- Advertisement -
9 C
West Greece

Συνεχίζουν να είναι από 2000 τα κρούσματα: 69 στην Κρήτη

Σταθερά πάνω από 2.000, αν και αισθητά μειωμένα σε σχέση με χθες είναι τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.219 νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της κατανομής των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά κρούσματα εκ του συνόλου της χώρας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αποφασίστηκαν νέα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Αττική, αλλά και για όλη την Ελλάδα στο σύνολό της.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία από σήμερα βρίσκεται επισήμως στο «βαθύ κόκκινο», αφού και εκεί τα κρούσματα αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 1.051 κρούσματα, με τη συμπρωτεύουσα να καταγράφει 257 και την Αχαΐα 102.

Ακόμα, 63 κρούσματα «δίνει» η Λάρισα και ακολουθεί η Κορινθία με 52.

Δείτε αναλυτικά:

Μα, επιτέλους, γιατί έχουν τόσο περίεργα ονόματα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού;

20H/501Y.V2., VOC 202012/02.. B.1.351.

Μοιάζουν με στρατιωτικό κώδικα – ή με τον τελευταίο κωδικό που αναγκαστήκαμε να βάλουμε στο Skype, με τους μεγάλους και μικρούς λατινικούς χαρακτήρες, τα σύμβολα και τους αριθμούς του.

Σε αντίθεση, όμως, με τους κωδικούς μας, κάθε σύμβολο που περιλαμβάνεται στις ονομασίες των μεταλλάξεων του νέου κοροναϊού έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στη γλώσσα των επιστημόνων που τέλεσαν χρέη… νονού. Αυτό, φυσικά, δεν μας βοηθά να τις θυμόμαστε. Άλλωστε, ακόμη και η αλλαγή μιας φαινομενικά ασήμαντης τελείας, αναφέρεται σε μια εντελώς διαφορετική οικογένεια του ιού.

Όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα στις αθώες εποχές που οι επιστημονικές ονομασίες του εκάστοτε ιικού στελέχους απασχολούσαν μόνο τους ειδικούς. Τώρα, όμως, που δισεκατομμύρια άνθρωποι σκρολάρουν με τις ώρες προσπαθώντας να μάθουν ό,τι μπορούν για τη νέα απειλή, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η εναλλακτική λύση είναι η σύνδεση των στελεχών με διάφορα τοπωνύμια, όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, αυτό μπορεί να στιγματίσει ανεπανόρθωτα ολόκληρους λαούς, γιγαντώνοντας τον ρατσισμό.
«Η σύλληψη ονομάτων που είναι διακριτά, πληροφορούν τον αναγνώστη, δεν περιλαμβάνουν γεωγραφικές αναφορές και είναι δυνατό να τα προφέρει και να τα θυμηθεί κανείς με σχετική ευκολία, αποτελεί πρόκληση», υποστηρίζει η Έμα Χόντκροφτ, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης. «Ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να συμπεριλάβεις όλη αυτή την πληροφορία».

Η λύση, σύμφωνα με την Χόντκροφτ και άλλους επιστήμονες, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος που θα χρησιμοποιείται από όλους, αλλά θα συνδέεται και με τα πιο τεχνικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει ομάδα εργασίας με μερικές δεκάδες ειδικούς που προσπαθούν να βρουν έναν απλό τρόπο να κάνουν πράξη αυτή την ιδέα.

«Αυτό το νέο σύστημα θα προσδίδει στις μεταλλάξεις ενδιαφέροντος μια ονομασία που προφέρεται εύκολα και μένει στη μνήμη, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τα περιττά αρνητικά αποτελέσματα που έχουν τα σημερινά «λαϊκά» ονόματα επί εθνών, οικονομιών και ανθρώπων», έγραψε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. «Η πρόταση για αυτό τον μηχανισμό αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες, πριν φτάσει στην τελική του μορφή».

Μέχρι στιγμής, ο πιο υποσχόμενος υποψήφιος είναι, σύμφωνα με δυο μέλη της ομάδας εργασίας, αφοπλιστικά απλός: Μια απλή αρίθμηση των μεταλλάξεων, βάσει της ημερομηνίας κατά την οποία έγινε η ταυτοποίησή τους: V1, V2, V3, κλπ.

«Υπάρχουν χιλιάδες επί χιλιάδων μεταλλάξεις και χρειαζόμαστε κάποιο τρόπο να τις ονοματίζουμε», εξηγεί στους Times ο Τρέβορ Μπέντφορντ, εξελικτικός βιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson του Σιάτλ και μέλος της ομάδας εργασίας.
Η διαδικασία της «βάπτισης» των ασθενειών δεν ήταν πάντα τόσο περίπλοκη. Για παράδειγμα, η σύφιλη έλκει το όνομά της από ένα ποίημα του 1530, στο οποίο ένας βοσκός, ο Σύφιλος, πέφτει θύμα της κατάρας του θεού Απόλλωνα. Όμως η εφεύρεση του μικροσκοπίου, γύρω στο 1600, έφερε στο φως τον μυστικό κόσμο των μικροβίων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αρχίσουν να δίνουν ονόματα με βάση τα σχήματα των παθογόνων, εξηγεί στους Times ο Ρίτσαρντ Μπαρνέτ, ιστορικός της επιστήμης στη Βρετανία.

Όμως κάτι παραμένει σταθερό: Ο ρατσισμός – και ο ιμπεριαλισμός – που μόλυνε τις ονομασίες των… μολύνσεων. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, επιδημία χολέρας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη από την Ινδία. Οι βρετανικές εφημερίδες την αποκάλεσαν «ινδική χολέρα», ενώ δεν έλειψαν και οι αναπαραστάσεις της ασθένειας ως φιγούρας ντυμένης με μανδύες και τουρμπάνια.

«Οι ονομασίες σε πολλές περιπτώσεις αντανακλούν και επεκτείνουν το στίγμα», εξηγεί στους Times ο Μπαρνέτ.
Το 2015 ο ΠΟΥ εξέδωσε καλές πρακτικές για την ονομασία των νέων ασθενειών: Αποφυγή γεωγραφικών τοποθεσιών ή ονομάτων ανθρώπων, ζωικών ειδών ή τροφίμων, αλλά και όρων που προκαλούν αχρείαστο φόβο, όπως «φονικός» ή «επιδημικός».

Οι επιστήμονες στηρίζονται τουλάχιστον σε τρία συστήματα ονοματοδοσίας, το Gisaid, το Pango και το Nextstrain, το καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του εσωτερική συνοχή.

«Δεν μπορείς να επιτηρήσεις κάτι που δεν μπορείς να κατονομάσεις», εξηγεί ο Όλιβερ Πίμπους, εξελικτικός βιολόγος της Οξφόρδης που συμμετείχε στον σχεδιασμό του Pango.

Οι επιστήμονες βαφτίζουν τις μεταλλάξεις όταν οι αλλαγές του γονιδιώματος συμπίπτουν με νέες εξάρσεις, όμως τραβούν την προσοχή του κοινού σε αυτές μόνο όταν έχουν επιφέρει και αλλαγές στη συμπεριφορά του ιού, διευκολύνοντας για παράδειγμα τη μετάδοση (Β.1.1.7, η μετάλλαξη που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία) ή παρακάμπτοντας, έστω σε κάποιο βαθμό, τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού (Β.1.351, η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική).

Κωδικοποιημένα στα παράξενα γράμματα και σύμβολα είναι διάφορα στοιχεία για την καταγωγή της μετάλλαξης. Για παράδειγμα, το «Β.1» δείχνει ότι πρόκειται για μεταλλάξεις που σχετίζονται με την έξαρση στην Ιταλία στη διάρκεια της περασμένης άνοιξης. Όταν η ιεραρχία των μεταλλάξεων γίνεται υπερβολικά περίπλοκη για να συμπεριλάβει και άλλους αριθμούς ή τελείες, οι νεότερες μεταλλάξεις λαμβάνουν το επόμενο γράμμα που είναι διαθέσιμο, με αλφαβητική σειρά.

Όμως, όταν οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μια νέα μετάλλαξη με την ονομασία Β.1.315 – δηλαδή με δυο ψηφία απόσταση από την μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική ως Β.1.351 – εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός υγείας «μπερδεύτηκε αρκετά», επισημαίνει στους Times o Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας γενετιστής από τη Σχολή Ιατρικής Νέλσον Μαντέλα στο Ντουρμπάν και μέλος της ομάδας εργασίας του ΠΟΥ.

«Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που δεν θα είναι κατανοητό αποκλειστικά στους εξελικτικούς βιολόγους», προσθέτει.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμες απλές εναλλακτικές, οι περισσότεροι κατέληξαν να αποκαλούν το στέλεχος Β.1.351 «νοτιοαφρικανική μετάλλαξη». Όμως ο Δρ. ντε Ολιβέιρα έχει παρακαλέσει τους συναδέλφους του να αποφεύγουν αυτό τον όρο, αφού ήδη στο παρελθόν η σύνδεση με τοπωνύμια (π.χ. κινέζικη γρίπη) έχει οδηγήσει σε εξάρσεις του ρατσισμού στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτού του είδους τα ενδεχόμενα έχουν σταθεί αρκετά ώστε να αποθαρρύνουν ορισμένες χώρες από το να ανακοινώσουν τον εντοπισμό ενός νέου παθογόνου εντός των συνόρων τους. Επιπλέον, τα τοπωνύμια μετά από λίγο καιρό δεν έχουν την παραμικρή γεωγραφική αξία: Το Β.1.351 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε 48 χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας. Επομένως, είναι παράλογο να το ονομάζουμε «νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη», τονίζει ο Ολιβέιρα.

Και η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει και πρακτικά προβλήματα και στρεβλώσεις. Δεν είναι απολύτως σίγουρο αν η μετάλλαξη «γεννήθηκε» στη Νότια Αφρική. Σε μεγάλο βαθμό, εντοπίστηκε εκεί χάρη στη δουλειά των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων, όμως η ονομασία του βάσει της χώρας θα μπορούσε να παραπλανήσει άλλους επιστήμονες, κάνοντάς τους να παραβλέψουν το ενδεχόμενο η μετάλλαξη να έφτασε εκεί από κάποια άλλη χώρα, η οποία δεν είχε εξίσου εξελιγμένα εργαστήρια.

Άλλες ονομασίες που έχουν προταθεί για το νέο σύστημα, αντλούν την έμπνευσή τους από τυφώνες, από το ελληνικό αλφάβητο, πτηνά, άλλα ζωικά ονόματα (π.χ. κόκκινος σκίουρος) και τοπικά τέρατα.
Η Έιν Ο’Τουλ, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της ομάδας του Pango πρότεινε τη χρήση χρωμάτων.

«Θα μπορούσες να έχεις σάπιο μήλο, ματζέντα και φούξια», εξηγεί.

Μερικές φορές, πάντως, η ίδια η επιστημονική ονομασία αρκεί, όπως στην περίπτωση μιας από τις πρώτες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν πέρσι την άνοιξη, της D614G, που η Ο’ Τουλ και οι συνάδελφοί της άρχισαν να αποκαλούν «Νταγκ».

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο σύστημα είναι αναγκαίο. Και θα πρέπει όχι μόνο να εφεύρει εναλλακτικές που οι άνθρωποι να είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν σε σχέση με τα τοπωνύμια, αλλά και να το κάνει γρήγορα, πριν το όνομα «μας κολλήσει» στο μυαλό. Αλλά και προσεκτικά, ώστε να μην καταλήξουμε να βγάζουμε ονομασίες για την κάθε ασήμαντη μετάλλαξη.

Και φυσικά, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό τόσο από τους επιστήμονες όσο και από το ευρύ κοινό.

Κλείνει λόγω covid-19 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας

Σύμφωνα με αποτελέσματα μοριακού τεστ, που κοινοποιήθηκαν σήμερα (4/3), μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας εντοπίστηκε θετικό στον κορονοϊό.

Το Σχολείο από την Παρασκευή (5/3) θα παραμείνει κλειστό ενώ συνεργείο του Δήμου θα προχωρήσει σε απολύμανση των εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα το σύνολο του προσωπικού θα υποβληθεί σε ράπιντ-τεστ.

Προαστιακός: 27 λεπτά Πάτρα- Κάτω Αχαΐα – Έγινε το δοκιμαστικό δρομολόγιο

Ενα ακόμα βήμα για τη νότια επέκταση του προαστιακού μέχρι την Κάτω Αχαΐα έγινε σήμερα, καθώς εκτελέστηκε δοκιμαστικό δρομολόγιο από την Πάτρα.


Σύμφωνα με την ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο, ο προϊστάμενος του ΟΣΕ στην Πάτρα, Χρήστος Οικονόμου ανέφερε πως όλα κύλησαν ομαλά και ο χρόνος που χρειάστηκε ο Προαστιακός για να διανύσει ολόκληρη τη διαδρομή ήταν 27 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δρομολογίων, ο προαστιακός θα κάνει προς νότο στάσεις στις παρακάτω περιοχές:

Ανθείας, Ιτιές, Παραλία, Τσαούση, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός και Κάτω Αχαΐα.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, τρένο και εξωτερικοί χώροι

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Δυτική Αχαΐα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή που έδωσε τον χθεσινό σεισμό μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας. Το εστιακό βάθος είναι 11 χιλιόμετρα. 

Στην περιοχή του επίκεντρου επικρατεί πανικός. Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους έντρομοι. 

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Ελλάδα το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για δόνηση 5,9 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ. Ο σεισμός εντοπίζεται στα 17 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, η οποία τις τελευταίες ώρες «δονείται» ασταμάτητα.

#Σεισμός αναφέρθηκε από τους χρήστες της εφαρμογής Ανιχνευτής Σεισμών σε απόσταση 9χλμ από το #Λάρισα, #Ελλάδα. 19 εκθέσεις σε ακτίνα 64χλμ. Κατεβάστε την εφαρμογή από το https://t.co/QcCpKBhRV7 για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο pic.twitter.com/q4Q87xsfPW

— Earthquake Network (@SismoDetector) March 4, 2021

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σε χώρες που συνορεύουν στα Βόρεια.

Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές που έγινε αισθητός ο σεισμός

«Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί»

Πάντως δυνατοί μετασεισμοί αναμένονται για πολλές ακόμα εβδομάδες, ίσως και μήνες. Αυτό έχουν προβλέψει οι σεισμολόγοι, μετά τον μεγάλο χθεσινό σεισμό της Ελασσόνας.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μιλώντας εχθές στο MEGA, συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο απ’ ότι φαίνεται είχε εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 Ρίχτερ. Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη, επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή και για αρκετές εβδομάδες μπορεί και για δυο τρεις μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, ένα μετασεισμό της τάξης του 5 πολλούς 4,8. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες και αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το άλλο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενάμιση μήνα πριν, παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό της τάξης λιγότερο από 3. Βέβαια δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα» υπογράμμισε.

in.gr

ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΑ: Θλίψη για τον θάνατο του Γεώργιου Δημακόπουλου

Τούντας Τάσος: «Στο Λονδίνο διεύρυνα τους γαστρονομικούς ορίζοντές μου»

Ο Τάσος (Αναστάσιος) Τούντας είναι ένας νέος μάγειρας με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση στη μαγειρική τέχνη. Κατάγεται από τα Νιφορέικα Αχαΐας. Όταν ο Τάσος Τούντας ήταν 18 χρονών, ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Αμαλιάδας. Όμως σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν είναι ο κλάδος που θα ήθελε να ασχοληθεί και διέκοψε τις σπουδές του. Ο Τάσος Τούντας ξεκινά το γαστρονομικό ταξίδι στην ηλικία των 20. Επιπλέον, έχει εργασθεί σε εστιατόρια σε Μύκονο και Λονδίνο, τα οποία τον βοήθησαν στην επαγγελματική του εξέλιξη. Όπως έχει δηλώσει o ίδιος, η κοπέλα του είναι o άνθρωπος που τον στήριξε και τον στηρίζει από τότε που γνωρίστηκαν. Ο Τάσος Τούντας παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο MaxMag με πληροφορίες για τη ζωή του και την τωρινή κατάσταση στην εστίαση.

Eπιμέλεια συνέντευξης: Αθανασία Σκόνδρα

Τούντας Τάσος, μάγειρας
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο – Τούντας Τάσος

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την μαγειρική τέχνη;

Το θυμάμαι σαν τώρα, πριν 8 χρόνια, όταν διέκοψα τις σπουδές μου στο τομέα της πληροφορικής για να ασχοληθώ με την μαγειρική. Το έκανα ξεκάθαρα για οικονομικούς λόγους. Ήταν όμως κάτι που με ενθουσίασε και με έκανε να το αγαπήσω!

Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτό το επάγγελμα; Τί ξεχωρίζετε;

Ακόμη κι αν ακούγεται περίεργο, οι πολλές ώρες δουλειάς, η πίεση στην κουζίνα και η αναμονή έως το τέλειο αποτέλεσμα των γεύσεων του κάθε πιάτου, ήταν αυτά που κάθε μέρα μου έφταναν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Όπως γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια εργάζεστε στην Μύκονο με δυο καταξιωμένους σεφ τον κ. Μεταξά και τον κ. Αναγνώστου. Πώς είναι αυτή σας η συνεργασία; Τί έχετε αποκομίσει από αυτή την εμπειρία;

Στο εστιατόριο Mamalouka όπου εργάζομαι, έχω άψογη συνεργασία με τους σεφ Αλέξανδρο Μεταξά και Δημήτρη Αναγνώστου. Με τις γνώσεις τους με βοηθούν να εξελιχθώ σε αυτό που αγαπώ αλλά και με βοηθούν να εξελιχθώ και σαν άνθρωπος. Γι’ αυτό, νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη και τους ευχαριστώ πολύ!

Το 2020 αποφασίσατε να ανοίξετε τους ορίζοντες σας και να εργασθείτε σε εστιατόριο στο Λονδίνο. Πώς ήταν αυτό το γαστρονομικό σας ταξίδι; Τί δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Σε αυτή μου την απόφαση με βοήθησε η κοπέλα μου γιατί βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο για σπουδές. Έτσι, λειτούργησε θετικά το ότι δεν θα ήμουν μόνος σε μια ξένη χώρα. Εργάστηκα σε ένα fine dining εστιατόριο το «One Ashbourne». Το  αγαπημένο μου πιάτο ήταν: ψητό στήθος πάπιας με πουρέ μάραθου, πορτοκάλι, cavolo nero και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Αυτό που με δυσκόλεψε πραγματικά, ήταν οι πολλές ώρες εργασίας (γύρω στις 14) και ο πολύς χρόνος που χρειαζόταν για να πάω στη δουλειά με τη συγκοινωνία (αφού άλλαζα 3 γραμμές). Άρα, μου έμεναν λίγες ώρες να κάνω κάτι για εμένα ή να κοιμηθώ. Αν με ρωτούσατε όμως αν θα το ξανά έκανα, θα το ξανά έκανα σίγουρα! Νιώθω πως στο Λονδίνο διεύρυνα τους μαγειρικούς μου ορίζοντες. Δούλεψα ένα μενού που συνδύαζε πολλές κουζίνες, έμαθα να χειρίζομαι kosher και πειραματίστηκα περισσότερο.

Τούντας Τάσος
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο – Τούντας Τάσος

Όπως όλη η οικονομία, έτσι και ο χώρος της εστίασης έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα με την παρούσα κατάσταση. Πώς βιώνετε αυτήν την κατάσταση με τον παγκόσμιο ιό;

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση! Φοβάμαι πως πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν οριστικό λουκέτο και μάλιστα θα την πληρώσουν οι συνεπείς και οι τυπικοί. Ελπίζω να περάσει αυτή η πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα.

Με ποιον γνωστό σεφ θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Αγαπημένος μου – φυσικά – δεν θα ήταν άλλος από τον σεφ Λαζάρου. Φαίνεται ένας άνθρωπος με μεράκι και πάρα πολλές γνώσεις, ο οποίος έχει απογειώσει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Κάτι που μου αρέσει και εμένα πολύ!

Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο;

Γενικά, μου αρέσει να κάνω ταξίδια και να επισκέπτομαι εστιατόρια με διάφορες κουζίνες. Όμως, λόγω καραντίνας περνώ τον ελεύθερο μου χρόνο είτε βλέποντας κάποια ταινία είτε παρακολουθώντας ποδόσφαιρο.

Πώς θα περιγράφατε με δυο λέξεις τον εαυτό σας;

Η αλήθεια είναι πως είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά με υπομονή και επιμονή. Εργάζομαι από 14 χρονών και έχω μάθει να παλεύω στην ζωή μου.

Υπάρχει κάτι ακόμη που θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό;

Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, θα ήθελα να πω πως για ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα, υπάρχει ένας άνθρωπος που με έχει βοηθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό. Δεν είναι άλλος από την σύντροφό μου την οποία θαυμάζω πολύ και στην οποία θέλω να πω ένα τεράστιο και δημόσιο ευχαριστώ! Είναι αυτή που με μύησε στα ταξίδια του εξωτερικού, τα οποία με βοήθησαν να εξελιχθώ μαγειρικά καθώς και λειτούργησαν ως αρωγός για να δοκιμάσω νέες γεύσεις και στη συνέχεια να μαγειρέψω συνταγές που συνδυάζουν την μεσογειακή κουζίνα με άλλες κουζίνες…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προς το παρόν, τα σχέδια μου για το μέλλον έχουν μείνει λίγο πίσω λόγο της πανδημίας. Στόχος μου είναι να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο.

μάγειρας, Τούντας Τάσος
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο – Τούντας Τάσος

Ευχαριστούμε θερμά τον μάγειρα Τούντα Τάσο για αυτήν τη συνέντευξη και για το φωτογραφικό υλικό!

Μπορείτε να ακολουθήσετε το μάγειρα Τάσο Τούντα στα social media:

Facebook: τασος τουντας

Instagram: tountastasos

Στο «κόκκινο» ξανά η Αχαΐα με 102 νέα κρούσματα


Αναλυτικά τα 148 κρούσματα κατανέμονται στην Δυτική Ελλάδα ως εξής:

  • Αιτωλοακαρνανία: 27
  • Αχαΐα: 102
  • Ηλεία: 19

Κορονοϊός: 449 διασωληνωμένοι, 35 θάνατοι, 2.219 κρούσματα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, 4 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 2.219 νέα κρούσματα κορονοϊού, 449 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 35 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Newsroom

);