0

“Παγωμένοι” οι Αυστραλοί και ο πλανήτης παρακολουθούν τις εικόνες “Αποκάλυψης”, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 24. Παραλιακές πόλεις βρίσκονται βυθισμένες στο σκοτάδι, ενώ ένας κίτρινος καπνός έχει σκεπάσει τεράστιες εκτάσεις γης και έχει καλύψει επίσης περιοχές της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας. Μόνο στην περιοχή New South Wales μαίνονται 200 πυρκαγιές, πολλές εκτός ελέγχου. Φωτιές μαίνονται και στα προάστια του Σίδνει.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Συνολικά έχουν καεί 5,25 εκ. εκτάρια γης. Οι περιοχές που έχουν πληγεί χειρότερα, είναι η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια.

“Πρόκειται για μία τρομακτική ακολουθία γεγονότων” αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικών Σπουδών, στο Stanford, Κρις Φιλντ, εξηγώντας ότι η κλιματική κρίση, κάνει τις περιόδους των πυρκαγιών (που αναμένονται κάθε χρόνο) να παίρνουν αυτή την καταστροφική τροπή, λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας που προηγήθηκε. “Υπάρχει κάτι εγγενώς τρομακτικό με αυτές τις πυρκαγιές, μαίνονται για τόσο μεγάλο διάστημα, υπάρχει ένα αίσθημα ανημπόριας να αντιμετωπιστούν. Πρόκειται για μία χαρακτηριστική απεικόνιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής” τονίζει.

Ολοκαύτωμα για εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα

O καθηγητής Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Σίδνει, Κρις Ντίκμαν, αναφέρει πως από τις πυρκαγιές έχουν επηρεαστεί 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, μόνο στην Νέα Νότια Ουαλία. Με το ρήμα “επηρεαστεί” εννοεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστείεκτοπιστεί και απειλούνται. Ζώα όπως τα κοάλα και τα κανγκουρό, πεθαίνουν επί τόπου, τα πτηνά έχουν καλύτερες πιθανότητες για επιβίωση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

“Θα βρεθούν κι αυτά σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχει νερό και τροφή, ούτε καταφύγιο“, προσθέτει ο καθηγητής. Τονίζει πως οι επιστήμονες δεν συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις στο Περιβάλλον. “Φαίνεται πως έχουμε εξαιρεθεί από την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Αυστραλία, εδώ και πολλά χρόνια” λέει.

“Η κριτική δεν είναι παραγωγική”…

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του και τις επιδόσεις της κυβέρνησής του σε θέματα Περιβάλλοντος. Ο Μόρισον, που δέχτηκε σφοδρή κριτική και γιατί όταν ξεκίνησε η καταστροφή βρισκόταν για διακοπές στη Χαβάη, δήλωσε: “Πολλοί ρίχνουν το φταίξιμο σε εμάς. Τώρα είναι η ώρα να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, δεν βοηθά να αναζητούμε ευθύνες, ούτε να υπεραναλύουμε. Δεν είναι παραγωγικό”.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως 3.000 στρατιώτες θα επιστρατευτούν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ είπε πως θα δοθούν 14 εκ. δολάρια για να ενοικιαστούν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Λύγισε την Αχαϊκή ο Πήγασος

Previous article

Πώς προέκυψαν οι ονομασίες Θεοφάνια και Φώτα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Κόσμος