Το Χορευτικό Τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαγεΐκων ιδρύθηκε το 2011, με στόχο να διαπαιδαγωγήσει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους της υπαίθρου στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού· αξίες που πηγάζουν απ’ τη ζωή του αγρότη, του εργάτη, του βιοπαλαιστή και της πρωτοπόρας νεολαίας. Αυτές οι αξίες προβάλλουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την αντίσταση σε μορφές υποταγής, την αντίσταση στην αποχαύνωση και στο λαϊκισμό κάθε εθνικιστικής προπαγάνδας.

Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων προσπαθώντας να μεταφέρει μια σύγχρονη οπτική και μια νέα αισθητική αντίληψη πάνω στους παραδοσιακούς χορούς και μουσικές. Μόνον έτσι επιτυγχάνεται η πρόοδος της λαϊκής μας παράδοσης κάτω από υγιή πλαίσια και μακριά από κακόγουστα και ευτελή πρότυπα.

Κάθε χρόνο παρουσιάζει κατά μέσο όρο περισσότερες από 20 παραστάσεις. Συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων και φιλοξενείται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, τη Γιορτή των Χορευτικών Συγκροτημάτων που πραγματοποιείται την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην Πάτρα, το Φεστιβάλ Χορού στην Κάτω Αχαΐα, κ.α. Το χορευτικό, επίσης, το 2017 φιλοξενήθηκε στη μεγαλύτερη διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων achaiafest στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, όπου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Το 2017 στο πλαίσιο του Χορευτικού ξεκίνησε και η λειτουργία χορωδίας & μουσικής αγωγής.Στην χορωδία έχουμε μικτή ομαδα, η οποία θα παρουσιάζει κομμάτια από το παραδοσιακό και το νέο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Με την δημιουργία αυτής της νέας ομάδας θέλουμε να ανάδειξουμε και στην πράξη την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις τέχνες που γεννήθηκαν από τον λαό του τόπου μας, αλλά και τις ηθικες αξίες που προκύπτουν από αυτές.

Μέσω αυτού διαμορφώνεται μουσική γνώση και παιδεία, πράγμα που είναι απαραίτητο ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών αντικειμένων. Χοροδιδάσκαλος είναι η Ζωή Βλάχου. Δάσκαλος στη χορωδία είναι ο Φώτης ο Αραβαντινός. Την επιμέλεια του χορευτικού τμήματος από το 2013 έχει ο Γιώργος Μαγιάκης. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Βασιλική Τριανταφυλλοπουλου.

  • Από τη σελίδα του χορευτικού