Έχει συμβεί σε όλους, μία ή και περισσότερες φορές, να αισθανθούμε ξαφνικά ότι το ένα ή και τα δύο μας μάτια τρέμουν ανεξέλεγκτα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε το πετάρισμα.

Ο ιατρικός όρος είναι μυοκυμία, ένας ήπιος ακούσιος σπασμός του κάτω ή του επάνω βλεφάρου του ματιού. Συμβαίνει όταν τα νεύρα που συνδέονται με τους μυς του ματιού ενεργοποιούνται χωρίς τη θέλησή μας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνο και παροδικό.

Οι συνήθεις, αθώοι παράγοντες που προκαλούν το πετάρισμα του ματιού

  • Άγχος
  • Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
  • Έλλειψη ύπνου
  • Κατανάλωση αλκοόλ

Οι ακίνδυνες παθήσεις που προκαλούν το πετάρισμα του ματιού

Η ξηροφθαλμία που αντιμετωπίζεται με τη χρήση τεχνητών δακρύων και προκαλείται λόγω της προσπάθειας του ματιού να αυξήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης του.

Η επιπεφυκίτιδα. Αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το κοκκίνισμα ή η υπερβολική παραγωγή δακρύων, τότε συνιστάται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για αναλυτικότερη εξέταση. Ανάλογα με την ακριβή αιτία της λοίμωξης (ιός, βακτήριο), ο γιατρός θα συστήσει είτε καλή υγιεινή των ματιών μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα είτε αντιβιοτική αγωγή.

 

Οι σοβαρές και σπάνιες παθήσεις που προκαλούν το πετάρισμα του ματιού

Το χειρότερο αλλά και πιο σπάνιο σενάριο είναι να πετάει συχνά πυκνά το μάτι λόγω κάποιας νευρολογικής διαταραχής, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), το σύνδρομο Guillain-Barré ή ακόμη και το γλοίωμα (όγκος που ξεκινά να αναπτύσσεται σε κύτταρα του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος). Στην περίπτωση αυτή, το πετάρισμα του ματιού επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι σπασμοί σταδιακά εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του προσώπου. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση τέτοιων διαταραχών με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου.

Οι τρεις πληρωμές για τις συντάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα – Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Previous article

“Λογιστές” εξαπατούν ηλικιωμένους και εξαφανίζονται – Τρία περιστατικά σε μία μέρα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Υγεία