Έντεκα χρόνια διαρκεί η εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης στις ακτές της Δυτικής Αχαΐας, όπως είπε o Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και για ένα ακόμα καλοκαίρι, μάλλον δεν θα προλάβουμε να έχουμε παρεμβάσεις. Η θερινή σεζόν είναι προ των πυλών αλλά οι διαδικασίες και οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το κράτος είναι αργοί.

Η μελέτη ξεκίνησε το 2007, αφορά τους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας και ολοκληρώνεται. Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ,γ ια την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας διευκρινίζει πως τα χρήματα που θα απαιτηθούν για παρεμβάσεις σε όλη τη δυτική ακτογραμμή είναι πολλά και δύσκολο να βρεθούν στο σύνολό τους, την ίδια χρονική στιγμή, γι αυτό και σε πρώτη φάση θα γίνουν έργα στα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα δίνει έμφαση στους αργούς ρυθμούς του κράτους και των διαδικασιών , όχι μόνο για μελέτες , αλλά και για την αποκατάσταση ζημιών που συμβαίνουν σε παραλιακές περιοχές.

«Οι διαδικασίες του κράτους είναι πολυδαίδαλες και όλο το πλαίσιο αναχρονιστικό. Είναι αναγκαίο να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας και για τις μελέτες και για την αποκατάσταση ζημιών, ώστε οι παρεμβάσεις να μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα» επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος.

Περιοχές όπως ο Αλισσός, το Καλαμάκι, τα  Νιφορέικα και άλλες από τη δυτική πλευρά του νομού εμφανίζουν έντονο πρόβλημα.

 

πηγή: thebest