4 C
West Greece
Αρχική Απόψεις - Αρθρα Ελευθεροτυπία: Αλλαγή προσώπου, νέα λουλούδια… Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Ελευθεροτυπία: Αλλαγή προσώπου, νέα λουλούδια… Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

- Advertisement -

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ |Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Η δεκαετία του ’80 ζωγραφίστηκε μπροστά μου σαν τρέλα. Έκρηξη στα πάντα. Σε εκδόσεις, «εισβολή» νέας τεχνολογίας, γέννηση νέων προσώπων και ειδικοτήτων, ανάδειξη διευθυντικών στελεχών κατ’ αξία και παρ’ αξία, σε αυξήσεις μισθών, αλησμόνητων. Σε έρωτες και χωρισμούς φανερούς ή κρυφούς. Σε ανάδειξη σταρ σίστεμ –ελληνικού τύπου. Τότε, είπαμε και το «καλώς ήρθε η ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση…» (να ξέραμε τι μας ερχόταν… Μετανιώσαμε μετά από δεκαετίες. ) Κορύφωση και απαρχή πτώσης.

Μοντέλο – «κουρελού» των παραπάνω, έζησα μέχρι τελευταίας σταγόνας, έως ότου αναγκάστηκα να αποχωρήσω αηδιασμένος όταν το μαγαζί κυρίευσε «συμμορία» ετερόκλητων, αδίστακτων ατόμων, που τους ένωνε η υπέρμετρη φιλοδοξία …κι ας πέθαινε κόσμος. Συμπλήρωσα τότε 33 χρόνια εργάσιμου βίου που τα πλήρωσα με κυνηγητά, βία, αρκετές φορές με κακοπληρωμένο χρόνο… «δουλειά αγαρηνή» (έκφραση της γιαγιάς μου, που σήμαινε,  σκληρή δουλειά χωρίς όρους και όρια) -άνθρωπος «εργαλείο», για «ό,τι ήθελε προκύψει».

Η επιστροφή μου στην «Ελευθεροτυπία» με ηρέμησε. Δεν διεκδίκησα θέση, γνωρίζοντας λίγο πολύ τις ραδιουργίες και τους κινδύνους. Είναι και του χαραχτήρα μου, να θεωρώ σαχλαμάρες τις θέσεις και «το όνομα στην ταυτότητα»… Είχα δραστηριοποιηθεί και στο Κόμμα που αφιέρωνα κάποιες ώρες (γνωρίζοντας ότι και αυτό ήταν σε βάρος μου, για διεκδίκηση θέσης. Στο «μαγαζί» υπερτερούσαν οι «πρώην» κκε, οι παλιοί αναθεωρητές –«εσ.», οι πασόκοι – δήθεν αριστεροί, και οι σιωπηλοί δεξιοί – Καραμανλικοί.

-Εκείνη τη στιγμή αρχισυντάκτης Ύλης ήταν ο Πάνος Κολιοπάνος, ενώ στο ημερήσιο φύλλο κάτω από τον Σερ. Φυντανίδη εργαζόταν ο χιουμορίστας, (εκτελεστικός) «διευθυντής σύνταξης», ο μακαρίτης Σταύρος Απέργης, τον οποίο θυμάμαι με αγάπη. Αποχώρησε ο Κολιοπάνος για την «Επικαιρότητα», μερικοί από το ημερήσιο κωλοτρίβονταν για τη θέση, αλλά …επανέκαμψε ο ήρεμος και γνώστης της δουλειάς Ντένης Αντύπας. Προερχόταν, με τη σειρά: «Ελευθεροτυπία» (συντάκτης ύλης), ΒΗΜΑ (όπου το κλίμα τον αρρώστησε), «Απογευματινή» (με διευθυντή τον αρχαίο αλλά θρυλικό Μοσχοβίτη)… Κι όταν ήρθε η στιγμή, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Η πρόσκληση έγινε από τον Σερ.Φ. αλλά ο Ντένης έλαβε υπόψη όσα πειστικά του είπε ο καθοδηγητής της εφημερίδας, Πότης Παρασκευόπουλος (προσωπικότητα του κκε, μετά τη διάσπαση, της ΕΔΑ, διευθυντής εφημερίδων, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας βιβλίων νεώτερης ιστορίας κ.ά. Μέχρι στιγμής δυστυχώς ουδείς ασχολήθηκε με την προσωπικότητα αυτή για συγγραφή μονογραφίας).

Οδός Κολοκοτρώνη, στο παλιό κτίριο του ΕΘΝΟΥΣ. Εγκαταστάθηκε ο Ντένης σε ένα απλό δωμάτιο, με την πόρτα του πάντα ανοιχτή σε όλους όσους ήθελαν να τον δουν ή να «του πουν», μυστικά δεν υπήρχαν μ’ αυτόν. Μπροστά στην πόρτα του εγώ με την ευγενική Κατερίνα Σχοινά, στο κολλητό τραπέζι.. Είναι η εποχή που αρχίζει να πλαισιώνεται το Κυριακάτικο και«με δικό του» προσωπικό. Παρέλαση από καλεσμένους ή «σταλμένους»  από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες… και δυο τρεις για «όλα τα γούστα». Μπουκέτο.

Χαλαρός ο Ντένης, τους δέχεται ασκώντας ουσιαστικά ρόλο διευθυντή/διευθυντή σύνταξης. Βέβαια ενημερώνει τον «Σερ», τηλεφωνικά και χαμηλόφωνα, τα περισσότερα όμως τα επιλύει ψύχραιμα …κι εποικοδομητικά (περίπτωση του νεοεμφανιζόμενου, Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήθελε λυμένα τα χέρια του στο θεματολόγιο και τη γραφή της στήλης που του ανατέθηκε!) Καθοριστική κίνηση της διεύθυνσης ήταν το άνοιγμα σε χώρους ασυνήθιστους στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο. Σε περιοδικά, ακτιβιστές της εποχής, πολιτικές παρέες, σε στελέχη υπουργείων και υπηρεσιών. Και σε ψώνια… Το άνοιγμα αυτό χρειαζόταν για την «Ε.», γιατί το τρανταχτό ονοματολόγιό της συρρικνωνόταν βαθμιαία, με αποχωρήσεις για «ανώτερες θέσεις» σε άλλα μαγαζιά, για γραφεία τύπου, για κανάλια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, για βουλευτιλίκια ! Όσο για την πολιτική «γραμμή» της, ΠΑΣΟΚ με φερετζέ, έως ότου το ιερατείο των εκδοτών κλπ αποφάσισε την αποκαθήλωση του «μεγάλου αρχηγού» και την αλλαγή του κεντρικού σκηνικού.

#Στο επόμενο: Πορεία, σε άλλο κτίριο, με άλλη εκδοτική και διευθυντική νοοτροπία…

Ακολουθήστε μας

6,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Newsroom

Εξαφάνιση Ενήλικα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

);