19 Σεπτεμβρίου 1982 κυκλοφόρησε το Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ των (μεγαλοεπιχειρηματία) Γιώργου Μπόμπολα και του (δημοσιογράφου-εκδότη) Αλέκου Φιλιππόπουλου. Μια όμορφη και πλήρης εφημερίδα ταμπλόιτ κι αυτή όπως το ημερήσιό του, από τα χέρια του Δημήτρη Κουμπιά (σημερινού γενικού γραμματέα του πολύπαθου ΕΔΟΕΑΠ –του Επικουρικού Ταμείου δημοσιογράφων και υπαλλήλων ΜΜΕ). Μαζί με τον Κουμπιά εγώ, με τα διπλάσια λεφτά που έπαιρνα στην Ελευθεροτυπία! Ήταν η «χρυσή εποχή» για τους εργαζόμενους στις εφημερίδες. Πρώτη περίοδος του ΠΑΣΟΚ, όλα άλλαζαν… και τα μυαλά των Ελλήνων, με τη σημερινή κατάληξη.

Εγκατασταθήκαμε σ’ ένα μικρό χώρο, βολευτήκαμε. Ξέχασα το όχι και πολύ ευχάριστο για μένα διευθυντικό περιβάλλον της Ελευθεροτυπίας. Ειδοποίησα το λογιστήριο για την αποχώρησή μου και τους κοντινούς συνεργάτες, όχι όμως τον Σερ. Φ. Σίγουρα θα είχαμε επώδυνο χωρισμό. Έλα μου όμως που ένας κολλητός του από το Αθλητικό έγκαιρα τον προειδοποίησε για το φευγιό μου… «Δεν το πιστεύω. Δεν φεύγει.» Ήταν η απάντησή του. Και συμπλήρωσε : «…βάζω το χέρι μου στη φωτιά.» Και το έβαλε. Όταν αποχώρησα, ο φίλος του, του  πήγε σ’ ένα πιάτο αναμμένο χαρτί, γελώντας: «βάλτο…»

Στο ΕΘΝΟΣ η ατμόσφαιρα ήταν νευρική στο ημερήσιο και ήρεμη στο κυριακάτικο. Ο κυρ Αλέκος ήθελε να βλέπει όλες τις σελίδες πριν ολοκληρωθούν και πάνε τυπογραφείο, το οποίο ήλεγχε με τον δικό του «γκαουλάιτερ». Τούτο υποχρέωνε όλους τους συντάκτες ύλης να συμβουλεύονται τις αρχειοθετημένες σελίδες της αγγλικής Mail, ώστε να τις «μιμούνται» επακριβώς, αισθητικά, προσαρμόζοντας αριθμό γραμμάτων στους τίτλους, όπως και τον αριθμό λέξεων των κειμένων. Φυσικά και τη φορά -κάθετες ή οριζόντιες- και τις διαστάσεις των φωτογραφιών. Η εμφάνιση διέφερε μόνο στα αντικείμενα: Πολιτικό, κοινωνικά, διεθνή, αθλητικά κ.λπ. Σταυρόλεξο πραγματικό. Επώδυνο στα νεύρα, στην αρχή, διασκεδαστικό στη συνέχεια. Έβρισκε όμως πάντοτε την ευκαιρία ο διευθυντής Φιλιππόπουλος να ασκήσει εξουσία. Είχε δεν είχε δίκιο. Σ’ εμένα ήταν ευγενικός και προσηνής.

Οι συνάδελφοι που συγκροτήσαμε το Συντακτικό προσωπικό του Κυριακάτικου ΕΘΝΟΥΣ ήταν ο (νέος) Γιάννης Μιχελάκης (ναι, ο υπουργός μας), ο Αρτέμης Ψαρομηλιγκάκης, και η (νέα κι αυτή) Σώτη Τριανταφύλλου στη μετάφραση των Διεθνών (ΤΑ άψογα κείμενα! Πάντα δακτυλογραφημένα.)

Αξιομνημόνευτος, ο Βασίλης Ραφαηλίδης με 2 σελίδες –μία για τον κινηματογράφο και άλλη μία «ό,τι ήθελε… Σ’ αυτό το σημείο θυμάμαι, είχε μπλοκάρει για το θεματολόγιο της «άλλης» σελίδας. Του έδωσα λύσεις: «Γράψε, τα ‘Απλά μαθήματα μαρξισμού’…» του λέω, κάποιον τέτοιο τίτλο. Του απαρίθμησα κι άλλα θέματα, που τον ενθουσίασαν. Του ολοκλήρωσα, «Όταν τελειώνεις την κάθε σειρά έκδωσέ τα, σε βιβλία.» Για να με ευχαριστήσει που του βρήκα λύση υποσχέθηκε ότι το πρώτο βιβλίο… «Θα το αφιερώσω σε σένα.» Δεν τήρησε την υπόσχεσή του.  Δεν πειράζει. Με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ήμασταν στην κηδεία του συγκινημένοι. Ο καθένας είχε το λόγο του.

Ο Φιλιππόπουλος είχε θωρακίσει την εφημερίδα του με πρόσωπα πιστά από παλιά. Άριστες γραφίδες, ο καθένας είχε το αναγνωστικό κοινό του: Ο αρχαίος Χρήστος Χαιρόπουλος, ο πολυδιάστατος εικαστικός Μίνως Αργυράκης, ο ιστοριοδίφης Γιάννης Καιροφύλλας με τα Ιστορικά του, ο (προπολεμικός) Χρήστος Σβολόπουλος στα Αθλητικά (όλα στη γραφομηχανή του), ο Φρέντυ Γερμανός με μια σελίδα πικάντικα θεματάκια σχολιασμένα, η Ελένη Μπίστικα με τα ποικίλα θέματά της (μόνο αυτή τα εντόπιζε. Και η γραφή της τραβούσε σαν μαγνήτης). Και ο Πάνος Σόμπολος με τα έγκυρα αστυνομικά ρεπορτάζ. Η ταλαντούχα  Άμμυ Παπαϊωάννου που πρόσφατα χάθηκε, αφήνοντας τις ωραιότερες αναμνήσεις και ο Γιάννης Φλέσσας με τις συνεντεύξεις καλλιτεχνών. Σε διπλανή αίθουσα στεγάζονταν το Ελεύθερο ρεπορτάζ του ημερήσιου, με επικεφαλής τον συμπατριώτη Άρη Σκιαδόπουλο.

Το πρώτο φύλλο του Κυρ. Έθνους είχε μια πινελιά προσωπική. Δινόταν εορταστική δεξίωση στο ‘Κάραβελ’ κι εγώ είχα μείνει στο τυπογραφείο για να παραλάβω τα τυπωμένα αντίτυπα, αφού είχα ρίξει προηγουμένως «μια ματιά» στις σελίδες. Όταν ήρθαν ξανά τη φυλλομέτρησα και διαπίστωσα ότι μια έγχρωμη σελίδα παρέμεινε ασπρόμαυρη. Ρίγος… Έτρεξα στη δεξίωση. Χαρές. Έφαγα και μ’ έτρωγε… Τίποτε. Όλα ήταν Τέλεια.

#Στο επόμενο, αποχώρηση και η έκδοση των ‘Ειδήσεων’.

Κάτω Αχαΐα: Χειροπέδες σε 50χρονο που έκλεψε αγροτικά προϊοντα από αγρόκτημα

Previous article

Κάτω Αχαΐα: Τέλος στην κακή νοοτροπία των χωματερών – “Σφίγγει τα λουριά” ο Ευ. Τησαρχόντος

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Featured