Νέος κύκλος συζητήσεων άνοιξε πρόσφατα αναφορικά με την αυτοκτονία ή μη του Αδόλφου Χίτλερ.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του FBI που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγα χρόνια, τα οποία επικαλείται νέα σειρά του HISTORY CHANNEL.O «Φύρερ» σύμφωνα με την επίσημη ιστορική εκδοχή έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο καταφύγιό του στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου του 1945.

Η σειρά ακολουθεί την προσπάθεια του βετεράνου πράκτορα της CIA Μπομπ Ζάερ να ανακαλύψει την πιθανή οδό διαφυγής του Χίτλερ χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική που ακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο για τον εντοπισμό «ειδικών στόχων».

Οι θεωρίες συνωμοσίας για το τι πραγματικά απέγινε ο αρχηγός του Γ’ Ράιχ δίνουν και παίρνουν και εστιάζονται κυρίως σε έξι σημεία:

-Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να ξέφυγε απ’ το μπούνκερ μέσω μυστικής σήραγγας. Την περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας υπήρχε στο Βερολίνο ένα υπόγειο δίκτυο τούνελ και καταφυγίων μήκους περίπου 150 χλμ, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να αποδράσει.

-Φάκελοι του FBI αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να διέφυγε στην Αργεντινή. Η έκθεση του FBI με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 1945 αναφέρει ισχυρισμούς ότι ο Χίτλερ μαζί με αρκετούς αξιωματικούς κατάφερε να φθάσει με υποβρύχιο στην Αργεντινή και να βρει καταφύγιο στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων.

-Ερευνητές θεωρούν ότι μετά την πτώση του Βερολίνου ο Χίτλερ τό ’σκασε με υποβρύχιο. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Χίτλερ διέφυγε με «αυτοκινητοπομπή φάντασμα» από την πρωτεύουσα του Γ΄Ράιχ.

-Αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη των Ναζί -όπως ο Άντολφ Άιχμαν, ο «αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος» και ο Δρ Γιόζεφ Μένγκελε, ο επονομαζόμενος και «Άγγελος του Θανάτου» είναι γνωστό ότι δραπέτευσαν στην Αργεντινή κι η θεωρία είναι ότι ο Χίτλερ τους βρήκε εκεί.

-Πληροφοριοδότης της CIA υποστήριξε ότι εντόπισε τον Χίτλερ το 1955 στην Κολομβία. Μεταξύ των πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντων απόρρητων εγγράφων της CIA για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, υπήρχε και μια αναφορά που υποστήριζε ότι ο Χίτλερ όχι μόνον επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ότι ζούσε στην Κολομβία.

Ο πληροφοριοδότης αυτός, που οι πράκτορες του είχαν δώσει την κωδική ονομασία ‘Cimelody-3’, είπε στον σταθμάρχη της CIA στη Βενεζουέλα ότι ήταν σε επαφή μ’ έναν πρώην πράκτορα των SS, ονόματι Φίλιπ Σιτροέν, που ισχυριζόταν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ζούσε το 1954 στην πόλη Tούνχα, βόρεια της Μπογκοτά.

Λέγεται ότι υπήρχε μια μυστική βάση των ναζί σε νησί ανοικτά των ακτών της Χιλής. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή χιλιάδες στελέχη και μέλη των Ναζί διέφυγαν μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στη Νότια Αμερική και πολλοί θεωρούν ότι έκαναν απόπειρες ανασύστασης του Γ΄ Ράιχ σε ένα μυστικό νησί στον Ειρηνικό, κοντά στη Χιλή.
Μόλις το 1956 κήρυξε γερμανικό δικαστήριο τον Χίτλερ νεκρό. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο «Φύρερ» αυτοκτόνησε παίρνοντας χάπια με κυάνιο, προτού στρέψει πάνω του το πιστόλι του. Αλλά χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να τον κηρύξουν νεκρό γερμανικά δικαστήρια.