0
Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που προκαλεί ήδη στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δυτικής Αχαΐας, η κρίση του κορονοϊού, η οποία σημειωτέον ενέσκηψε σε μία περίοδο έντονων οικονομικών προβλημάτων σε χιλιάδες οικογένειες παραγωγών, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής διάθεσης του λαδιού.
Τώρα, ο προβληματισμός και η αναστάτωση των καλλιεργητών του κάμπου έγκειται στη διακοπή των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Ρωσία (φράουλες), το ίδιο και για τον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής, αφού η πώληση αρνιών και κατσικιών έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολη.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκκόπετρας Χρήστο Μπεκίρης, που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες πολλές επαφές και συζητήσεις με αγροτοκτηνοτρόφους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει στην «Π»: «Ολοι δυσκολεύονται να πληρώσουν αγροτικά εφόδια, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις σε τράπεζες, ρεύμα αλλά και εργάτες γης.
Δυστυχώς όμως, ακόμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν ενταχθεί στα οικονομικά μέτρα της πολιτείας, παρότι μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, πληρώνουν επιτήδευμα. Απαιτείται παράταση σε πληρωμές μας σε εφορία, πιστωτικά ιδρύματα , ταμεία ασφάλισης κ.ά.».
Ειδικότερα στις φράουλες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες φεύγουν στις αγορές η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, που φτάνει στις 4.000 ανά στρέμμα.
Το αίτημα ένταξης των επιχειρήσεων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς και ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με δεδομένο ότι τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, σ’ όλες τις χώρες, είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ εμπόδια υπάρχουν και τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού.

H πανδημία, ο Ερντογάν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις | Του Γεράσιμου Καραμπελιά

Previous article

Κορονοϊός: Το 50% των πολιτών πιστεύει ότι θα κολλήσει- Το 67% παρακολουθεί Τσιόδρα κάθε μέρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured