Η ληξιαρχική… ζυγαριά  γεννήσεων – θανάτων στην Αχαΐα την τελευταία πενταετία δίνει νότες αισιοδοξίας σε πρώτη ανάγνωση αλλά τελικά η αντικειμενική προσέγγιση των στοιχείων αυτών μπορεί να δώσει ακριβή εικόνα; Απάντηση με βεβαιότητα δεν μπορεί να δοθεί. Όχι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη πληθυσμιακή απογραφή το 2021.

Μέχρι τότε, μένουμε σε όσα κατέγραψε η εθνική στατιστική αρχή και δείχνουν πώς το πρώτο μόνο 10μηνο του 2107 στην Αχαΐα δηλώθηκαν 455 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους . Συνολικά την τελευταία 5ετία και μέχρι το Νοέμβριο του 2017 είχαν δηλωθεί 3.203 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία της χώρας που έδωσε πριν λίγο  καιρό στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών από το 2015 έως και το 2017 καταγράφονται σε Πάτρα και Ρίο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

Κι αυτό δικαιολογείται με δεδομένη τη λειτουργία των δυο μεγάλων νοσοκομείων στην πόλη που διαθέτουν μαιευτικές κλινικές αλλά και από τα ιδιωτικά μαιευτήρια στην περιοχή.

Σαφή στοιχεία όμως για την δημογραφική εξέλιξη της Αχαϊας δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί από τα παιδιά που γεννιούνται στην περιοχή πολλά δηλώνονται στη συνέχεια στις οικογενειακές μερίδες που διατηρούν οι γονείς τους σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ακόμη και εκτός Αχαΐας.

Στα παράδοξα αυτής της ιστορίας το γεγονός ότι όλος ο νομός Αχαΐας πλην της Πάτρας μοιάζει να… πεθαίνει, αφού τα περισσότερα Ληξιαρχεία καταγράφουν σχεδόν μόνο θανάτους, ενώ μόνο τα Ληξιαρχεία της Πάτρας και του Ρίου καταγράφουν πολλές γεννήσεις.

Σε ο,τι αφορά στους γάμους, παρατηρείται μια σταθερότητα της τελευταία 5ετία. Οι περισσότεροι γάμοι στην Αχαϊα έγιναν σύμφωνα με την καταγραφή το 2011 και οι λιγότεροι το 2017  (δεν έχει προσμετρηθεί ο Δεκέμβριος). Παράλληλα αυξάνονται σταδιακά χρόνο με το χρόνο τα σύμφωνα συμβίωσης. Το 2013 είχαν δηλωθεί στα ληξιαρχεία του νομού μόλις 6 ενώ το 2017 έφθασαν τα 94!

Σε ο,τι αφορά τα διαζύγια, το 2017 δηλώθηκαν 389, το 2016 352 και το 2015 αποτέλεσε τη χρονιά  με ρεκόρ χωρισμών αφού καταγράφηκαν 506 διαζύγια.

thebest

Οι διαιτητές που θα “σφυρίξουν” τις αυριανές αναμετρήσεις της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΑ

Previous article

Άνιθος, σπανάκι, ρύζι και το Καρναβάλι αρχίζει! Τι θα δούμε στην αυριανή Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply