Ακόμα μία φορά το Σώμα Εθελοντών Διασωστών-Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας, ήταν παρών. Παρών στη μεγάλη καταστροφική φωτιά των προηγούμενων ημερών που κατέκαψε περιοχές και οικισμούς του Δήμου.

Οι εθελοντές του ΣΕΔΙΠ με αυταπάρνηση, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες από την πρώτη στιγμή και στάθηκαν εκεί ανιδιοτελώς μέχρι και το τέλος, σύμμαχοι δίπλα στο πυροσβεστικό σώμα και σε όποιον (δήμος, κατοίκους) τους ζητούσαν ή ήθελαν βοήθεια.

Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της φωτιάς, όπως κάνουν πάντα από τότε που δημιουργήθηκε το σώμα, με όσα μέσα διαθέτουν, με μόνο μέλημα τους η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΔΙΠ, ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011 όταν ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαϊας κος Κανελλόπουλος Κανέλλος υπέγραψε συμφωνητικό με το Πρόεδρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. κο Σαχινίδη Νικόλαο.

Το Μάϊο του 2012 κατέφθασαν και τα 2 πυροσβεστικά οχήματα πλήρως εξοπλισμένα χωρητικότητας 2.000 και 2.500 λίτρων καθώς και ο απαραίτητος ατομικός εξοπλισμός για τους εθελοντές του σταθμού.Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου 18 εθελοντές μετέβησαν στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Ριζώματα Ημαθίας και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θέματα δασοπυρόσβεσης.Στεγαζόμασταν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Δυτικής Αχαϊας όπου και από εκεί επιχειρούσαμε στα διάφορα περιστατικά (45 περίπου για το 2012) έπειτα από εντολές του Κέντρου της Π.Υ. και μόνο.

Τον Φεβρουάριο του 2013 έπειτα από συζητήσεις και προσωπικές ενέργειες του κου Κανελλόπουλου ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας μας παραχώρησε ένα οικόπεδο και αρχίσαμε τις εργασίες για την υλοποίηση ενός ονείρου, τη δημιουργία ιδιόκτητου, ανεξάρτητου, εθελοντικού πυροσβεστικού και διασωστικού σταθμού. Καταφέραμε μετά από πολύ κόπο να καθαρίσουμε το χώρο, να συλλέξουμε, να τοποθετήσουμε, να υδροδοτήσουμε και να φτιάξουμε αποχέτευση για τα 3 conteiners, να φτιάξουμε το στέγαστρο απαραίτητο για τα οχήματα, να περιφράξουμε το χώρο, να τοποθετήσουμε συναγερμό, air conditions, τηλεφωνική γραμμή, internet και γενικά ότι χρειάζεται ένας σταθμός για να είναι λειτουργικά άρτιος και αξιόμαχος χωρίς να χρεωθεί ο Δήμος και οι συνδημότες μας ούτε ένα ευρώ χάρη στις χορηγίες ιδιωτών και στην ανιδιοτελή και άμισθη εργασία των εθελοντών μας.

Το 2014 για μας ήταν μια θλιβερή χρονιά γιατί το Ε.Σ.Ε.Π.Α. σταμάτησε τη λειτουργία του πανελλαδικώς – με όλα αυτά που ακούστηκαν στα κανάλια περί Μ.Κ.Ο. που εμείς ουδεμία σχέση έχουμε- με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να επεμβαίνουμε σε κανένα συμβάν, κάτι που μας πλήγωνε βαθύτατα. Δε το βάλαμε κάτω, αντιθέτως ξεκινήσαμε τις ενέργειες για τη δημιουργία του δικού μας σωματείου καλύπτοντας τα κριτήρια που έθετε ο νόμος 4249/2014 περί εθελοντισμού. Μετά από 7 μήνες τελικά αποκτήσαμε αυτό που επιζητούσαμε, ένα σωματείο εθελοντών της περιοχής μας. Το ονομάσαμε Σ.Ε.ΔΙ.Π. “Σώμα Εθελοντών Διασωστών-Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας (με την υπ’αριθμ. 06/2014 Διάταξη του Ειρηνοδικείου Δύμης και την υπ’αριθμ. 2833/29-07-2014 καταχώρηση στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων).

Διαθέτουμε ένα (1) ημιφορτηγό 4×4 τύπου ντακότα χωρητικότητας 800 λίτρων,ένα (1) πυροσβεστικό όχημα 4×4 χωρητικότητας 2.500 λίτρων καθώς επίσης ένα (1) υδροφόρο φορτηγό όχημα χωρητικότητας 18.000 λίτρων.

Ο σταθμός μας εδρεύει στην είσοδο της Κάτω Αχαϊας (φανάρια) επί της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου.