επανήλθε ελαφρώς κουρασμένη κι αηδιασμένη –δεν την έπαιζε πλέον ο πάλαι ποτέ ευνοούμενός της. Στο τέλος τα πούλησε στο συμπαθή χοντρούλη τραπεζίτη και ησύχασε… Και το Συγκρότημα; Το πάντα κυρίαρχο του παιχνιδιού… ξαναφόρεσε το δημοκρατικό (σοβαροφανές) προσωπείο, χρησιμοποίησε νέα (αδίστακτα) πρόσωπα, υπηρετώντας  το νέο (παλαιό) καθεστώς. Η προσαρμογή οικοδόμησε εκ νέου μύθους που ακόμη καλά κρατούν, έστω και με νέο αφεντικό.

ΕΣΗΕΑ: Το επαγγελματικό σωματείο που γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και δολιχοδρόμησε όχι πάντα ορθόδοξα  συνδικαλιστικά, δυσκολεύοντας τον ιστορικό να καταγράψει επακριβώς την πορεία της. Πως ένιωσε στο πετσί της τη μετάβαση από τη δικτατορία στην Καραμανλική δημοκρατία –με τις ευλογίες του «προέδρου» στρατηγού Γκιζίκη και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεών μας (για να μην ξεχνιόμαστε); Χαρούμενα κι από εκείνους που είχαν δοξάσει τον ερχομό του Παπαδόπουλου, με ανακοίνωση «παρακαλώ» (και ήταν αρκετοί. Τα ονόματα έχουν δημοσιευτεί.) Βεβαίως, η ανταμοιβή (έστω ανταλλαγή) υπήρξε γενναιόδωρη, με την κατάργηση του ολίγον αμαρτωλού Λαχείου Συντακτών και τη γέννηση του ΕΔΟΕΑΠ με πρόσοδο από το γνωστό (μέχρι τη χτεσινή κατάργησή του) Αγγελιόσημο !

Παραμέρισαν λοιπόν οι σκληροί συντηρητικοί συνάδελφοι που νέμονταν την εξουσία του σωματείου, για ν΄ αλλάξει το προεδρείο πρόσωπο, εκλέγοντας ένα έντιμο συνάδελφο. Άνοιξαν κι ένα μικρό  παράθυρο για να γίνουν μέλη ορισμένοι αριστεροί που περίμεναν χρόνια ή προέρχονταν από την αληθινά αριστερή ΕΣΑΤ (το σωματείο το οποίο προχουντικά ήταν το φόβητρο της καθεστωτικής ΕΣΗΕΑ και κάλυπτε επαγγελματικά εκατοντάδες δημοσιογράφους … Η 21η Απριλίου το διέλυσε, τα πιο «ζωηρά» μέλη της διώχτηκαν, και η περιουσία της μοιράστηκε…) Και μετά;-

#Η συνέχεια θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, για την Ελευθεροτυπία.       

 

Χρήστος Πριτσαπίδουλας

9.1

Λειτουργικά αναλφάβητοι μεγάλη μερίδα των μαθητών στην Ελλάδα

Previous article

Σέντρα στην Α’ κατηγορία | Που παίζει η Αχαϊκή και ο Ριόλος

Next article

You may also like

ΒΙΝΤΕΟ- Τι πραγματικά έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο -Αλέκος Θανόπουλος: “Υπήρξε χειροδικία σε βάρος του προέδρου Κ. Αχαϊας, βρέθηκα ανάμεσά τους”

Ο Αλέκος Θανόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Αχαΐας, μιλά αποκλειστικά στο e-dytikiachaia για τα γεγονότα της ...
Featured

Comments

Leave a reply

More in Featured