0

Μεγάλη φαίνεται πώς είναι η ζημιά που έχουν πάθει εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας από την παρατεταμένη ανομβρία που έπληξε την περιοχή μέχρι και τα μέσα προς τέλη του μήνα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής τους έχει καταστραφεί (μαυρισμένες ελιές πάνω στο δέντρο) ενώ το σύνολο σχεδόν του καρπού ήταν «σταφιδιασμένο», σκέτο δηλητήριο, όπως επισημαίνουν, μιλώντας στο thebest.gr, συμπολίτες αγρότες της περιοχής.

Οι ελπίδες τους εναποτίθενται πλέον στις βροχές που ελπίζουν ότι θα πέσουν στο εξής ώστε να ανατραπεί κάπως η κατάσταση και να μην έχουμε στην Αχαΐα μια δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρονιά. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ήταν μια από τις χειρότερες εποχές για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής καθώς λόγω του δάκου αλλά και άλλων παραγόντων η παραγωγοί ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι και αρκετοί εκ των αγροτών δεν μπήκαν στον κόπο καν να μαζέψουν τις μικρές ποσότητες του καρπού που είχαν τα δέντρα τους.

Στο θέμα παρεμβαίνει και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με στόχο την λεπτομερή καταγραφή του προβλήματα ανά περιοχή και την λήψη απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

«Ήμασταν αρκετό καιρό πριν δέκτες παραπόνων ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κυρίως γιατί είχαμε ένα συνδυασμό πολύ ζεστού καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες, που ήταν παρατεταμένες Είχαμε σημαντική καταπόνηση των δέντρων και αυτό συνδυάστηκε με το γεγονός ότι είχαμε σε πάρα πολλές περιοχές απουσία βροχοπτώσεων για πάρα πολλούς μήνες, οπότε αυτό κατά κάποιο τρόπο, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα για την καλλιέργεια» σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου Σωτήρης Λαμπρόπουλος.

Αυτό, που ουσιαστικά έχει προκληθεί στα περισσότερα ελαιόδεντρα από τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια συνθήκη υδατικού στρες στο δέντρο και προκειμένου να προστατευθεί, το πρώτο, που θα αποβάλλει είναι τον καρπό. Όπως σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος «σε πολλές περιοχές οι ελιές, όπως λέμε, έχουν «μαυρίσει» και έχουμε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση  και σε άλλες περιοχές να είναι «ζαρωμένες» ή «σταφιδιασμένες», οπότε αυτές έχουμε μια ελπίδα ότι θα παραμείνουν πάνω στα δέντρα  και με τις βροχοπτώσεις, τις οποίες ελπίζουμε ότι θα έρθουν το προσεχές χρονικό διάστημα, θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση» .

Και στην Δυτική Ελλάδα αρκετές είναι οι περιοχές, που έχουν πρόβλημα, όπως στην Ηλεία και στην Αχαΐα, χωρίς αυτή την στιγμή να μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό της απώλειας του ελαιόλαδου, που θα υπάρξει την φετινή περίοδο, κάτι, που θα γίνει απολογιστικά τους επόμενους μήνες. Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά, εκτός από τα ελαιόδεντρα, έχει προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια), επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση δεν αφήνουν οι παραγωγοί το δέντρο στην τύχη του, καθώς υπάρχουν συστήματα άρδευσης, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, παρά μόνο το αυξημένο κοστολόγιο στην ΔΕΥΑ.

«Κάποιοι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν είτε χωρίς καρποφορία είτε με μειωμένες αποδόσεις, για δεύτερη χρονιά» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου, καθώς και την περσινή χρονιά υπήρξαν αγρότες, οι οποίοι είχαν απώλειες ακόμη και 50% του εισοδήματός τους λόγω του δάκου, οπότε αυτό έρχεται να προστεθεί στο περσινό πρόβλημα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου ζητά να παρθούν μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων να υπάρξει άμεσα η ολοκλήρωση έργων που θα βοηθήσουν στην επέκταση αρδευομένων εκτάσεων ελαιώνων και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών:

-Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ώστε να δημιουργηθούν ευέλικτα και ευκολοδιοίκητα σχήματα.

-Άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης του ελαιοκομικού τομέα με αναπτυξιακό προσανατολισμό για την χρηματοδότηση των παραγωγών.

-Εξέταση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, των επιπτώσεων που είχαν παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο σε διάφορες περιοχές στην πορεία της ελαιογένεσης αλλά και της εν γένει εξέλιξης του ελαιοκάρπου.

-Προσπάθεια εμπορικής στήριξης σε διεθνές επίπεδο του Ελληνικού ελαιολάδου, μέσα από προγράμματα προώθησης ώστε να μην χαθούν αγορές λόγω πιθανής αδυναμίας επαρκούς εφοδιασμού για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων από μεριάς του Υπουργείου, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα ελληνοποιήσεων ελαιολάδου.

Πηγη: thebest

Χειροπέδες σε 22χρονο στην Κάτω Αχαϊα για καταδικαστική απόφαση

Previous article

Κ. Πετρόπουλος: Χρειάζεται και δεύτερο ασθενοφόρο στην Κάτω Αχαΐα

Next article

You may also like

ΒΙΝΤΕΟ- Τι πραγματικά έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο -Αλέκος Θανόπουλος: “Υπήρξε χειροδικία σε βάρος του προέδρου Κ. Αχαϊας, βρέθηκα ανάμεσά τους”

Ο Αλέκος Θανόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Αχαΐας, μιλά αποκλειστικά στο e-dytikiachaia για τα γεγονότα της ...
Featured

Comments

Leave a reply

More in Featured