Στα Άνω Πεδινά, δεκάδες αυτοδιοικητικοί και τοπικοί εκπρόσωποι χωριών και πολιτιστικών φορέων παρακολούθησαν την εκδήλωση του Δήμου Ζαγορίου για το βιβλίο του Συλλόγου Σουδενιωτών Λουσικών. Ψάχνουν κοινές και νέες σχέσεις και νέες σχέσεις τους !
Ακόμη κι αν δεν έχουν γενετική σχέση τα χωριά ,το βιβλίο έχει φέρει κοντά τις δύο περιοχές
Με καλή παρέα, πραγμα¬τοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή του Συλλόγου Σουδενιωτών Δυτικής Αχαΐας, για την άψογη -όπως απεδείχθη- οργάνωση των Σουδενιωτών στα Άνω Πεδινά της Ηπείρου, των οποίων της φιλοξενίας έτυχαν.
Παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Θανάση Ραυτακόπουλου,του προέδρου του τοπικού συλλόγου των Λου¬σικών Βασίλη Ζαφειρακόπουλου και πολλών από τον «κάμπο» όπως και κάτοικοι από τα 4 χωριά της Αχαΐας, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι ρίζες των Σουδενιωτών» στην πλατεία του χωριού και στην πραγματικότητα επεκτάθηκε η συζήτηση το εάν όντως υπάρχει – πέραν της κοινής ονομασίας- και γενετική σχέση ανάμεσα στα Άνω και Κάτω Πεδινά (Σουδενά) Ζαγορίου με τους Άνω και Κάτω Λουσούς (Σουδενά) Καλαβρύ¬των, τα Λουσικά και τα Άνω Σουδεναίικα Δυτικής Αχαΐας. Το βιβλίο των 530 σελίδων και 350 φωτογραφιών, μετά από επίπονη 8ετή έρευνα του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορί¬ας Πατρών και τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων και εκ¬προσώπων φορέων από τις δυο περιοχές, ως γνωστόν χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και η πρώτη του παρουσίαση είχε γίνει τον Απρίλιο στα Λουσικά, παρουσία πολυπληθούς αντιπροσωπείας από τα δυο χωριά του Ζαγορίου και του δήμαρχου Βασίλη Σπυρου. Ο Βασίλης Δαλκαβούκης, από το Μονοδένδρι, αν. καθηγητής Ιστορίας & Εθνολογίας του Πανεπιστημίου θρά-κης, σημείωσε ότι είναι ένα «εξαιρετικά έντιμο βιβλίο» που βασίζεται σε υποθέσεις τις οποίες θεμελιώνει με βασανιστικό τρόπο, όπως πρέπει να γίνεται στην επιστήμη, ενώ είπε ότι ο χαρακτηρίζει «πολυεπιστημονικότητα και αποτελεί μια πρόταση για να κάνεις ιστορία του τόπου». Σε ό,τι αφορά τον στό¬χο, σημείωσε ότι «έγινε μεγάλη προσπάθεια να τεκμηριωθεί , υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις , αλλά δεν τεκμηριώνεται πλήρως , ούτε και αποκλείεται» Τόνισε , όμως πως ακόμη κι αν δεν έχουν γενετική σχέση τα χωριά , το βιβλίο έχει φέρει κοντά τις δύο περιοχές .
Ο Αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός και εκ των έκδοσης Κώστας Παπαγιαννόπουλους επεσήμανε ότι η εγκατάσταση Ηπειρωτών στα ορεινά της Πελοποννήσου είναι γεγονός , ενώ ως προς τα ονοματολογικά οικογενειών , ανέφερε ως παράδειγμα ότι η μεγάλη οικογένεια των Πετμεζαίων στην Πελοπόννησο ονομαζόταν πριν Βλασσαίοι, το όνομα της πρώτης οικογένειας από τα Σουδενά Ζαγορίου που έφθασε στην Αχαΐα.
Ο Β. Σπύρου σημείωσε ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα βιβλίο ιστορίας και λαογραφίας , αλλά για ένα καθαρά επιστημονικό βιβλίο» ενώ ο αντιδήμαρχος Ζααγορίου Άγγελος Αρμένης , σημειώσε ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων ανάμεσα στους δήμους , κάτι που υποστήριξε από την πλευρά του και ο Θ. Ραυτακόπουλος.
Ο Β. Ζαφειρακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση χαρακτήρισε την έκδοση ως ιστορική παρακαταθήκη για όλους τους Σουδενιωτες και ή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς του Συλλόγου Πανωσουδενιωτών , ενώ ο δήμος παρέθεσε γεύμα στους επισκέπτες από την Αχαΐα.

εφημερίδα « ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»