Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα,

δημοσιογράφου

 

ΠΡΩΙΝΟ. Οι καφετέριες της πλατείας άδειασαν σχεδόν από πελάτες. Οι περισσότεροι τράβηξαν για τις παραλίες της περιοχής, χτυπάνε κάρτα, ο καθένας έχει το λόγο του. Το μόνο που φοβούνται είναι οι τσούχτρες (παρά τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν εδώ), τώρα μάλιστα που μάθανε ότι δεν υπάρχει αντίδοτο στο τσίμπημά τους. Φροντίζουν όμως, οι συνταξιούχοι και οι τεμπέληδες, μετά τις 12 το μεσημέρι να φεύγουν… περιμένει στο σπίτι το φαγητό και η μεσημεριανή σιέστα. Οι νέοι; Εξαιρούνται κι  έτσι απολαμβάνουν την ανεμελιά και τ’ άλλα «καλά» της θάλασσας. Τα βράδια; Το άδειασμα της πλατείας είναι εντυπωσιακό… εκτός Σαββάτου.

Όσοι απομείναμε, κάθε πρωινό τραβάμε τα τροπάριά μας, για την οικονομία και τα κόμματα. Υπερτερούν οι κοντρίτσες για μισθούς, συντάξεις και την ανεργία των παιδιών ή εγγονιών μας. «Τι άλλο να πεις;» είναι η επωδός, όταν ο αντίλογος φτάνει σε αδιέξοδο. Διαπίστωση, στα κομματικά αρχίζει ν’ αχνοφέγγει ο διπολισμός «παλαιού τύπου» λόγω δημοσκοπήσεων. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, μην ξαναζήσουμε τα χρωματιστά καφενεία της δεκαετίας του ’80.

Άρχισαν να νοιάζονται και για τα δημοτικά θέματα. Αιτία; Οι διακοπές ηλεκτρικού και νερού. Δυσφορούν για τις διακοπές, αλλά εκνευρίζονται για τους λογαριασμούς. Τους είχαν συνηθίσει – οι τοπικοί άρχοντες -στην «κλοπή» και τους ασήμαντους λογαριασμούς και τώρα τους τσούζει. Ιδιαίτερα, επίσης, εκείνες οι επιβαρύνσεις  που μπαίνουν για το ηλεκτρικό. Αυτά δεν αντέχονται. Αν τους ζορίσεις, «κάνε κάτι, αντέδρασε, κουνήσου απ’ την καρέκλα…», σε κοιτούν λες κ’ είσαι από άλλο πλανήτη. Βλέπεις, πέρασαν τα περισσότερα χρόνια τους σε μια υπερτροφική ευμάρεια.

Καμιά φορά κάθονται κι ακούν κανέναν της παρέας που διαβάζει εφημερίδα – όχι, φυσικά, κουτσομπολίστικη – για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά τους πολέμους στην περιοχή μας. Τους συγκινεί μόνο η ονομασία της «Μακεδονίας» του Ζάετς… Εκεί τους βγαίνει άκρατος πατριωτισμός!

ΑΠΟΓΕΥΜΑ. Σχεδόν μόνος μου «παίζω» στο fb, δεν έχω με ποιον να μιλήσω. Είναι οι μέρες που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διενεργηθούν εκλογές για το Ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κι επικούρησης εργαζομένων στα ΜΜΕ. Τους θρόνους στο διοικητικό συμβούλιο διεκδικούν φιλοκυβερνητικοί και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο. Οι «άγνωστοι» δεν έχουν καμιά τύχη. Και να φανταστείς, φίλε, οι «σίγουροι» είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το βούλιαγμα και του άλλου, του μεγάλου Ταμείου συντάξεων. Συνέργησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ισοπέδωση και των δύο Ταμείων. Προηγήθηκε η αφαίμαξη των αποθεματικών τους… κι ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με πονηριές και τερτίπια.

Γιατί τις ειδήσεις αυτές δεν τις παίζουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και τα καθιερωμένα μπλοκς;  «Δεν ενδιαφέρουν…» θα σας πουν. Σίγουρα έτσι είναι: δεν συμφέρει η γνωστοποίησή τους στα αφεντικά.