Θετικά προοιωνίζονται οι εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Αχαΐας, μαζί με την Πάτρα και τις γύρω περιοχές, μετά τα όσα κατατέθηκαν στο 13ο Συμβούλιο ΦΟΔΣΑ Ελλάδος στους Δελφούς, παρουσία του προέδρου στον ανάλογο νεοσύστατο αχαϊκό φορέα Σπύρο Τραχάνη.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ
Το πρώτο θετικό μήνυμα από τον παριστάμενο Νικόλαο Μαμαλούγκα (προϊστάμενο τομέα περιβάλλοντος ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης (υπεύθυνο διαχείρισης έργων στερεών αποβλήτων για το ΕΣΠΑ) είναι ότι μέχρι το 2020 αναθεωρείται ο ΕΣΔΑ (εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων) κάτι που για τα τοπικά δεδομένα θεωρείται σημαντικό, αφού εκτιμάται ότι θα απαλείψει αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα διευκολύνει την πρόοδο που επιχειρείται στον χώρο του ΧΥΤΑ Φλόκα.

 

ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Οπως δήλωσε ο κ. Τραχάνης ο υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του άναψε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων τελικών έργων στη Δυτική Αχαΐα, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ειδικότερα, με εγκεκριμένες τις περιβαλλοντικές άδειες, σύντομα θα δοθούν περί τα 28 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεστούν (μέσω ΕΣΠΑ) τόσο η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής όσο και η Μονάδα Κομποστοποίσης.

 

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
Αυτό σημαίνει ότι με την τυπική θετική απόφαση, για τα παραπάνω έργα, στο περιφερειακό συμβούλιο ΔΕ, ανοίγει ο δρόμος για την επεξεργασία 8.100 τόνων στην πρώτη Μονάδα και 53.000 τόνων στη δεύτερη και πιο σημαντική Μονάδα.
Ετσι, το μόνιμο πρόβλημα της μεγαλούπολης των Πατρών, με τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, αλλά και της διάθεσης των σκουπιδιών σε Δυτική Αχαΐα και Ερύμανθο, βαίνει προς μακρπρόθεσμη τακτοποίηση.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Αυτό που ακόμα υπολείπεται, ως παρέμβαση της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας και κατ’ επέκταση του ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ Φλόκα και η μετατροπή του από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Το απαιτούμενο κονδύλι θα το αιτηθεί ο Φορέας από την Περιφέρεια, σε ανάλογη πρόσκληση που ήδη έχει ανοίξει.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ
Εντονος ήταν ωστόσο ο προβληματισμός, για το κατά πόσο οι εκλογές και η διαφαινόμενη αλλαγή Κυβέρνησης μπορεί να τροποποιήσει το σημερινό πλάνο της πολιτείας για την Αχαΐα ή με χρονοτριβές να γίνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και άλλοι σχεδιασμοί, μελλοντικά.
Επ’ αυτού ο Ν. Μαμαλούγκας, ξεκαθάρισε ότι ο προγραμματισμός είναι άκρως υπηρεσιακός και η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να επηρρεάσει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο αλλά και στο οικονομικό σκέλος, με χρήματα ευρωπαϊκά που δεν είναι διαχειρίσιμα κατά το δοκούν από τις πολιτικές εξουσίες.
«Τα χρήματα για τις δύο Μονάδες είναι δεσμευμένα, αφού έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες και το θέμα τείνει πλέον να εισέλθει σε φάση ολοκλήρωσης» ξεκαθάρισε ο κ. Μαμαλούγκας.
Εφ. Πελοπόννησος

Προσοχή!!! Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη

Previous article

ΦΩΤΟ – Η Έλενα Κονιδάρη σε δομές υγείας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Featured