Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Χρήστος Νικολάου συμμετείχε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με τους Δημάρχους από το Δήμο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Δήμο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλο, με θέματα τη διάβρωση των ακτών, το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ του Φλόκα και το φράγμα Πείρου- Παραπείρου.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν κοινά θέματα των τριών Δήμων και στα οποία ζητήθηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Α. Σχετικά με το δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ Φλόκα και στο μελλοντικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη της υποβοήθησης της μελέτης επισκευής και αποκατάστασής του παράλληλα με την  υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο.

Παράλληλα οι τρεις Δήμοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της εκπόνησης μελέτης και για νέα χάραξη τμήματος του δρόμου αυτού, στα πλαίσια της ενιαίας μελέτης και χρηματοδότησης του Εργοστασίου.

Β. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει εκπονήσει μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών Δυτικής Αχαΐας και Πάτρας και στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα γίνει προσπάθεια ένταξης του έργου αντιμετώπισης της διάβρωσης σε τμήματα των ακτών.

Οι Δήμοι θα υποδείξουν τα σημεία που παρουσιάζουν τα πιο έντονα προβλήματα την παρούσα χρονική στιγμή.

Γ. Σε σχέση με το έργο του προαστιακού έως την Κάτω Αχαΐα, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και εκτελούν οι υπηρεσίες του ΟΣΕ, παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση.

Συμφωνήθηκε από κοινού οι Δήμοι με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πορεία του έργου και τα τυχόν προβλήματά του, διεκδικώντας την άμεση ολοκλήρωσή του από τον ΟΣΕ.

Δ. Το έργο του φράγματος Πείρου –Παραπείρου παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωσή του.

Παράλληλα ο φορέας διαχείρισης του φράγματος, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών να τον συγκροτήσει, καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Επιβάλλεται να καταστεί στο Υπουργείο Υποδομών σαφές, ότι το μεγάλο αυτό έργο Ύδρευσης των τριών Δήμων, πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις, και παράλληλα να συγκροτηθεί ο φορέας διαχείρισής του εντάσσοντας και το έργο επέκτασης της ύδρευσης στους οικισμούς των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανταποκρίνεται με ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για συνεργασία της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Τα αιτήματα των Δήμων, είναι αιτήματα της κοινωνίας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου η διεκδίκησή μας προς την πολιτεία να είναι ισχυρή. Δεν μπορεί να καθυστερούν άλλο έργα που ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, ούτε να κωλυσιεργούν με ευθύνη κεντρικών υπηρεσιών έργα που η χρηματοδότησή τους έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στα δίκαια αιτήματα είμαστε όλοι μαζί».