Πρόσκληση στους Ρώσους να εντάξουν στις επισκέψεις και περιηγήσεις τους τη Δυτική Ελλάδα, την Αρχαία Ολυμπία, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, αλλά και τον Νέο Ναό του Αγίου Ανδρέου, απηύθυνε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Ελενα Κουντουρά, κατά τη διάρκεια του 2ου ελληνορωσικού φόρουμ «Διαπεριφερειακή Τουριστική Συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας» που πραγματοποιήθηκε στο Παλιούρι Χαλκιδικής στο ξεν. Miraggio Thermal Spa Resort.
Η υπουργός, εκτός από σημεία ενδιαφέροντος στη Δυτική Ελλάδα επεσήμανε προς τους εκπροσώπους 15 περιφερειών της Ρωσίας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το τουριστικό ρεύμα από Ρωσία προς Ελλάδα ετησίως αυξάνεται κατά 20%, ενώ μόνο το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 900.000 ρώσοι τουρίστες!
Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και στο «Ετος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2018» χαρακτηρίζοντάς το ως μεγάλη γιορτή για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών και την αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας, παρουσιάζοντας το νέο τουριστικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας «Βe inspired in Western Greece» με το ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
Εστίασε επίσης στα σημεία ενδιαφέροντος της ρωσικής τουριστικής αγοράς, την Αρχαία Ολυμπία,τον Ναό Επικούρειου Απόλλωνα και τον θρησκευτικό, πολιτιστικό τουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό-αναψυχή.
Η Δυτική Ελλάδα βραβεύτηκε φέτος από τη ρωσική TEZ TOUR με το βραβείο TEZ Worldberry για τον Κρατικό Αερολιμένα Αράξου και την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών στους ρώσους τουρίστες, ενώ με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Κρατικού Αεροδρομίου Αράξου, το 2017 οι πτήσεις από τη Ρωσία έφτασαν τις 233 και τα ρώσικα τουριστικά γραφεία διακίνησαν στη Δυτική Ελλάδα 14.036 τουρίστες.
Στο φόρουμ συμμετέχουν ο ΕΟΤ, οι 13 ελληνικές περιφέρειες και από τις μεγάλες ρωσικές Περιφέρειες στο φόρουμ εκπροσωπούνται οι περιοχές Κρασνοντάρ (Νότια Ρωσία), Ριαζάν, Σταυρούπολη, Γιαροσλάβλ, Βλαντιμίρ και Βορόνεζ (Κεντρική Ρωσία) και Τούλα (Bόρειος Καύκασος). Τη ρωσική Ομοσπονδία εκπροσώπησε χθες η υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για τον τουρισμό, Alla Manilova.