0

Εξαιρετικής ποιότητας προβλέπεται ότι θα είναι οι φετινοί ελληνικοί οίνοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του τρύγου που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει τελειώσει, ενώ σε άλλες βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).«Σε γενικούς όρους είναι μια εξαιρετική χρονιά η εφετινή. Το επίπεδο της ποιότητας κρίνεται πολύ καλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κορδοπάτης κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα και την άνοιξη.

Παρά όμως την εξαιρετική ποιοτικά χρονιά, διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής. «Οι ποσότητες θα έχουν μια μικρή πτώση σε σχέση πάντα με το 2019» σημείωσε ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ προσθέτοντας πως «μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις περιοχές της Αχαΐας, τη Νεμέα, τη Μεσσηνία, τη Ρόδο και την Πάρο».

Πτώση η οποία σε αυτές τις περιοχές ξεκινά από το 20% και φτάνει στη Νεμέα το 40% σε σχέση με την περασμένη χρονιά ενώ σε γενικούς όρους, ο όγκος θα είναι μειωμένος από 10% έως 15% κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί γιατί σε κάποιες περιοχές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο τρύγος.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι τιμές του οίνου σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται, σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη «στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η τιμή είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και στην Αχαΐα, όπου παρατηρείται μια πτώση στην τιμή γύρω στο 35%».

 «Βοήθησαν τα μέτρα που πήρε το υπουργείο»

Έντονη ήταν η επίδραση του Πράσινου Τρύγου και της Απόσταξης Κρίσης, μέτρων που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις που άφησε στον αμπελουργικό κλάδο η πανδημία του κορονοϊού. «Το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης είχε μια έντονη επίδραση μιας και αφαιρέθηκαν 34.000 τόνοι από την αγορά» είπε ο κ. Κορδοπάτης και πρόσθεσε: «Οι συνεταιρισμοί παρέλαβαν ποσότητες ίδιες ή περισσότερες με το 2019, ενώ στις περιοχές που παρέλαβαν λιγότερες αυτό έγινε γιατί είχε μειωθεί και ο όγκος της περιοχής, καταβάλλοντας ωστόσο τιμές ίδιες με αυτές του 2019».

Ο Πράσινος Τρύγος αλλά και η Απόσταξη Κρίσης ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης και της Αχαΐας ήταν ιδιαίτερα βοηθητικοί όπως προκύπτει από στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ. Το Ηράκλειο Κρήτης αιτήθηκε για απόσταξη συνολικού όγκου 95.638,28 χιλιόλιτρων οίνου, ο οποίος αποτελεί το 28,09% του συνολικού όγκου που οδηγήθηκε σε Απόσταξη, και ο οποίος ανήλθε σε 340.428 χιλιόλιτρα οίνου, ποσότητα που αποτελεί το 25% της συνολικής παραγωγής οίνου της χώρας. Στο νομό Αχαΐας σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο όγκος που αιτήθηκε απόσταξη ανήλθε σε 30.376,57 εκατόλιτρα οίνου.

Οι τιμές του ιδιωτικού εμπορίου παρουσίασαν μια κάμψη από 10% έως 30% κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους αμπελουργούς γιατί συνδέεται άμεσα με το αμπελουργικό εισόδημα» αλλά και «απογοήτευση προκαλώντας κίνδυνο και αβεβαιότητα για το μέλλον της καλλιέργειας».

Εργαζόμενοι του “Βοήθεια Στο Σπίτι” Δυτικής Αχαΐας: “Ανάλγητη στάση και εμπαιγμός από το Δήμο”- Τρεις μήνες απλήρωτοι

Previous article

Τελευταία πτήση στις 23 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Αράξου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.