13 C
West Greece
Αρχική Δυτική Αχαϊα Μελιτζάνες στιφάδο με ξινομυζήθρα

Μελιτζάνες στιφάδο με ξινομυζήθρα

- Advertisement -

«Στην Κρήτη, όταν λένε λαδερά, το εννοούν: βάζουν πολύ και καλό λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, προτείνω μια μυρωδάτη εκδοχή με μπαχαρικά και μικρότερη ποσότητα λαδιού – βοηθά σε αυτό και το δίωρο αλάτισμα της μελιτζάνας, που εμποδίζει να το απορροφήσουν.»

Υλικά

 

  • ½ κιλό μελιτζάνες της αρεσκείας μας (τσακώνικες ή φλάσκες), καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους των 3 εκ.
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε καρεδάκια
  • 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί ή περασμένος στο μύλο μπαχαρικών
  • 1/2 αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη (ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή στη μύτη του κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 40 ml ξίδι απλό
  • 350 γρ. ξινομυζήθρα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τους αλατίζουμε καλά και τους αφήνουμε κατά μέρος για 2 ώρες. Τους σκουπίζουμε καλά από το αλάτι (χωρίς να τους πλύνουμε). Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους, αλλά να μη ροδίσουν καθόλου.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι απλώς να γυαλίσουν από το λάδι. Δυναμώνουμε καλά τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, την τριμμένη καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο ή τη σκόνη τσίλι), το ξυλάκι κανέλας, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Οταν η ντομάτα πάρει βράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Στη συνέχεια την ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στην ίδια θερμοκρασία, για άλλα 10 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και το φαγητο να μείνει με το λάδι του. Περιχύνουμε με το ξίδι, αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.

Πετάμε την κανέλα, μοιράζουμε τις μελιτζάνες σε πιάτα και ρίχνουμε σε κάθε μερίδα από λίγη ξινομυζήθρα, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (όχι καυτό) ή κρύο. Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου. Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος.

gastronomos.gr

Ακολουθήστε μας

6,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Newsroom

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

);