Αυτή τη στιγμή στον στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην περιοχή  είναι διαθέσιμα 32 οχήματα για την 3η Περιφέρεια που περιλαμβάνει εκτός από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, τα νησιά της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της  Ιθάκης.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, Βασιλική Καφαντάρη, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση προγραμμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου, με νέα ασθενοφόρα. «Ωστόσο, αυτή είναι μία διαδικασία που δρομολογούμε καθώς δεν είναι και τόσο εύκολη αφού χρειάζεται το ανάλογο χρονικό περιθώριο και δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο μιας και  βρίσκεται σε εξέλιξη» τονίζει η ίδια.

Προμήθεια άλλων 6-8 οχημάτων

Αρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος με 6 – 8 ασθενοφόρα σε πρώτη φάση,  έτσι ώστε να αντικατασταθούν ορισμένα από τα παλιά που πλέον έχουν κλείσει ήδη μία δεκαπενταετία στους δρόμους, κάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα.  Η ενίσχυση του στόλου αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά από ιδίους πόρους του ΕΚΑΒ.

Το ίδρυμα πάντως που έδωσε μία μεγάλη ανάσα στα έντονα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΕΚΑΒ πριν από δύο – τρία χρόνια ήταν αναμφίβολα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο προχώρησε σε μία γενναιόδωρη δωρεά σε όλα τα ΕΚΑΒ της χώρας, ενώ σε αυτό της Δυτικής Ελλάδος χάρισε 19 συνολικά σύγχρονα ασθενοφόρα, δίνοντας λύση, σε μία περίοδο  που ο αριθμός των οχημάτων δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ τα περισσότερα είχαν φάει τα ψωμιά τους,  ξεμένοντας στους δρόμους.

19 σύγχρονα και 13 παλιά

Τα 19 σύγχρονα οχήματα είναι και τα καλύτερα ασθενοφόρα σε επίπεδο τεχνολογίας. Τα  περισσότερα από τα υπόλοιπα 13 είναι πιο παλαιά, βρίσκονται στην ενεργό δράση από το 2004 και κατά καιρούς εμφανίζουν προβλήματα.

Πολλά από αυτά αντέχουν ακόμα, όμως υπάρχουν ορισμένα που σε λίγο διάστημα από τώρα θα χρειαστεί να αντικατασταθούν, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το σύνολο σχεδόν της περασμένης «φουρνιάς» που πλέον δεν μπορούσαν κυκλοφορήσουν στους δρόμους.

«Πονοκέφαλος» τα νησιά

Το μεγάλο πρόβλημα πάντως για το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος έχει να κάνει με τα νησιά, (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη), και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα νησιά βουλιάζουν από τον κόσμο και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης τόσο των ασθενοφόρων, όσο και του έμψυχου δυναμικού για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Την ίδια ώρα οι διακομιδές από τα νησιά στην Αχαΐα και στην Ηλεία κοστίζουν, με το ΕΚΑΒ να πληρώνει το 50% των εισιτηρίων,  με τις διακομιδές να γίνονται σχεδόν  σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος πληρώνει ένα ποσό που φτάνει γύρω στο 40.000 ευρώ κάθε χρόνο για τις διακομιδές στα νησιά.

300 άτομα για όλη τη Δυτική Ελλάδα

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι το ΕΚΑΒ είναι αναγκασμένο να εξυπηρετεί  όχι μόνο τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και  τις προγραμματισμένες μεταφορές ασθενών , τα χρόνια περιστατικά με άτομα που χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ακόμα και τα εξιτήρια όσων πηγαίνουν από τις νοσηλευτικές μονάδες πίσω στο σπίτι τους.

Και αυτά τη στιγμή που το έμψυχο δυναμικό φτάνει συνολικά σε όλη την 3η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ, περίπου τα 300 άτομα, αριθμός αρκετά μικρός συγκριτικά με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες αρμοδιότητες του φορέα.

Επεισόδια με πολίτες

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των επεισοδίων , με πολίτες να στρέφονται κατά των ασθενοφόρων και των διασωστικών πληρωμάτων, επειδή θεωρούν ότι αργούν από τη στιγμή που έχουν κάνει τη κλήση για βοήθεια.

«Ο καθένας μπορεί να θέλει ένα ασθενοφόρο έξω από το σπίτι του. Όμως αυτό δεν γίνεται.  Εφόσον τέτοια επεισόδια συνεχιστούν θα ήταν καλό η πολιτεία  και οι αρχές να φροντίσουν να προστατέψουν το προσωπικό μας» τονίζει η κ. Καφαντάρη και καταλήγει:

«Κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο και καλύπτουμε τις ανάγκες, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Είμαστε πάντα σε θέση ετοιμότητας και έχουμε ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες μας προκειμένου να βοηθήσουμε άμεσα και γρήγορα τους συμπολίτες μας».

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Έρχονται οι “έξυπνοι” μετρητές ρεύματος – Θα κόβουν το ρεύμα από μακριά

Previous article

Αχαΐα: Θρίλερ με ναυαγοσώστη που αγνοείται στο Λονδίνο-Συναγερμός στις βρετανικές και ελληνικές αρχές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured