Δέκα  χρόνια συμπληρώνονται από εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι της 8ης Ιουνίου του 2008 που ο εγκέλαδος και η ισχυρή δόνηση των 6,5 ρίχτερ άφησε έντονα τα σημάδια του στη Δυτική Αχαΐα, στα Βραχνέικα, το κέντρο της Πάτρας αλλά και την Ηλεία. Ήταν Κυριακή, λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι.

Ένα δυνατό ταρακούνημα της γης ανησύχησε τους πάντες, ένα ταρακούνημα που όσο περνούσαν τα δευτερόλεπτα, έμοιαζε να έχει ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ο σεισμός βρήκε άλλους στην παραλία, άλλους τους έπιασε στον ύπνο, άλλους στην εργασία και άλλους την ώρα που γλεντούσαν.

Από τον σεισμό του 2008 δεκάδες άτομα πήγαν στο νοσοκομείο, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν σε σπίτια κι εκκλησίες στην Κάτω Αχαΐα και σε χωριά της Δυτικής Αχαΐας.

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του και δύο θύματα, τον 55χρονο Ανδρέα Μπακούλια, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια κατοικίας στην Κάτω Αχαΐα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο και την 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο από ανακοπή καρδιάς, κατά την μεταφορά της.

Σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα δυτικής Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που κατέρρευσε. Σώοι και δύο ακόμη εγκλωβισμένοι, ένα κοριτσάκι και ένας ηλικιωμένος, που απεγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Δύο λιθόκτιστες κατοικίες κατέρρευσαν στη Βιομηχανική Περιοχή. Στην Κάτω Αχαΐα και τη Φώσταινα περίπου είκοσι οικήματα κατέρρευσαν.

Μεγάλη ζημιά υπέστη ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου στην Κάτω Αχαία.

 

 

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το Γενικό κρατικό νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας εκκενώνεται λόγω των σημαντικών φθορών που υπέστη το κτίριο. Αντίστοιχα και το κτίριο του κεντρικού λιμεναρχείου Πατρών κρίνεται πλέον ακατάλληλο κι επικίνδυνο και οι υπηρεσίες μεταφέρονται σε άλλο χώρο.

Ο σεισμός οδήγησε και στην εκκένωση πολυκατοικίας στο κέντρο της Πάτρας στην οδό Ιεροθέου. Σημαντικές φθορές υπέστη και ο ναός της Παντάνασσας στην Πάτρα.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Δέκα χρόνια μετά η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων δεν έχει ολοκληρωθεί  και το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει συνεχώς ότι πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε τουλάχιστον 55 χιλιάδες κτίρια στην Αχαΐα που έχουν χτιστεί πριν από 30 με 50 χρόνια.