Το δυτικό άκρο της Δυτικής Αχαΐας έχει καταγράψει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα (η δεύτερη στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας), κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των συμβάντων, από την 1η Μαΐου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Δάσος της Στροφυλιάς έχει μπει για τα καλά στο «μικροσκόπιο» της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΔΕ, αφού από την τελευταία μεγάλη φωτιά εκεί, η οποία έκαψε εκατοντάδες στρέμματα και απείλησε το οικοσύστημα με ολοκληρωτική καταστροφή, ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός κατάσβεσης του διοικητή ανθυποπύραρχου Ευθύμιου Γεωργακόπουλου, σταμάτησε «σωτήρια» τη σίγουρη καταστροφή.

Η «Π» ωστόσο δίνει σήμερα, με στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει, την ακριβή εικόνα της περιοχής του κάμπου, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Πατρών. Η φετινή αποτίμηση δίνει συνολικά 170 πυρκαγιές, από τις οποίες οι πιο πολλές σε γεωργικές εκτάσεις. Ειδικότερα, κάηκαν 8,3 στρέμματα Δασών (δεν συνυπολογίζεται η Στροφυλιά που ξέσπασε προ αντιπυρικής περιόδου και ανήκει εν μέρει και στην ΠΥ Ηλείας), 59,96 στρ. δασικών εκτάσεων, 8,365 χορτολιβαδικής έκτασης και 114,64 γεωργικής. Συνολικά η γη που έγινε στάχτη ανήλθε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, σε μόνο 191,265 μικτά στρέμματα. Παράλληλα, καμία από αυτές δεν ξεπέρασε σε καταστροφή τα 100 στρ. που είναι το όριο χαρακτηρισμού ενός συμβάντος ως μεγάλου.

Σε αντιστοίχιση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (2017-2018) και κυρίως με την προπέρσινη που υπήρχαν ίδιες με φέτος κλιματολογικές συνθήκες, παρατηρεί κανείς τα ακόλουθα:

> Οι πυρκαγιές ήταν φέτος στη Δυτική Αχαΐα πάνω από αυτές του 2018 όπου κατεγράφησαν συνολικά 110, αλλά και πιο πολλές από το 2017 που έφτασαν τις 141.

> Τα στρέμματα ωστόσο που αποτεφρώθηκαν είναι πολύ λιγότερα το 2019 σε σχέση με το 2018 που ανήλθαν τα 366 και το 2017 που έφτασαν τις 8.763.

Πολύ πιο χαμηλά είναι και τα περιστατικά σε δάση, όχι όμως και σε αγροτικές εκτάσεις που είναι φέτος πιο πολλές, αλλά «απείρως» πιο κάτω από το 2017 που εκτινάχθηκαν στα 3.352 στρ.

Γενικό συμπέρασμα είναι ότι φέτος, οι απώλειες από τις πυρκαγιές στην περιοχή, υπολογίζονται 6 φορές κάτω από το 2017, παρότι για πρώτη φορά ο βαθμός κινδύνου έφτασε και το 5!

 

Το προανακριτικό έργο για τη Στροφυλιά, μήνες μετά, βρίσκεται πάντως ακόμα σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που οδηγούν σε εμπρησμό, αλλά πρέπει να μιλήσει ο κόσμος κι όχι να υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις.

Είναι μάλιστα άξιο λόγου ότι οι εθελοντές του ΣΕΔΙΠ Δυτικής Αχαΐας, που έδωσαν μάχη εκεί ή και αλλού δεν κλήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και βάσει του νόμου, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, δηλώνοντας πάντα έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Απώλεια βαθμών μέσα στην έδρα του για το Λιμνοχώρι

Previous article

Πάλι πρόβλημα με το νερό στο Λάππα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Featured