Τι κι αν ο κορωνοϊός επέφερε μια οικονομική κρίση, με απροσδιόριστες, προς το παρόν, προεκτάσεις; Τι κι αν κόσμος και κοσμάκης έχασε τον τελευταίο μήνα  τη δουλειά του, ενώ αγωνίζεται να επιβιώσει με τα ψέματα; Η ΔΕΗ, τον χαβά της.

Κρατώντας μια κυνική στάση έναντι οφειλετών, ακόμη και για λογαριασμούς λίγων εκατοντάδων ευρώ, η Επιχείρηση συνεχίζει το ανελέητο κυνήγι τους, με τις εισπρακτικές εταιρείες που έχει «επιστρατεύσει» να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ακόμη κι εν μέσω της καραντίνας και των «λουκέτων» που έχουν μπει στην αγορά.

Πατρινοί δέχθηκαν τις τελευταίες μέρες τηλεφωνικές κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες που τους καλούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρωστούμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απειλώντας τους ότι εάν δεν το κάνουν θα έλθουν αντιμέτωποι με νομικές συνέπειες! Εκτός βέβαια από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, την οποία βίωσαν ήδη στο πετσί τους αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, με αρκετά αντλιοστάσια να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Πάντως, αυτή η ανάλγητη  στάση της ΔΕΗ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς εκτός της (αυτονόητης) κοινωνικής ευαισθησίας και της ελαστικότητας που έπρεπε να επιδείξει σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία έναντι καταναλωτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διευκολύνσεις και την ευελιξία άλλων εταιρειών που έχουν μπει στον τομέα της ενέργειας και έχουν ήδη αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, το οποίο διαρκώς διευρύνεται.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΩΡΕΕΣ

Κι αν μια λογική εξήγηση για την ανάλγητη στάση της ΔΕΗ παραπέμπει στην τραγική οικονομική κατάσταση της, ένας ισχυρός αντίλογος έρχεται από τη δωρεά, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρέχοντας υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μια δωρεά που προκάλεσε αντιδράσεις, ακριβώς λόγω  του γεγονότος ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο «μαύρο χάλι» της, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να την υπερασπιστεί, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις ιλατροτραγικές αντιδράσεις και αναλύσεις σε σχέση με τη δωρεά της ΔΕΗ στο ΕΣΥ. Ορισμένοι προσπαθούν να εφεύρουν δήθεν «χαράτσι» 0,8 ευρώ (!) το χρόνο για τους καταναλωτές. Κάποιοι άλλοι, αφού χειροκροτούσαν την καταστροφή της  ΔΕΗ, θρηνούν τώρα γι’ αυτή τη δωρεά, την οποία έκανε η Επιχείρηση –ευρισκόμενη σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι το περασμένο καλοκαίρι- επιτελώντας απλώς το κοινωνικό της χρέος. Το ερώτημα είναι: “Χάθηκε από ορισμένους η ανθρωπιά και αρνούνται σε μια μεγάλη εισηγμένη επιχείρηση να διοχετεύσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις εισπράξεις της για τη στήριξη του ΕΣΥ σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ; ‘Η μήπως η κομματική τύφλωση οδηγεί διάφορους “αναλυτές” να εφευρίσκουν “επιβαρύνσεις” ενώ η ΔΕΗ δίνει απλώς ποσό που αντιστοιχεί σε 0,8 ευρώ ανά λογαριασμό από τα έσοδα που έχουν ήδη εισπραχθεί σε μια δράση κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπισμού ;».

Καλά και ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά με τις εισπρακτικές που κυνηγούν, ακόμη και τώρα, για λογαριασμό της ΔΕΗ, ακόμη και τους χαμηλοοφειλέτες της, τι γίνεται; Εκεί η ανθρωπιά πηγαίνει περίπατο;

dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ – Συνεργασία Δυμαίων Πολιτών: “Το “ΟΡΑΜΑ” πήγε περίπατο…” – Τα σκουπίδια κάνουν… πάρτι!

Previous article

Κορωνοϊός: Ένας νέος θάνατος – 144 τα θύματα συνολικά – Έξι νέα κρούσματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.