«Η 19η Νοεμβρίου είναι η ημέρα έναρξης της μάχης κατά του τσιγάρου. Τα τασάκια βγαίνουν οριστικά από τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και οι έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση. Δεν έχουμε καμία τιμωρητική διάθεση. Το μόνο που θέλουμε είναι η προστασία της υγείας των 700.000 πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».
Δυτική Ελλάδα: Μέρα-νύχτα έλεγχοι για το τσιγάρο - Ξεκινούν από Τρίτη
Ξεκάθαρη η δήλωση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις. Στην πράξη θα φανεί εάν οι συνθήκες και η κοινωνική συμπεριφορά θα ευνοήσουν τις προθέσεις αυτές. Πάντως ο κ. Μπονάνος δείχνει αποφασισμένος. Μάλιστα χθες είχε στο γραφείο του συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο κ. Μπονάνος τονίζει ότι η εφαρμογή του νόμου θα γίνει προς όλες τις κατευθύνσεις, ισότιμα και χωρίς εξαιρέσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ) του Νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, ο γγ του ΣΚΕΑΝΑ, Παναγιώτης Ματθαιόπουλος, η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γεωργία Πλώτα, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Σοφία Συμεωνίδου και ο προϊστάμενος τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Αχαΐας, Αργύρης Αγγελόπουλος.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι εφαρμογής του νόμου. Το σημαντικό είναι ότι στην προσπάθεια αυτοί είναι σύμμαχοι οι καταστηματάρχες Εστίασης και Αναψυχής. «Σε συνεργασία με το ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ θα ξεπεράσουμε κάθε σημείο του νόμου που θα παρουσιάσει δυσκολία στην πράξη. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές στο παθητικό κάπνισμα και είμαστε αποφασισμένοι χωρίς εκπτώσεις να τηρήσουμε κάθε παράγραφό του. Αυτό που απομένει είναι ορισμένες διευκρινίσεις που ζητήσαμε από το Υπουργείο και που υπάρχουν στη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τις δύο εισόδους των καταστημάτων, τον εξωτερικό στεγασμένο χώρο που θα επιτρέπεται το κάπνισμα κλπ. Όταν αυτές μας σταλούν θα ενημερώσουμε άμεσα τους ενδιαφερομένους ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία και συγχύσεις. Και φυσικά να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί» τονίζει ο κ. Μπονάνος.
Ο ίδιος διευκρινίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.
«Πρέπει να ξεχάσουμε όλοι ότι τα τασάκια εμφανίζονται στα τραπέζια μετά τις 12 το βράδυ. Οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το 24ωρο. Κι αυτό το επισημαίνω για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις. Τονίζω ότι στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμο και τιμωρίες. Θέλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε ώστε το παθητικό κάπνισμα να σταματήσει να επιβαρύνει την υγεία μας και τη ζωή μας».
Στο ερώτημά μας εάν ο εποπτικός μηχανισμός είναι επαρκής ο κ. Μπονάνος μας απάντησε: «Ο κύριος κορμός του ελεγκτικού μηχανισμού είναι οι επόπτες δημόσιας υγείας οι οποίοι θα ελέγχουν όλα τα καταστήματα. Σαφώς οι επόπτες δεν επαρκούν. Θα πλαισιωθούν από την αστυνομία και από δυνάμεις του Α’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σημαντικότερο όμως , πέρα από τους ελέγχους είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να προστατεύσουμε την υγεία μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέσο εποπτείας του μέτρου».
Εφ. Πελοπόννησος

Ο Εμφιετζόγλου απειλεί με αγωγές εάν σταματήσουν οι εργολαβίες στην Πατρών- Πύργου

Previous article

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητά να επιστραφούν χρήματα -Μέχρι 16/12 οι ενστάσεις για τις επιστροφές ενισχύσεων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.