Το απάνθρωπο δουλεμπόριο -ουσιαστικά- ξένων εργατών γης, που οργίαζε για χρόνια ανεξέλεγκτο στα χωράφια της Ηλείας ήρθε πάλι στην επιφάνεια, σε μια συνταρακτική υπόθεση που δικάζεται από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών.
Η υπόθεση αυτή τη φορά, δεν έχει ως θύματα κάποιους ανυπεράσπιστους εργάτες υπανάπτυκτης χώρας, αλλά πολίτες της Ρουμανίας, δηλαδή μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οποία αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2011 στο Κουρτέσι της Ηλείας, μετά από επιχείρηση του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τρία άτομα, ένας εκ των οποίων δεν είναι παρών, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, καθώς στη δικογραφία, τους αποδίδεται ο ρόλος των επιστατών.
Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της ομάδας που έκανε την έφοδο και ανακάλυψε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, που μόνο ντροπή προκαλούν για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό, η επιχείρηση οργανώθηκε μετά από πληροφορία που διαβίβασε η Πρεσβεία της Ρουμανίας στις Αρχές, έπειτα από τηλεφωνική έκκληση για βοήθεια 17χρονης που διέμενε στον παράνομο καταυλισμό.
ΚΑΛΥΒΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ
Οι εικόνες που περιέγραψε ο αστυνομικός, για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης, παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα. Οι εργάτες μιας άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέμεναν σε καλύβες κατασκευασμένες από χαρτόνια και πλαστικό μέσα σε χωράφια, σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
Δέκα έως 15 άτομα κοιμόντουσαν σε στρώματα στο χώμα, ενώ μέσα στις καλύβες δεν υπήρχε η παραμικρή εγκατάσταση υγιεινής. Ολοι τους, έκαναν την φυσική τους ανάγκη σε ένα λάκκο που είχε σκαφτεί σε παρακείμενο σημείο…
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, σοκαρίστηκαν από τις πρωτόγονες συνθήκες που είδαν, τις οποίες θυμάται ακόμα και σήμερα. «Ποιος Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να μένει καταγής, σε ένα χωράφι;», διερωτήθηκε και ο ίδιος.
Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, οι Ρουμάνοι εργάτες ήρθαν στην Ελλάδα γιατί είχαν πάρει τη διαβεβαίωση από ομοεθνή τους, ότι θα τους εξασφάλιζε εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και με μεροκάματο 25 ευρώ. Αντ΄αυτού, βρέθηκαν να δουλεύουν σχεδόν αιχμάλωτοι σε φραουλοχώραφα της Ηλείας, με επιστάτες δυνάστες να τους επιτηρούν και επιπλέον, να τους παίρνουν πίσω το μεροκάματο, αναγκάζοντάς τους να ψωνίζουν από ένα δικό τους, παράνομο παντοπωλείο μέσα στον καταυλισμό!
Στην ερώτηση της προέδρου της έδρας, πώς τους υποδέχθηκαν οι Ρουμάνοι εργάτες, ο αστυνομικός ήταν αποκαλυπτικός: «Μας είπαν, ότι τους σώσαμε από την αθλιότητα. Αλλωστε, η επέμβασή μας ήταν ανταπόκριση σε έκκληση για βοήθεια.
ΚΑΙ ΨΩΝΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
Στον πρόχειρο καταυλισμό, πρόσθεσε ο αστυνομικός, οι επιστάτες λειτουργούσαν και ένα παράνομο μπακάλικο, στο οποίο οι εργάτες ήταν υποχρεωμένοι να ψωνίζουν τα είδη καθημερινής τους ανάγκης και μάλιστα σε υπερκοστολογημένες τιμές.
Ακόμα, τα χρήματα από τα μεροκάματα τα κρατούσαν οι ίδιοι οι επιστάτες και τους έδιναν, μόνο όταν έπρεπε να αγοράσουν κάτι, ενώ τους απαγορευόταν να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατέθεσε από την αρχή της δίκης τους ισχυρισμούς της, επικαλούμενη ότι οι φερόμενοι ως επιστάτες, ήταν και αυτοί εργάτες γης, στον ίδιο καταυλισμό.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Πελοπόννησος

Δυτική Αχαΐα- Συννεφιά και νέα πτώση της θερμοκρασίας για σήμερα Πέμπτη

Previous article

13χρονος έκλεψε τραπεζική κάρτα, έκανε τα ψώνια του και τώρα τον… ψάχνουν

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply